Теми статей
Обрати теми

Способи виправлення помилок у формі № 1ДФ

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Податковий розрахунок за формою № 1ДФ — звітність з непростим характером. Незважаючи на статус податкової декларації, він живе за своїми індивідуальними правилами. Це саме стосується і способів виправлення помилок. Про те, як проводити коригування у формі № 1ДФ, читайте в цій статті.

Новий чи уточнюючий

Як виправити помилки, виявлені в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Відповідь на це запитання потрібно шукати в Порядку № 4 (1ДФ). Адже саме він регулює правила заповнення цього звіту. Треба віддати належне: в Порядку № 4 (1ДФ) досить чітко описані правила коригувань неправильних даних у раніше поданих формах № 1ДФ.

Перш ніж на числових прикладах розглянути порядок коригування даних у Податковому розрахун­ку за формою № 1ДФ (див. с. 35), розповімо, де (за якою формою) ви виправлятимете помилки.

Чому ж виникає необхідність виправити помилку, допущену в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Це відбувається у випадках, якщо:

1) податковий агент самостійно виявив помилки в раніше поданих розрахунках;

2) від податківців отримані повідомлення з інформацією про виявлені помилки.

Як ви здогадуєтеся, помилки в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ виправляють у цій самій формі, але з особливим статусом. Простіше кажучи, Порядок № 4 (1ДФ) пропонує два способи виправити виявлені помилки. Для цього податковому агенту потрібно надати (розд. IV Порядку № 4):

1) або звітний новий Податковий розрахунок;

2) або уточнюючий Податковий розрахунок.

Майте на увазі: ви не можете обрати спосіб виправлення на власний розсуд. Тут усе залежить від того, в який саме момент було виявлено помилку.

Безпосередньо тип звіту ви визначите, поставивши відмітку в шапці Податкового розрахунку за формою № 1ДФ: «Звітний новий» або «Уточнюючий»

Отже, почнемо з першого способу — подати звітний новий Податковий розрахунок. Його подають, якщо помилка в уже раніше поданому звіті була виявлена вами до закінчення граничного строку його подання (п. 4.2 Порядку № 4 (1ДФ)).

Вам відомо, що Податковий розрахунок надають окремо за кожен квартал протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу ( п.п. «б» п. 176.2 ПКУ, п. 2.1 розд. II Порядку № 4 (1ДФ)). Якщо останній день строку надання Податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважатиметься операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Наприклад, форму № 1ДФ за 3 квартал 2015 року вам потрібно подати не пізніше 9 листопада 2015 року. Бухгалтер подав Податковий розрахунок 30 жовтня 2015 року, а 2 листопада він виявив помилку. У такій ситуації не пізніше 9 листопада 2015 року він може подати звітний новий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

Зверніть увагу: виправлення помилок у звітному новому Податковому розрахунку — фінансово безболісний варіант. Він не зумовить сплати штрафних санкцій (лист ДФСУ від 24.04.15 р. № 8828/6/99-99-17-02-01-15). Але ще раз підкреслимо: подати його можна тільки в разі, якщо строк подання звітності ще не минув.

Другий спосіб виправитися — подати уточнюючий Податковий розрахунок. Як ви вже здогадалися, його подають, якщо помилку у формі № 1ДФ було виявлено після закінчення граничного строку його подання (п.п. 4.3 розд. IV Порядку № 4 (1ДФ)).

Наприклад, у жовтні 2015 року ви виявили помилку, допущену в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 2 квартал 2015 року. Поїзд пішов, і звітний новий Податковий розрахунок подавати пізно. Чому? Граничний строк подання форми № 1ДФ за 2 квартал 2015 року — 10 серпня 2015 року (перенесення дати з неділі 9 серпня 2015 року) уже минув. Відповідно, виправлятися слід через уточненку.

Зверніть увагу! Починаючи зі звіту за 1 квартал 2015 року, діє форма Податкового розрахунку, затверджена наказом № 4. Саме за нею (чинною формою) ви подаєте звітний новий і уточнюючий звіт, навіть якщо потрібно виправити інформацію в Податковому розрахунку за звітні періоди минулих років. Наприклад, у вересні 2015 року ви виявили помилку у звіті за 4 квартал 2014 року, що подавався за «старою» формою. Для того, щоб її виправити, потрібно подати уточнюючий Податковий розрахунок за формою, затвердженою наказом № 4.

Також нагадаємо, яких видів помилок можуть припуститися податкові агенти.

img 1

* Ідеться про найменування податкового агента або фіскального органу; податкову адресу; реквізити «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами», «Порція». Вважаємо, що помилитися в інших реквізитах заголовної частини «шапки» форми № 1ДФ податковому агенту не дозволить програмне забезпечення по заповненню або ж інспектор, який буде приймати звітність.

Незважаючи на різноманітність помилок, за типом виправлення відрізнятися від решти будуть тільки помилки в реквізитах заголовної частини Податкового розрахунку (наприклад, «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» тощо). Річ у тім, що прямих інструкцій у Порядку № 4 (1ДФ) для виправлення таких неточностей немає. На наш погляд, вам потрібно просто подати звітний новий або уточнюючий Податковий розрахунок, при цьому заповнити в ньому тільки заголовну частину («шапку»). Про методику виправлення помилок в інших розділах поговоримо на с. 35, 39.

Давним-давно, давним-давно...

Наприклад, ви припустилися помилки в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у сумі ПДФО (сама сума оподатковуваного доходу була визначена правильно) давним-давно і, на щастя, фіскали досі її не виявили. Що ж, у вас є шанс забути про неї та не коригувати інформацію у звітності (не подавати уточненку). Але, щоб переконатися в такій можливості — порахуйте строк давності. Що це за строк, пояснимо далі.

Про строк давності йдеться в п. 102.1 ПКУ. Так, у разі подання уточнюючого розрахунку контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів** з дня подання уточнюючого розрахунку.

** 2555 днів у разі проведення перевірки контрольованої операції відповідно до ст. 39 ПКУ.

Якщо суму недоплати не виявили протягом 1095 днів, то помилку можна не виправляти, а отже, подавати уточнюючий звіт не потрібно

Строк давності зрозумілий — 1095 днів. Але для того, щоб правильно його обчислити, необхідно знати, з якого числа він починає відлічуватися, як проходить його перебіг і яким числом закінчується.

Як же розрахувати строк давності? Почніть з дати, що настає за останнім днем подання Податкового розрахунку. Причому зауважте, початок такого відліку прив’язується:

1) саме до тієї форми № 1ДФ, в якій було допущено помилку;

2) до останнього дня подання такої форми № 1ДФ, а не до фактичної дати, в яку вона була надана.

Пояснимо на прикладі. Податковий розрахунок з помилкою за 1 квартал 2012 року (граничний строк подання — 10 травня 2012 року) було подано 10 квітня 2012 року, строк для виправлення відлічуватиметься з 11 травня 2012 року, а минає строк давності в загальному випадку 10 травня 2015 року. Проте оскільки цей день припадає на неділю, то останнім днем строку вважається 11.05.2015 р. (див. ч. 5 ст. 254 ЦКУ).

Але в будь-якому правилі є винятки, тому інколи вам доведеться враховувати й окремі особливості відліку строку давності. Розглянемо декілька таких випадків.

Нестандартний випадок подання форми № 1ДФ

Відлік строку давності

«Помилковий» розрахунок подано пізніше граничного строку

З дати, що настає за днем його фактичного подання ( п. 102.1 ПКУ)

«Помилковий» розрахунок подано своєчасно, проте строк його подання було перенесено за правилами вихідного/неробочого дня

З останнього дня для подання розрахунку з урахуванням такого перенесення

Максимальний строк подання «помилкового» розрахунку відсувався за правилами п. 102.6 ПКУ (за переліком поважних причин)

З останнього дня для подання розрахунку з урахуванням такого перенесення

За період, що виправляється, уже подавався уточнюючий розрахунок

Строк обривається і починає відлічуватися заново — з дати такого подання (абзац другий п. 102.1 ПКУ). Це правило діє навіть у тому випадку, якщо «помилковий» розрахунок подавався більше 1095 днів тому

Зауважимо, що податківці також у своїх роз’ясненнях в БЗ вказують на те, що подання податковим агентом уточнюючого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за періоди, за якими минув строк давності (1095 днів), ПКУ не передбачено (див. роз’яснення в категорії 103.25 БЗ).

А ось якщо ви виявили помилку в сумі ПДФО у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ до закінчення 1095-дневного строку, то вам є сенс виправитися під час будь-якого перерахунку з ПДФО і надіслати до податкової уточнюючий розрахунок. Річ у тім, що, на нашу думку, якщо ви виправите самі помилку, то у такій ситуації вам не загрожує штраф згідно з п. 119.2 ПКУ в розмірі 510 грн.

Водночас зазначимо, що податківці вважають, що уникнути штрафу згідно з п. 119.2 ПКУ при самовиправленні можна тільки в разі проведення так званого класичного перерахунку. Тобто перерахунку суми нарахованої платнику податків зарплати і суми нарахованої податкової соціальної пільги (див. роз’яснення в категорії 103.26 БЗ). Ми не погоджуємося з цією думкою.Аргументи детально викладено у статті нашого фахівця в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 10, с. 10.

У наступних статтях ми з вами поговоримо про механізм виправлення різних видів помилок у розділах I і II Податкового розрахунку. Крім того, розберемося на прикладах, як провести коригування прийнятої податківцями форми № 1ДФ.

висновки

  • Для того щоб відкоригувати показники форми № 1ДФ до закінчення строку її подання, формують і надсилають податківцям Податковий розрахунок з відміткою «Звітний новий».
  • Якщо ж потрібно виправити помилки в уже поданій формі № 1ДФ після закінчення граничного строку її подання, то подають Податковий розрахунок з відміткою «Уточнюючий».
  • Якщо помилка, пов’язана з недоплатою ПДФО, допущена в періодах, за якими минув строк давності (1095 днів), то виправляти її не потрібно, оскільки відповідальність вам не загрожує. Відповідно, уточнюючий Податковий розрахунок не подають.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі