Теми статей
Обрати теми

Отримуємо з легкістю фінансування від Фонду

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці
Ось допомога по тимчасовій непрацездатності розрахована та нарахована. Зі своїм завданням роботодавець майже впорався. Залишилося «попросити» гроші у Фонду соцстраху. Адже роботодавець не може виплачувати «соцстрахівські» допомоги зі свого основного поточного рахунку до отримання коштів від Фонду. Ми розповімо вам, як отримати від Фонду грошові кошти на виплату допомоги.

img 1

Для того щоб виплатити «соцстрахівську» допомогу працівнику, вам потрібно отримати кошти від Фонду соціального страхування (далі — Фонд). Для цього необхідно:

1) відкрити у банку окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів (якщо досі він у вас не відкритий);

2) скласти та подати до Фонду заяву-розрахунок.

Роботодавець складає заяву-розрахунок у двох примірниках за формою, наведеною в додатку до Порядку № 26. У ній зазначаються:

на лицьовому боці — реквізити страхувальника-роботодавця (у тому числі реквізити окремого поточного рахунку для зарахування страхових коштів) і узагальнена інформація про нараховані застрахованим особам суми допомоги без вирахування обов’язкових платежів (нарахована сума);

на зворотному боці — наводиться розшифровка інформації за нарахованою допомогою за кожною застрахованою особою: П. І. Б. застрахованої особи, номер страхового свідоцтва, номер листка непрацездатності, причина непрацездатності, період непрацездатності, кількість днів, що підлягають оплаті всього та за рахунок коштів Фонду, сума лікарняних усього та за рахунок коштів Фонду.

Важливо! У заяві-розрахунку не потрібно окремо зазначати інформацію про лікарняні, що виплачуються за рахунок коштів підприємства

Зауважте, що заяву-розрахунок можна подавати як у паперовому, так і в електронному вигляді. У разі подання електронного документа не подається документ на папері.

Ознайомившись з текстом Порядку № 26, ви можете зрадіти, що чітких строків подання заяви-розрахунку до органу Фонду немає. Але радіти зарано. Адже вам потрібно дотриматися строків виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

У частині строків виплати залишилися «старі» проблеми, а саме: невідповідність строків, зазначених у п. 9 Порядку № 26 і ч. 2 ст. 32 Закону № 1105. З одного боку, виплату потрібно здійснити тільки після отримання коштів від Фонду. З іншого боку, допомогу потрібно виплатити в найближчий після її призначення строк виплати зарплати. Тому комісія (уповноважений) із соціального страхування і роботодавець повинні таким чином організувати роботу з призначення, розрахунку та нарахування лікарняних і подання до органу Фонду заяви-розрахунку, щоб дотриматися всіх цих вимог (див. лист Фонду від 26.05.2011 р. № 07-35-1406). Майте на увазі: виплачувати допомогу за рахунок коштів підприємства до отримання фінансування не можна!

Для забезпечення своєчасності страхових виплат роботодавець може подавати заяви-розрахунки у міру обробки документів, поданих застрахованими особами, без обмеження періодичності та частоти їх подання до Фонду (див. лист Мінпраці від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17).

Якщо після отримання фінансування ви виявили помилку в заяві-розрахунку, що призвела до завищення сум допомоги, потрібно повернути надмірно отримані суми допомоги на рахунок органу відділення Фонду протягом 3 робочих днів після виплати допомоги застрахованим особам, але не пізніше третього робочого дня після найближчого з моменту отримання коштів від Фонду строку виплати зарплати (див. лист Фонду від 05.04.2011 р. № 01-16-755 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33).

А ось якщо ви виявили помилку, у результаті якої сума допомоги була занижена, то для отримання додаткового фінансування від Фонду складайте окрему заяву-розрахунок із зазначенням донарахованої суми.

Оформляйте все своєчасно та отримуйте гроші від Фонду швидко... якщо, звичайно, він спрацює так само оперативно, як ви .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі