Працівник захворів у відпустці

Ярошенко Ірина, експерт з питань оплати праці
Усі ми чекаємо відпустки! Будуємо плани, пакуємо валізи, передчуваємо повний релакс. А тут — бац — і «то лапи ломить, то хвіст відвалюється». Не засмучуйтеся: у цьому випадку відпустку можна продовжити або перенести. А як таку ситуацію «обіграти» бухгалтеру, ми підкажемо.

Мабуть, основне правило знають усі: якщо хвороба припала на дні відпочинку, то відпустку можна продовжити або перенести. Проте таке правило поширюється не на всі види відпусток. Бухгалтери-новачки нехай мотають на вус, а бувалі — перевірять свої знання.

Коли відпустка «не з’їдається» лікарняним

Обов’язок продовжити або перенести щорічну відпустку працівнику, якщо на цей період припадає тимчасова непрацездатність, закріплено в п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП і п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки. У таблиці представимо, на які ще види відпусток поширюється така гарантія, а на які — ні.

Шпаргалка з продовження/переносу відпусток

Роботодавець зобов’язаний перенести або продовжити*:

Не переносять і не подовжують:

1) щорічну відпустку:

— основна відпустка ( ст. 6 Закону про відпустки);

— додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці ( ст. 7 Закону про відпустки);

— додаткова відпустка за особливий характер праці ( ст. 8 Закону про відпустки);

— інші додаткові відпустки, передбачені чинним законодавством;

2) додаткову відпустку працівникам, які мають дітей ( ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки)

1) відпустку без збереження заробітної плати;

2) творчу відпустку;

3) додаткову відпустку у зв’язку з навчанням;

4) додаткову «чорнобильську» відпустку, що надається на підставі п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796 (лист Мінпраці від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06)

* У трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника. Тому перенести або продовжити відпустку можна, якщо захворів сам працівник. А ось у випадку хвороби дитини або члена сім’ї, за яким такий працівник здійснював догляд, підстав для перенесення/продовження відпустки немає. Крім того, допомогу за дні догляду за хворою дитиною, що припадають на період відпустки, не виплачують.

Перенести або продовжити відпустку можна за умови, що тимчасова непрацездатність засвідчена в установленому порядку. Це означає, що у працівника обов’язково має бути листок непрацездатності. Причому, якщо працівник захворіє далеко від домівки, то до лікарняного листа висувають додаткові вимоги.

Нагадуємо: особам, у яких тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання, зокрема під час перебування у відпустці, листок непрацездатності видається за місцем їх тимчасового перебування з дозволу лікаря лікувально-профілактичного закладу на число днів непрацездатності ( п. 1.10 Інструкції № 455). При цьому лікарняний лист в обов’язковому порядку засвідчується підписом головного лікаря і круглою печаткою закладу охорони здоров’я ( п. 3.8 Інструкції № 532). Нагадуємо, що працівники-сумісники для оплати днів хвороби подадуть копію такого листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Але є єдиний виняток, коли відпустку продовжують/переносять без наявності лікарняного листка. Так, відпустка може бути продовжена або перенесена, якщо працівник надав довідку про проходження ним у період щорічної відпустки або додаткової відпустки на дітей обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі з приводу встановлення причинного зв’язку захворювання з умовами праці (лист Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10). Така довідка прирівнюється до листка непрацездатності. Вона видається громадянам лікувально-профілактичною установою в довільній формі на підставі п. 2.17 Інструкції № 455 і засвідчується підписом головного лікаря і печаткою такої установи.

Яку відпустку можна продовжити або перенести, з’ясували. Ідемо далі.

Продовжуємо відпустку

Якщо непрацездатність працівника настала під час відпустки, то не використана у зв’язку із хворобою працівника частина щорічної відпустки або додаткової відпустки на дітей надається після закінчення хвороби, тобто відпустка продовжується на період, що дорівнює періоду хвороби ( ч. 3 ст. 11 Закону про відпустки).

Виходить, що відпустка працівнику продовжується автоматично? Ні! Мінсоцполітики зазначає, що при продовженні відпустки (у зв’язку з хворобою) частина щорічної відпустки, що залишилася, не використовується працівником самостійно (див. лист від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12). Вона має бути надана на підставі:

— заяви працівника з проханням продовжити відпустку у зв’язку з хворобою, що збіглася з періодом відпустки;

— наказу (розпорядження) керівника про продовження відпустки (оформляється на підставі заяви та листка непрацездатності).

Відпустку продовжують на кількість календарних днів хвороби, що припадають на її період

Наприклад, працівник у відпустці з 28.09.2015 р. (на 14 календарних днів). Але з 5 по 9 жовтня 2015 року (5 календарних днів) він хворів (є лікарняний лист). У цьому випадку за заявою працівника відпустку потрібно продовжити на календарні дні хвороби, що припадають на період відпустки, тобто на 5 календарних днів.

Оплата продовжених днів відпустки залежить від місяця її первісного надання і дати, з якої подовжують відпустку. Якщо день початку продовженої відпустки:

1) збігся з місяцем її первісного надання, то відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховують. За дні хвороби працівнику виплачують лікарняні;

2) припадає на наступний місяць після її первісного надання, то доведеться розрахувати нову середню зарплату згідно з Порядком № 100. При цьому треба:

— сторнувати суму відпускних, що припадають на дні перебування працівника на лікарняному;

— нарахувати суму лікарняних;

— нарахувати суму відпускних за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати.

Щодо продовження відпустки — все, переходимо до її перенесення.

Переносимо відпустку

Як ми вже зазначили, за угодою з роботодавцем працівник має право перенести не використану у зв’язку з хворобою частину відпустки на інший період. Також урахуйте:

якщо працівник захворів до початку відпустки, то відпустка підлягає перенесенню на інший строк

Щоб перенести не використану у зв’язку з хворобою частину відпустки на інший період, працівник зобов’язаний подати заяву на ім’я керівника підприємства з проханням перенести не використану у зв’язку з хворобою частину відпустки і зазначити нову дату і тривалість відпустки.

У разі згоди роботодавця на перенесення невикористаної частини щорічної відпустки видається наказ про перенесення відпустки і вносяться відповідні зміни до графіка відпусток. При цьому роботодавець повинен ураховувати вимоги:

ст. 10 Закону про відпустки, що містять перелік осіб, яким відпустка повинна надаватися у зручний для них час;

ст. 12 Закону про відпустки, відповідно до якої основна безперервна частина щорічної відпустки має становити не менше 14 календарних днів. При цьому невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

А що з відпускними? У цьому випадку «нові» відпускні потрібно буде перерахувати виходячи з нового розрахункового періоду, що передує місяцю надання перенесеної відпустки. При цьому необхідно сторнувати суму відпускних, що припадають на дні перебування працівника на лікарняному.

Відпустку надавай, а про лікарняні не забувай!

У разі хвороби працівника в період перебування у щорічній відпустці йому надається допомога по тимчасовій непрацездатності ( абзац п’ятий ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

Розраховувати на отримання лікарняних працівник може тільки в разі, якщо у щорічній відпустці захворів безпосередньо він сам (а не дитина або член сім’ї)

При цьому Мінпраці погоджується, що лікарняний у період перебування в додатковій відпустці на дітей оплачується в загальному порядку (див. лист Мінпраці від 19.02.2009 р. № 34/13/116-09).

Підставою для призначення допомоги є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (також див. с. 4).

Увага! Чинним законодавством установлено строк давності для призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності. Працівник повинен звернутися за її призначенням не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності.

Тепер ви знаєте, як бути в ситуації, якщо працівник захворів під час відпустки. Але нехай таких випадків у вас буде якомога менше.

висновки

  • Відпустку, перервану хворобою, можна продовжити або перенести на інший строк.

  • Щоб продовжити відпустку, працівник зобов’язаний подати заяву.

  • При перенесенні відпустки відпускні потрібно перерахувати виходячи з нового розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі