Теми статей
Обрати теми

«Ляпи» в лікарняному листі

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Чи можна прийняти до оплати листки непрацездатності, якщо в одному з них не зазначено адресу підприємства, а в іншому припустилася помилка в найменуванні підприємства?

У такому вигляді — ні, але якщо виправити огріхи — цілком!

Найпростіше з листком непрацездатності (далі — ЛН), в якому не зазначено адресу. У такому разі працівник просто звертається до лікаря за місцем видачі лікарняного з проханням дописати відомості, яких бракує. І все.

Зауважимо, що в самому бланку ЛН розшифровка місця роботи обмежується назвою*. Але! Обов’язок зазначати місцезнаходження підприємства прописано в п. 3.1 Інструкції № 532. Нагадуємо, що працівників доцільно заздалегідь інформувати про точну адресу підприємства. Це особливо важливо для підприємств, у яких юридична та фактична адреси не співпадають. Чітко кажучи, зазначати треба саме юридичну адресу. Водночас, за усними роз’ясненнями фахівців соцстраху, за зазначення фактичної адреси вони не карають.

* Увага: перевіряючі наполягають на тому, що в найменуванні підприємства треба повністю розшифровувати форму власності. Щоб уникнути неприємностей, попередьте працівників, що абревіатура в назві не допускається.

Тепер розберемо другу ситуацію — що робити з помилкою. У цьому випадку працівник також повинен звернутися до лікаря, який видав ЛН. Увага! Виправлення на лицьовому боці лімітовані. Так, у бланку ЛН допускається не більше двох виправлень ( п. 4.5 Інструкції № 532).

Якщо на лицьовому боці лікарняного листа більше двох виправлень, то він вважається недійсним і не підлягає оплаті

Виявлену помилку в тексті виправляють коректурним способом, тобто помилковий текст закреслюють і над ним пишуть правильний. Застосовувати для цього «коректор» або аналогічні засоби не можна. Інакше кажучи, конкретно у вашій ситуації неправильне найменування підприємства має бути закреслене, а згори написане правильне. Одночасно у графі «Примітка» виправлення підтверджують записом «Виправленому вірити», підписом лікаря і печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

Зверніть увагу: категорично не допускається виправлення у графі «Причина непрацездатності» лицьового боку пунктів 2 «професійне та його наслідки» і 4 «нещасний випадок на виробництві та його наслідки» ( п. 3.3 Інструкції № 532). Такий лікарняний лист приймати до оплати не можна.

А ось кількість виправлень на зворотному боці бланка листка непрацездатності не обмежена і порядок їх проведення в Інструкції № 532 не прописано. Тому, якщо допустили помилку під час заповнення лікарняного, дійте в загальному порядку: неправильний текст або цифри закреслюйте і над закресленим надписуйте правильні дані. Зауважимо: якщо ви помилково підкреслили неправильний показник, то, на нашу думку, неправильне підкреслення треба закреслити штрихами і підкреслити правильне.

Крім того, на практиці виправлення і на зворотному боці лікарняних листків засвідчують написом «Виправленому вірити», підписом особи, яка вносить виправлення, і печаткою підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі