Теми статей
Обрати теми

Навчаємо працівників і непрацівників

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Учення — світло, а невчення… це застарілі технології, «малопродуктивні» методики, відсутність прогресу. Більше того — інколи без спеціальної «корочки» просто не обійтися: от належить мати у штаті фахівця з відповідною освітою і все тут! Саме тому мудрі роботодавці навіть у «смутні часи» прагнуть всіляко сприяти навчанню кадрів. Зокрема, беруть на себе «навчальні» витрати. Які тонкощі щодо навчання працівників (та й непрацівників також) потрібно знати? Розпочинаємо вивчення питання.

Навчання до навчання не приходиться! Ми говоримо «навчання», а маємо на увазі цілий комплекс навчальних заходів. Щоб відокремити «мух від котлет», у цьому розділі говоритимемо виключно про професійну підготовку та перепідготовку. Визначення цих понять ви можете знайти на с. 5.

Давайте разом розберемося з податковими наслідками, якщо вартість такого навчання оплачує суб’єкт господарювання.

Навчаємо та перенавчаємо: коли податків немає?

Мало оплатити навчання фізособи. Податковому агенту ще потрібно думати: обкладати чи не обкладати таку суму податками. Порадуємо: у більшості випадків «інвестиції у знання» не оподатковуються взагалі. Почнемо з ПДФО та його «родича» — ВЗ, адже в цьому випадку об’єкти оподаткування збігатимуться ( п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Так, суму, сплачену на користь навчального закладу за підготовку або перепідготовку* фізичної особи, не обкладають ПДФО, якщо виконуються три умови ( п.п. 165.1.21 ПКУ):

* Якщо її проведення не пов’язане з вимогами законодавства. Інакше діє інша норма ПКУ (про це читайте далі).

1) оплату здійснено безпосередньо вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу;

2) з фізичною особою укладено письмовий договір (контракт) про те, що така особа зобов’язалася відпрацювати в суб’єкта господарювання, який оплатив її підготовку, перепідготовку, після закінчення навчального закладу та після здобуття спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років;

3) сума оплати за кожен повний або неповний місяць навчання не перевищує розміру, що визначається відповідно до положень абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ (ср. ). У 2015 році така сума становить 1710 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання.

Сплачена за навчання сума не увійде до складу оподатковуваного доходу, якщо всі три умови виконуються одночасно

Важливі уточнення:

— під пільгу з ПДФО, установлену п.п. 165.1.21 ПКУ, потрапляє плата за підготовку, перепідготовку будь-якої фізичної особи, незалежно від того, перебуває така особа у трудових відносинах з суб’єктом господарювання, який оплачував її «навчання», чи ні;

— немає прив’язки до профілю діяльності або загальних виробничих потреб роботодавця. Цілком допустимо не обкладати ПДФО суму коштів, сплачену за підготовку (перепідготовку) фізособи, якщо спеціальність, за якою вона навчалася, та спеціальність, за якою вона працює після навчання, не збігаються (наприклад, якщо працівник отримав диплом економіста, а працює менеджером з логістики). Але! Три базові умови повинні дотримуватися в будь-якому разі;

— не має значення форма навчання: очна (денна, вечірня) або заочна (дистанційна). У будь-якому разі жодних згадок про це немає.

Хоча такий дохід не обкладається ПДФО, але у звітності його показати потрібно. У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану частину витрат на підготовку, перепідготовку відображаєте з ознакою доходу «145».

Якщо вартість навчання не обкладається ПДФО, з такої суми ВЗ також не справляєте

Підстава — пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У розділі II форми № 1ДФ не відображають вартість навчання, що не обкладається ВЗ.

Окремо зупинимося на ситуації, коли перепідготовка працівника проводиться згідно із законом. У цьому випадку вся сума витрат роботодавця на її проведення не включається до оподатковуваного доходу працівника на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ. У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ сума витрат роботодавця у зв’язку з перепідготовкою фізичної особи згідно із законом відображається з ознакою доходу «158». Обов’язку нарахувати та сплатити ВЗ у такому разі теж немає. До розділу II вартість перепідготовки не потрапляє.

Крім того, витрати на підготовку та перепідготовку кадрів не входять до фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 і 3.24 Інструкції № 5 та зазначені в п. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170. Тому ЄСВ з таких виплат не справляєте.

Отже, якщо обов’язкові умови дотримано, то про податки забуваємо (пам’ятаємо тільки про звітність!). Але як бути, якщо умови не дотримано?

Коли є ПДФО та ВЗ

А тепер розглянемо «винятки», тобто випадки, коли вартість підготовки (перепідготовки) включається до оподатковуваного доходу фізособи. Можливі ситуації та що чекає податкового агента наведено в таблиці.

Коли вартість навчання обкладається ПДФО і ВЗ

Ситуація

Пояснення

Не виконується хоча б одна з трьох умов, установлених п.п. 165.1.21 ПКУ (див. вище):

— оплату за навчання здійснено іноземному навчальному закладу

Оподаткуванню підлягає вся сума оплати за підготовку, перепідготовку

— відсутній договір про трирічний відробіток

— сума оплати за навчання перевищує «неоподатковувану» межу

ПДФО оподатковують тільки суму перевищення (у 2015 році неоподатковувана межа — 1710 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання)

Майте на увазі: якщо навчання оплачено одним платежем за весь період навчання (декілька років), то з метою порівняння з неоподатковуваною межею загальну суму потрібно розподілити за місяцями навчання. Погоджуються з цим і податківці (див. консультацію в розділі 103.02 БЗ).

У результаті навчання не отримано спеціальність (кваліфікацію)

Навіть якщо дотримано три основні умови, але в результаті навчання фізична особа не отримує спеціальність (кваліфікацію), то такі витрати на навчання обкладаються ПДФО в повній сумі

Вартість навчання відшкодовується фізособі

Вартість навчання не включається до оподатковуваного доходу фізособи, якщо її оплачено суб’єктом господарювання безпосередньо навчальному закладу. Якщо ж сума витрат на навчання відшкодовується працівнику на підставі підтвердних документів, то ПДФО не уникнути. У цьому випадку вся сума витрат роботодавця буде доходом працівника, навчання якого оплачувалося

Працівник звільнився до закінчення навчання або не відпрацював належний строк

Вартість підготовки (перепідготовки), сплачена підприємством, може потрапити до складу оподатковуваного доходу працівника, якщо він припинить трудові відносини з цим роботодавцем упродовж свого навчання або до закінчення третього календарного року з року, в якому завершується таке навчання. Детальніше про це читайте на с. 17.

Оподатковувана ПДФО вартість підготовки (перепідготовки) працівника є для нього додатковим благом. Причому сума, перерахована навчальному закладу, це «чистий» дохід фізичної особи. Отже, база обкладення ПДФО має визначатися з урахуванням «натурального» коефіцієнта, порядок застосування якого встановлено п. 164.5 ПКУ. Зазначимо, що розмір «натурального» коефіцієнта при ставці ПДФО 15 % дорівнює 1,176471, а при ставці 20 % — 1,25.

Оскільки фізособа отримує негрошовий дохід (крім випадку, коли вартість навчання компенсується фізособі), то ПДФО і ВЗ потрібно сплатити протягом банківського дня, наступного за днем перерахування коштів за навчання ( п.п. 168.1.4 ПКУ).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ оподатковувана частина витрат на підготовку, перепідготовку відображається з ознакою доходу «126».

Ну й не забуваємо про ВЗ. До бази обкладення ВЗ має потрапити тільки та вартість навчання (її частина), що входить до бази обкладення ПДФО у складі додаткового блага (вартість оподатковуваного навчання (її частина), збільшена на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт). Розраховувати та накручувати зверху ВЗ-коефіцієнт не потрібно. Це не передбачено ПКУ. Оподатковувану ВЗ частину суми оплати за навчання не забудьте відобразити в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у складі загальних сум.

Ще один варіант неоподатковуваного навчання… не для всіх

Окремим категоріям громадян доступні додаткові можливості неоподатковуваного навчання за рахунок суб’єктів господарювання. Зокрема, не включають до оподатковуваного доходу фізособи суму цільової благодійної допомоги, наданої навчальному закладу у вигляді плати за її навчання або за надання додаткових послуг з навчання за умови, що така фізособа є ( п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ):

— інвалідом;

— дитиною-інвалідом або дитиною, в якої хоча б один з батьків є інвалідом;

— дитиною-сиротою, напівсиротою;

— дитиною з багатодітної або малозабезпеченої сім’ї;

— дитиною, батьки якої позбавлені батьківських прав.

Така неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром.

Підставою для надання цільової допомоги на навчання є заява фізособи з проханням оплатити її навчання в навчальному закладі, до якої мають бути додані документи, що підтверджують її приналежність до перелічених вище категорій фізосіб.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання відображається з ознакою доходу «169».

Зауважте, що ВЗ у цьому випадку не утримуєте і в розділі II форми № 1ДФ суми такої допомоги не показуєте.

ЄСВ із суми цільової благодійної допомоги на навчання не утримується і на цю суму не нараховується, оскільки ця виплата не входить до складу фонду оплати праці згідно з пп. 3.31 і 3.32 Інструкції № 5 і зазначена в п. 14 розд. I Переліку № 1170.

Краще один раз побачити…

Підприємство в серпні 2015 року оплатило навчання працівника бухгалтерії Тарасенка О. С. (3254894578) в українському вищому навчальному закладі за I семестр 2015/2016 навчального року (вересень 2015 року — січень 2016 року) у сумі 9500,00 грн. Підприємством укладено письмовий договір з працівником, відповідно до якого він зобов’язався відпрацювати на цьому підприємстві три роки після закінчення вищого навчального закладу та здобуття спеціальності «Правознавство». Заробітна плата, нарахована Тарасенку О. С. за серпень 2015 року, становить 4200,00 грн. Планується, що після закінчення вишу цей працівник працюватиме юристом.

Розрахуємо граничну суму оплати за навчання, що не обкладається ПДФО:

1710,00 грн. х 5 = 8550,00 грн.,

де 5 — кількість місяців навчання, за які здійснено оплату (вересень 2015 року — січень 2016 року).

Оскільки вартість навчання у виші за I семестр 2015/2016 навчального року (9500,00 грн.) перевищила граничну суму (8550,00 грн.), то сума перевищення (950,00 грн.) увійде до складу оподатковуваного доходу працівника.

Дохід працівника у вигляді частини вартості оплати навчання, оподатковуваної ПДФО, з урахуванням «натурального» коефіцієнта становить:

950,00 грн. х 1,176471 = 1117,65 грн.

Розрахуємо суму ПДФО, що підлягає утриманню з такого доходу:

1117,65 грн. х 15 : 100 = 167,65 грн.

Розрахуємо суму ВЗ:

1117,65 грн. х 1,5 : 100 = 16,76 грн.

Порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку операцій з навчання працівника представимо в таблиці.

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік*

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Перераховано навчальному закладу плату за підготовку працівника

377

311

9500,00

2

Віднесено на витрати майбутніх періодів частину плати за навчання, що не обкладається ПДФО

39

377

8550,00

3

Нараховано дохід у вигляді додаткового блага, а також суму ПДФО з такого доходу

39

685

950,00

92

685

167,65

4

Утримано ПДФО із суми доходу у вигляді додаткового блага

685

641/ПДФО

167,65

5

Утримано ВЗ із суми доходу у вигляді додаткового блага

685

642

16,76

6

Внесено працівником у касу відповідну суму ВЗ

301

685

16,76

7

Перераховано ПДФО із суми доходу у вигляді додаткового блага

641/ПДФО

311

167,65

8

Перераховано ВЗ із суми доходу у вигляді додаткового блага

642

311

16,76

9

Здійснено залік заборгованостей

685

377

950,00

10

У вересні 2015 року віднесено на витрати звітного періоду вартість навчання за перший місяць навчання, тобто за вересень (9500,00 грн. : 5 місяців)**

92

39

1900,00

* У податковому обліку витрати відображаються за тими самими принципами, що й у бухгалтерському.

** Такий самий бухгалтерський запис робиться в кожному наступному місяці оплаченого навчального семестру.

Припустимо, що заробітна плата Тарасенка О. С., нарахована (виплачена) йому за 3 квартал 2015 року, становить 12600 грн. (ЄСВ — 453,60 грн., ПДФО — 1821,96 грн., ВЗ — 189 грн.).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2015 року підприємство відоб­разить дохід працівника таким чином:

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2015 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

58

3254894578

12600

00

12600

00

1821

96

1821

96

101

59

3254894578

8550

00

8550

00

145

60

3254894578

1117

65

1117

65

167

65

167

65

126

<…>

Не забудьте в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у складі загальної суми відобразити ВЗ із зарплати такого працівника і наданого йому додаткового блага (189 грн. + 16,76 грн. = 205,76 грн.).

Ну ось: як навчити або перенавчити працівника, ви тепер знаєте. І навіть питання оподаткування для вас тепер не проблема. А далі розглянемо інші варіанти навчання кадрів.

висновки

  • Роботодавець може за свій рахунок навчати як працівників, так і непрацівників підприємства.

  • Вартість навчання, оплачена підприємством, не обкладається ЄСВ.

  • ПДФО і ВЗ не справляють, якщо навчання оплачено вітчизняному вишу або ПТУ, є письмовий договір з фізособою про обов’язковий трирічний відробіток і сума оплати за повний або неповний місяць навчання не перевищує у 2015 році 1710 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі