Теми статей
Обрати теми

Орендна плата в 1ДФ, якщо орендодавець помер

Наумов Сергій, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Яким чином відображати в 1ДФ інформацію про орендну плату, яка нараховується померлому орендодавцю нерухомого майна (земельної ділянки)?

* Аналогічні роз'яснення надані у листі ДФСУ від 07.09.2015 р. № 19077/6/99-99-17-02-01-15.

Особливості оподаткування доходів фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) регламентується п. 170.1 ПКУ. Орендна плата оподатковується ПДФО за ставками 15 (20) % та ВЗ за ставкою 1,5 %. Податковим агентом є орендар. Саме він повинен утримати та перерахувати до бюджету ПДФО та ВЗ, а також відобразити суми доходу у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

У ситуації, що розглядається, слід мати на увазі, що згідно з п. 162.3 ПКУ у разі смерті платника податку (за відсутності податкових зобов’язань як нерезидента згідно з ПКУ) податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку.

Таким чином, суму орендної плати, шо нарахована на користь померлого орендодавця — фізичної особи, треба відобразити у Податковому розрахунку, який подається за останній звітний період, на який припадає смерть фізичної особи. Такий дохід відображається з ознакою «106» із зазначенням його реєстраційного номера облікової картки померлого орендодавця.

Якщо суми орендної плати продовжують нараховуватись після моменту смерті до моменту звернення спадкоємців, то слід враховувати таке.

Відповідно до ст. 759 ЦКУ та ст. 13 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV (далі — Закон № 161) договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Однією з істотних умов договору оренди землі є строк дії договору оренди ( ст. 15 Закону № 161).

Договір оренди землі припиняється, зокрема, у разі закінчення строку, на який його було укладено ( ст. 31 Закону № 161). При цьому перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі ( ст. 32 Закону № 161).

Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) ( ст. 1216 ЦКУ).

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті ( ст. 1218 ЦКУ). Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

У разі якщо податковим агентом (орендарем) після смерті фізичної особи (орендодавця) за договором оренди землі продовжується нарахування орендної плати, то податковий агент не відображає відомості про неї у Податковому розрахунку форми № 1ДФ, оскільки відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування.

Разом з цим, у Податковому розрахунку форми № 1ДФ відображається орендна плата за договором оренди землі, яка нарахована податковим агентом — орендарем на користь спадкоємців, у тому податковому періоді, в якому така сума фактично буде виплачена. При цьому у розділі І необхідно відобразити суму ПДФО, а у розділі ІІ — суму ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі