Теми статей
Обрати теми

Коригування розділу II форми № 1ДФ — простіше простого

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Тепер поговоримо про розділ, який став частиною форми № 1ДФ тільки у 2015 році — розділ II. Нагадаємо, що в ньому податкові агенти, зокрема, наводять суми доходів і утриманого з них військового збору. Якщо при цьому вони допустять помилку, то її доведеться виправляти. А як саме, ви дізнаєтеся в цій статті.

Методика виправлення

Розділ II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ складається з трьох підрозділів: «Оподаткування процентів», «Оподаткування виграшів (призів) у лотерею», «Військовий збір».

Перший заповнюють податкові агенти, які у звітному кварталі нараховували доходи у вигляді процентів (банки, кредитні спілки тощо). Другий — оператори лотереї. А третій — усі податкові агенти, які нараховували (виплачували) суми доходів, що обкладалися військовим збором.

Заповнити розділ II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ досить просто:

— у першому і другому підрозділах зазначають загальну суму доходу і ПДФО;

— у третьому — загальну суму доходу та військового збору.

Пояснимо алгоритм коригування на основі найбільш затребуваного підрозділу «Військовий збір». Отже, ви допустили помилку в розділі II підрозділу «Військовий збір» уже поданого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ і пізніше це виявили. Що ж робити в такому разі? Спершу визначтеся, який спосіб виправлення вам підійде: у звітному новому чи уточнюючому Податковому розрахунку. Потім заповнюйте безпосередньо розділ II.

У рядку «Військовий збір — виключення****» доведеться повторити всі графи помилкового рядка з уже поданого Податкового розрахунку. У рядку «Військовий збір» — відобразити правильну інформацію.

Реквізити уточнюючого або звітного нового звіту «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому Податковому розрахунку.

Зауважимо: ви можете допустити помилку як виключно в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, так і в обох розділах. Так, якщо ви спочатку неправильно визначите суму оподатковуваного доходу, то неправильною буде і сума ПДФО, і сума військового збору, тобто доведеться виправлятися в обох розділах.

Закріпимо теорію на прикладі

Наведемо приклад коригування даних у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Для цього за основу візьмемо умову Прикладу 6, наведену на с. 38, у якій податковий агент необґрунтовано не оподаткував допомогу на поховання.

Працівник у 2 кварталі 2015 року отримав на руки допомогу в розмірі 3000 грн., яка помилково не обкладалася ані ПДФО, ані військовим збором. Суму нарахованої допомоги на поховання до утримання ПДФО та військового збору необхідно було розрахувати з урахуванням натурального коефіцієнта: 2000 x 1,176471 = 2352,94 (грн.)*.

* Військовий збір утримуємо з тієї самої суми, що була нарахована в обліку для утримання ПДФО.

Сума військового збору дорівнює:

2352,94 х 1,5 : 100 = 35,29 (грн.)

Оклад працівника у квітні — червні 2015 року дорівнював 1800 грн. (інших нарахувань, крім зарплати, а також невідпрацьованих робочих днів у нього не було).

Представимо зразок заповнення підрозділ «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, в якому виправляють помилку.

Фрагмент розділу II уточнюючого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 2 квартал 2015 року

х

х

Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)

Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)

Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.)

х

нарахованого

перерахованого

<...>

х

Військовий збір

7752

94

7752

94

116

29

81

00

х

х

х

х

х

х

Військовий збір — виключення****

5400

00

5400

00

81

00

81

00

х

х

х

х

х

<...>

Зверніть увагу, у графі «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.) перерахованого» ми повинні зазначити фактично перераховану суму військового збору за 2 квартал 2015 року. А це 81 грн.

У поточному звіті (за 4 квартал) у цій графі додатково до перерахованої суми військового збору за 4 квартал ми повинні «приплюсувати» суму військового збору, що буде доперерахований до бюджету (116,29 - 81 = 35,29 грн.).

Як бачите, немає нічого складного у виправленні помилок у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. А наша стаття, упевнені, розвіяла останні сумніви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі