Теми статей
Обрати теми

Призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Не секрет, що для оплати днів хвороби дуже важливий лікарняний лист: світло-зелений бланк із записами лікаря і різними печатками і штампами. Розберемося з цим документом і відстежимо його шлях від кабінету лікуючого лікаря до бухгалтерії підприємства.

Працівники мають право на оплату перших п’яти днів хвороби (за рахунок підприємства) та отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (за рахунок соцстраху). Причому це стосується як працівників, для яких ваше підприємство — основне місце роботи, так і сумісників. Але що вимагається від «прихворілого», щоб йому оплатили період хвороби? Відповідаємо.

Документальне «алібі» хворого

Працівнику, працевлаштованому на підприємстві за основним місцем роботи, дні хвороби оплачуються на підставі листка непрацездатності (або його дубліката — якщо лікарняний загублено). Такий документ видається в порядку, установленому Інструкцією № 455. Причому зазвичай від працівників більше жодних документів не потрібно.

Винятки становлять сумісники та «пільговики», установлені Законом № 1105.

Так, працівник-сумісник для оплати днів хвороби надає:

копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи;

— довідку про середню заробітну плату з основного місця роботи та інших місць роботи за сумісництвом (якщо їх декілька).

У свою чергу, працівники-пільговики (які мають право на допомогу в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу), крім лікарняного надають копії відповідних документів, що підтверджують таке право. Перелік працівників-пільговиків наведено в п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105. Зауважте, що

з 01.01.2015 р. чорнобильці 4 категорії позбавлені «лікарняної» пільги (лист Виконавчої дирекції ФТВП від 17.01.2015 р. № 2.4-17-92)

Урахуйте: лікарняний має бути правильно оформлений. Про це прямо зараз і поговоримо.

Лікарняний лист і його «секретики»

Порядок та умови видачі, продовження листків непрацездатності встановлено Інструкцією № 455. А ось порядок заповнення лицьового боку бланка листка непрацездатності регламентовано Інструкцією № 532.

Листок непрацездатності має бути заповнено з додержанням усіх вимог, інакше до оплати його не приймуть

Що ж потрібно знати про заповнення та надання лікарняного листа?

Спершу рекомендуємо заздалегідь проінформувати працівників про правильне повне найменування та місцезнаходження підприємства. Зауважте: на бланку листка непрацездатності може бути зроблено лікарем не більше двох виправлень (про це детальніше на с. 42).

Далі перевірте наявність на лицьовій частині лікарняного всіх печаток і штампів. Якщо листок непрацездатності було видано працівнику закладом охорони здоров’я не за місцем його проживання чи роботи, то на такому листку обов’язково у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» повинен стояти дозвільний підпис головного лікаря, засвідчений круглою печаткою закладу охорони здоров’я ( п. 3.8 Інструкції № 532). А ось діагноз і його шифр можуть бути відсутні — адже вони заповнюються лікарем тільки з письмової згоди працівника.

Зворотний бік бланка листка непрацездатності заповнюється за основним місцем роботи працівника. Він умовно поділений на чотири розділи, кожен з яких заповнює окремий фахівець: табельник, кадровик, комісія (уповноважений) із соцстрахування (детальніше — далі) і бухгалтер. Увага! «Процентовка» оплати лікарняних змінилася з 01.01.2015 р., а ось графа «Страховий стаж на день настання непрацездатності: <...>» досі не приведена у відповідність до змін. Але, за роз’ясненнями фахівців ФСС, при заповненні лікарняного листа уповноважена особа може самостійно дописати текст щодо страхового стажу до 3 років.

І ще нюанс: з 01.01.2015 р. незалежно від дати настання страхового випадку допомогу по тимчасовій непрацездатності призначають, якщо за її призначенням звернулися не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності ( ч. 5 ст. 32 Закону № 1105). При обчисленні періоду 12 календарних місяців беремо повні календарні місяці (з 1 по 31 (30), а для лютого — 28 (29)) число).

А тепер розберемося, хто ж перевіряє лікарняний лист на правильність і приймає рішення про виплату допомоги по непрацездатності.

Найголовніша... комісія із соцстрахування

Рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності приймає комісія (уповноважений*) із соціального страхування, яка створюється (обирається) і діє на підприємстві. Також комісія(уповноважений) перевірять і правильність заповнення лікарняного. До складу комісії входять представники адміністрації підприємства та застрахованих осіб.

* Комісію із соцстрахування створюють, якщо на підприємстві 16 і більше застрахованих осіб. Інакше — на загальних зборах працівників обирають уповноваженого із соцстрахування підприємства (п. 1.4 Положення № 25).

Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розглядаються комісією (уповноваженим) не пізніше 10 днів з дня їх надходження. Проте зволікати не варто, адже потрібно ще встигнути отримати фінансування від Фонду (про це читайте на с. 16).

Рішення оформляється протоколом у день його прийняття. Форму протоколу наведено в додатку до Положення № 25. Зауважте, що графи протоколу цілком пристосовані під зміни, що стосуються розрахунку допомоги не за «робочі», а за «календарні» дні.

Оформлений протокол разом із документами, що стали підставою для призначення допомоги, передається до бухгалтерії підприємства для розрахунку, нарахування та видачі допомоги. Зауважте, що лікарняні з шостого дня тимчасової непрацездатності оплачує соцстрах. Для того, щоб отримати від нього кошти на оплату лікарняного, потрібно оформити заяву-розрахунок. Такі кошти спочатку будуть зараховані підприємству і тільки потім виплачені працівнику.

Ну ось і пробіглися по основних моментах, що стосуються порядку призначення виплат з тимчасової непрацездатності. Схематично весь процес представлено на рис. на с. 6. А з наступного матеріалу ви дізнаєтеся всі нюанси розрахунку лікарняних.

img 1

висновки

  • Лікарняний лист має бути заповнений належним чином, інакше працівнику відмовлять у допомозі.

  • Рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення (відмову у призначенні) допомоги оформляється протоколом у день його прийняття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі