Теми статей
Обрати теми

Чи можна зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування, якщо покупець втратив статус платника ПДВ?

ДФСУ у листі від 24.09.2015 p. № 20255/6/99-99-19-03-02-15 розглянула питання щодо реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної платнику ПДВ, якщо на дату реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування покупець не є платником ПДВ.

У своїй відповіді ДФСУ посилається на п. 192.1 ПКУ, де описаний порядок реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН залежить від зміни суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг (збільшення/зменшення).

Ця норма стосується коригування показників податкової накладної, яка видана покупцю — платнику ПДВ.

Зокрема: якщо сума компенсації вартості поставлених товарів/послуг збільшується — розрахунок коригування реєструє постачальник; якщо сума компенсації вартості поставлених товарів/послуг зменшується — розрахунок коригування реєструє покупець.

Автори листа звертають увагу на втрату покупцем статусу платника ПДВ.

При цьому він також втрачає право на коригування податкового кредиту, сформованого в період його реєстрації платником податку. Тому він не зможе зареєструвати розрахунок коригування.

Виходить, що постачальник товарів/послуг не може відкоригувати (зменшити) свої податкові зобов’язання з ПДВ.

Якщо ж після анулювання реєстрації покупця як платника ПДВ відбувається збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг, то постачальник на дату такого збільшення складає нову податкову накладну на суму такого збільшення.

При цьому в графі «Код отримувача» проставляє умовний ІПН покупця «100000000000», в графі «Особа (платник податку) — продавець» зазначається «Неплатник».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі