Теми статей
Обрати теми

Як уникнути емоційного вигорання

Олексій Зімовін, практикуючий психолог
img 1

Співробітники дратують, відвідувачі набридли, дзвінок телефону змушує здригатися, а робота здається покаранням? Хто не стикався з подібним станом? І, проте, він може свідчити про синдром емоційного вигорання. Як виявити його на початкових етапах і не допустити розвитку — читайте далі.

Незважаючи на страшну назву, «синдром емоційного вигорання» у наших умовах знайомий кожному. Його можна визначити як стан фізичного, емоційного та розумового виснаження, що проявляється у професійній сфері. За якими ознаками можна запримітити в себе емоційне вигорання?

Перша група ознак — фізіологічні — постійна втома, стомленість. Якщо ви відчуваєте себе щодня як вичавлений лимон, якщо навіть одразу після сну вам здається, що ви всю ніч розвантажували вагони, можна починати турбуватися. На розвиток синдрому можуть вказувати і знижений апетит, загострення хронічних захворювань, частий головний біль, коливання тиску, безсоння тощо. Якщо ви помічаєте, що з вашим організмом щось не так, то перше, про що варто подумати, — як же ви його виснажили до такої міри.

Друга група — емоційні ознаки — дратівливість. Люди, їх прохання та потреби, сам процес роботи починають викликати сильну злість, роздратування. Ну, правда: «Дістали!». Одразу скажемо, що емоційне вигорання взагалі властиве тим співробітникам, яким доводиться багато працювати з людьми.

Коли людина вигоряє, то створюється враження, що вона може реагувати на впливи середовища тільки однією емоцією — роздратуванням. Так, що або їй усе довкола байдуже, або вона злиться. Проте, це тільки зовнішнє враження. Всередині ця людина стикається із сумом, смутком та іншими проявами зниженого настрою.

Ще одна група ознак — когнітивні — негативне сприйняття. Світ стає сірим і байдужим. Усе довкола розчаровує та напружує. Людині з емоційним вигоранням не тільки перестає подобатися її робота і співробітники, вона починає також негативно оцінювати своє життя і саму себе. Те, що відбувається, здається безглуздим і непотрібним. Одна з найбільш неприємних ознак — зниження самооцінки, втрата самоповаги.

І остання група — поведінкові ознаки. Підкреслимо, що з людиною, в якої розвинувся синдром емоційного вигорання, досить складно спілкуватися. Адже на вашу, здавалося б, абсолютно незначну репліку або прохання вона може відповісти криком або, скажімо, стукнути кулаком по столу. Виснажена психіка реагує емоційними «вибухами», спалахами, які людина не може контролювати. Вона переповнена напругою, і їй потрібно виплескувати її хоч якимсь способом. Одна з яскравих ознак вигорання — втрата почуття гумору (ну, звичайно, якщо воно взагалі колись було) і загострення шкідливих звичок…

Знайшли в себе ознаки вигорання? Сподіваємося, що не дуже багато, але ж краще й не допускати їх появи.

Ставте досяжні цілі. Не звалюйте на себе все підряд. Умійте відмовлятися від тих завдань, які ви не зможете виконати, тому що не встигнете або це відніме занадто багато сил. Навчіться казати «ні» тим людям, які намагаються перекласти на вас свої обов’язки та підкинути справ.

Піклуйтеся про свій відпочинок. Знаходьте час, хоча б небагато протягом дня, для того, щоб попити чаю та відволіктися. Важливо також правильно харчуватися. Адже ви знаєте, що краще їсти часто, але потроху, ніж цілий день голодувати, а ввечері намагатися відновити витрачені сили.

Та сама історія й зі сном. Намагайтеся висипатися. Дозволяйте своєму організму відновлюватися. Нікуди ваша робота і ваші завдання від вас не втечуть. Уже з’явилося безсоння? У «вигорілих» так буває. Це означає, що потрібно попрацювати над своїми думками. Отже, дивіться пункт перший про цілі. Скиньте з себе зайву відповідальність, тягар — і одразу ж голова стане вільною і легкою. Не виходить? Годинки за дві до сну візьміть аркуш паперу і запишіть на ньому всі свої тривоги і сумніви. Нехай думки перейдуть з вашої голови на аркуш. І там і залишаються! Перечитувати не потрібно! Можна взагалі зім’яти аркуш, розірвати його чи навіть спалити.

Навчіться відволікатися та переключатися. Перш за все, важливо чітко усвідомити і щиро повірити в те, що не зводиться все ваше життя тільки до проблем на роботі. Скільки ще чудового є у вашому житті: діти, близькі, родичі, друзі, улюблені книги та фільми, природа. Нагадуйте собі про це всякий раз, коли вам здаватиметься, що ваше життя руйнується та летить шкереберть, тому що ви не встигаєте доробити проект, не можете допомогти всім співробітникам або не досягли всіх можливих професійних вершин.

Дозволяйте собі прогулянки, відвідуйте галереї, виїжджайте на природу, слухайте музику — удома чи в філармонії, бавтеся з домашніми тваринами… Загалом, емоційне вигорання, що супроводжується злістю, чудово лікується приємними враженнями: захопленням, розчуленням, зворушливістю. Часто «вигорілому», щоб відчути себе значно краще, потрібно зробити лише маленький крок — щось для себе. Подумайте, чого б вам зараз хотілося, щоб ви могли подбати про себе. Можливо, погладити котика чи відкрити вікно, зробити манікюр, послухати улюблену пісню? Здається, такі прості речі, проте вони можуть наповнити виснажену психіку приємними враженнями.

Діліться почуттями. І ще одне. Звичайно, людині, яка втомилася, яка вимотана, яку все дістало, потрібна підтримка. І не намагайтеся відмовлятися! Усі ми вдаємо з себе силачів, в яких ніколи нічого не болить і нічого не трапляється, а в душі нам буває погано. Ось цим «погано» потрібно поділитися. Зі своїми близькими чи з подругою, а можливо, з колегою по роботі, якому довіряєш. Загалом, просто поговорити з кимось, виговоритися, отже, позбавитися від тієї напруги, що заважає жити. Адже якщо мовчати, то це все накопичується всередині. А ось якщо поговорити, то не тільки виплеснеш накопичене, а ще й можеш отримати слушну пораду, як вийти з цієї неприємної ситуації. Якщо перефразувати відомий жарт: краще поговорити з подругою, ніж з психіатром.

Займайтеся спортом. Рятує від емоційного вигорання і спорт. По-перше, тому що робить організм здоровішим, по-друге, тому що наповнює позитивною енергією, по-третє, тому що від злості позбавляє. Тож тренажерний зал, фітнес, йога — це не тільки шлях до краси, а й рятівний ключик до душевної рівноваги.

На цьому все! Нехай неприємні прояви емоційного вигорання вас більше не непокоять. Настав час відродитися, немов птах Фенікс.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі