Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо дані в додатку Д6

Ольга Ольховик, податковий експерт
Як відобразити уточнення в додатку Д6? Тільки різницю між правильною та помилковою сумою чи помилкову суму зі знаком «-» і правильну зі знаком «+»? (м. Ужгород)

Якщо помилку допущено тільки в сумі (графі 4) додатка Д6, то при уточненні показників рядки не дублюються, відображається тільки сума виявленої помилки. Графа 4 рядка «Усього згідно зі статтею Кодексу» уточнюваної таблиці Додатка Д6 і графа 6 уточнюючого розрахунку (УР) заповнюються тільки у випадку якщо помилка вплинула на показники рядків 3 — 5 декларації.

Перш за все нагадаємо, що будь-яка помилка, допущена в декларації з ПДВ, виправляється шляхом подання УР ( п. 50.1 ПКУ, п. 1 розд. IV Порядку № 966*). Якщо виправляються помилки в рядках, до яких подаються додатки, до УР мають бути подані відповідні додатки, що містять інформацію про уточнені показники ( п. 9 розд. VI Порядку № 966).

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966.

Крім того, якщо помилки допущені в додатках і не впливають на показники самої декларації, виправлення помилки також відбувається шляхом подання УР і додатка, що містить уточнені показники**.

** Такий висновок випливає з роз’яснення в категорії 101.28 БЗ про порядок виправлення помилки в додатку Д7, що не вплинула на показники декларації з ПДВ. Аналогічний висновок можна зробити і на підставі роз’яснення порядку заповнення уточнюючого Додатка Д5 (див. БЗ 101.23).

Тому, незалежно від того, яку помилку допущено в додатку Д6, виправляти її необхідно шляхом подання УР.

Порядок заповнення УР (згідно з пп. 2, 3, 4 розд. VI Порядку № 966) такий:

— у графі 4 такого УР відображаються показники декларації, що виправляється;

— у графі 5 — показники з урахуванням виправлень;

— у графі 6 — сума помилки.

Якщо УР подається з метою виправлення помилки, що не впливає на показники декларації, графи 4 і 5 УР будуть ідентичні, графа 6 — не заповнюється.

Що ж до порядку заповнення уточнюючого додатка Д6, то на сьогодні він чітко не регламентований. Водночас, БЗ у розділі 101.23 містить роз’яснення порядку заповнення уточнюючого додатка Д5. Проводячи аналогію, можна сказати, що помилки, допущені в додатку Д6, слід виправляти таким чином:

якщо необхідно збільшити або зменшити обсяг операції за рядком, раніше відображеним у додатку, то запис в уточнюючому додатку робиться на суму коригування з відповідним знаком («+» або «-»);

— якщо необхідно повністю додати або прибрати рядок додатка Д6 (допущено помилку у графі 2 «Назва операції» та/або у графі 3 «Пункт (підпункт), стаття Кодексу»), такий рядок повторюється на повну суму з відповідним знаком «+» або «-».

При цьому, якщо в результаті виправлення помилки обсяг операцій не змінився, графа 6 УР і рядок «Усього згідно зі статтею Кодексу» уточнюваної таблиці додатка Д6 не заповнюються.

Якщо ж у результаті виправлення помилки обсяг операцій, відображених раніше в рядках 3 — 5 декларацій, збільшується/зменшується, графа 6 УР і графа 4 рядка «Усього згідно із статтею Кодексу» відповідної таблиці додатка Д6 міститимуть суму такого збільшення/зменшення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі