Теми статей
Обрати теми

Як «намалюються» в обліку семінари і тренінги

Хмелевська Оксана, експерт з питань оплати праці
Короткострокове навчання персоналу давно стало не просто додатковим бонусом для окремих співробітників, а необхідною інтелектуальною «начинкою». Якщо ваше підприємство йде в ногу з часом, то такі заходи співробітники відвідують регулярно. А ось бухгалтера цікавить, які наслідки будуть в обліку? Про це розповімо в цій статті.

Насамперед — документ

img 1«Немає межі досконалості»: під таким девізом ми потрапляємо в сіті влаштовувачів семінарів, тренінгів, практикумів, конференцій, майстер-класів та інших форм навчання. Працівники на таких заходах отримують інформацію, необхідну для трудової діяльності, а отже, через них підприємству надаються інформаційні або консультаційні послуги.

Доказом зв’язку витрат на участь працівників у семінарі (тренінгу, конференції, курсах тощо) з господарською діяльністю слугує перш за все договір з організаторами такого заходу. У ньому зазначають тему семінару (тренінгу, конференції) або назву курсів, а також мету проведення.

Необхідність направлення працівників для участі в семінарі (тренінгу, конференції, майстер-класі, курсах тощо) за темою, пов’язаною з діяльністю підприємства або за загальними питаннями, доцільно закріпити в наказі (розпорядженні) керівника.

До речі, радимо закріпити в посадових інструкціях працівників вивчення та застосування сучасних методів ведення бізнесу, продажів, обліку підприємства, діловодства тощо. Це також обґрунтує необхідність відвідування ними тренінгів, курсів, семінарів.

Наприклад, менеджеру зі збуту слід знати світові тенденції розвитку галузі, теорію управлінських рішень і комунікацій, прогресивні методи реклами, етику ділового спілкування тощо. Бухгалтеру слід постійно підвищувати свій професійний рівень, розширюючи знання у сфері податкового та бухгалтерського обліку, бухгалтерських програм тощо.

Також не забудьте після закінчення курсів (семінарів, тренінгів тощо) отримати в організаторів акт наданих послуг з детальним переліком цих послуг. Цей документ потрібний для відображення отриманих послуг у бухгалтерському обліку, що важливе для платників ПДВ, яким треба відобразити податковий кредит.

Податковий та бухгалтерський облік

Бухоблік і податок на прибуток. Витрати на навчання на тренінгах, семінарах, курсах тощо в бухгалтерському обліку ви віднесете на рахунок витрат залежно від того, кого і чому ви навчали. Пояснимо. Вартість навчання виробничого персоналу (працівників, які пов’язані з основним видом діяльності) потрапить на рахунок 91 «Загальновиробничі витрати». Семінар для керівника або бухгалтера — на рахунку 92 «Адміністративні витрати», а для маркетолога, який займається маркетингом або збутом, — на рахунку 93 «Витрати на збут». Відповідно, за даними бухобліку вони братимуть участь у визначенні розміру оподатковуваного прибутку. Причому це правило однакове як для малодохідних, так і для високодохідних платників.

ПДВ. При отриманні інформаційних (консультаційних) послуг платнику звичайно захочеться скористатися правом на податковий кредит. Для цього знадобляться докази зв’язку таких послуг з госп­діяльністю, а також податкова накладна. Зауважимо: з 01.07.2015 р. ви відображаєте податковий кредит за першою подією, не озираючись на «господарність», але без її підтвердження вам доведеться нарахувати податкові зобов’язання на цю суму наприкінці місяця ( п. 198.5 ПКУ).

Навики, отримані працівником під час семінару (тренінгу, курсів тощо), застосовуються в роботі на цьому підприємстві. А отже, при дотриманні стандартних правил податкові зобов’язання нараховувати не доведеться.

А чи буде дохід у працівника?

Тепер перейдемо безпосередньо до працівників. Чи потрапить вартість навчання на семінарі або тренінгу до оподатковуваного доходу працівника (чи справлятиметься ПДФО та військовий збір)?

Оплата за навчання працівника зазначена в переліку неоподатковуваних доходів в п.п. 165.1.21 ПКУ. У ньому зазначено: до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу. Є й обмеження: її розмір за кожен повний або неповний місяць підготовки або перепідготовки має бути у 2015 році не вище 1710 грн. (детальніше про правила застосування цієї норми див. статтю на с. 13).

Але, на жаль, у нашому випадку він нам не допоможе. Якщо працівник відвідував тренінг або семінар, то предметом договору, як правило, є інформаційні або консультаційні послуги, а не навчання. Крім того, їх далеко не завжди надають зазначені заклади освіти. Та все ж не опускатимемо руки, а скористаємося іншими правилами.

Що собою являє вартість інформаційно-консультаційних послуг в обліку підприємства?

Витрати, що здійснюються підприємством у виробничих цілях та мають господарську спрямованість

Відповідно, їх не розглядають як персоніфікований дохід працівника, але для цього потрібно дотриматися однієї важливої умови (див. консультацію податківців у підкатегорії 103.04 БЗ). Стороною семінару (конференції, тренінгу), що запрошується, і отримувачем інформаційно-консультаційних послуг за умовами договору має бути роботодавець (підприємство).

Водночас, якщо за умовами договору стороною, що запрошується, та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то сума, сплачена роботодавцем за його участь у семінарі (тренінгу, конференції), вважається доходом у вигляді додаткового блага та обкладається ПДФО за ставкою 15 % (20 %) і військовим збором за ставкою 1,5 %.

Чи потрібно нараховувати та утримувати в цьому випадку ЄСВ? Ні, оскільки ця виплата не входить до фонду оплати праці.

Приклад. Підприємство направило менеджера для участі в семінарі на тему «Ефективні продажі будівельних матеріалів». У договорі з організатором семінару такі послуги названо як інформаційно-консультаційні, їх отримувач — підприємство. Вартість семінару — 3000 грн. (у тому числі ПДВ— 500 грн.).

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

Порядок відображення витрат на оплату семінару в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

1

Перераховано передоплату організатору семінару за інформаційно-консультаційні послуги

3000

371

311

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі передоплати за інформаційно-консультаційні послуги

500

641/ПДВ

644

3

Відображено у складі витрат підприємства вартість інформаційно-консультаційних послуг (підписано акт наданих послуг)

2500

93

685

Витрати на участь у семінарі (інформаційно-консультаційні послуги) уключаються до витрат того звітного періоду, в якому їх було здійснено, відповідно до правил ведення бухобліку.

4

Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ при відображенні інформаційно-консультаційних послуг

500

644

685

5

Здійснено залік заборгованостей

3000

685

371

висновки

  • Відправляючи працівників на семінари, тренінги, конференції, майстер-класи та інші подібні форми, підприємство отримує інформаційно-консультаційні послуги.

  • Якщо запрошення на тренінг, семінар і подібний захід адресовано юрособі, то оплата участі в ніх не включається до доходу працівника, а відноситься на витрати підприємства. Якщо ж запрошення отримує працівник і юрособа оплачує саме його участь, то оплата включається до його доходу, а її сума обкладається ПДФО і ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі