Теми статей
Обрати теми

Чи то хворію, чи то кваліфікацію підвищую...

Калашникова Лілія, експерт з питань оплати праці
Підприємство уклало з навчальною установою договір про надання послуг з підвищення кваліфікації працівника. Відповідно до цього договору працівник, для якого це місце роботи є основним, повинен був розпочати навчання з 7 вересня 2015 року, проте 31 серпня він захворів. Чи підлягає оплаті листок непрацездатності, що свідчить про хворобу такого працівника, якщо він був закритий у період проходження підвищення кваліфікації?

Почнемо з того, що роботодавець не має права направляти на підвищення кваліфікації працівника, який перебуває на лікарняному. Річ у тім, що на період тимчасової непрацездатності працівнику надається листок непрацездатності, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю. Отже, направляти працівника на підвищення кваліфікації в період хвороби протизаконно. Аналогічний висновок випливає з листа Мінфіну від 20.01.2007 р. № 31-18030-07-10/854.

У цій ситуації роботодавцю необхідно було:

— домовитися з навчальним закладом про перенесення початку проходження підвищення кваліфікації на інший період;

— унести зміни до наказу про направляння на навчання для підвищення кваліфікації з урахуванням тимчасової непрацездатності працівника.

За такого розвитку подій дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідчені лікарняним листом, підлягали б оплаті в загальному порядку.

А якщо основного працівника, що захворів, усупереч вимогам законодавства направляють на підвищення кваліфікації з відривом від виробництва? При цьому є і наказ про підвищення кваліфікації, і працівник надав оригінали відповідних документів, що підтверджують вартість понесених ним витрат у зв’язку з проїздом і проживанням. У цьому випадку роботодавець відшкодовує працівнику такі витрати і виплачує добові за кожен день перебування в дорозі у розмірі, установленому законодавством для службових відряджень*.

* Детальніше питання підвищення кваліфікації були розглянуті на с. 22 цього номера.

У табелі обліку робочого часу дні підвищення кваліфікації з відривом від виробництва відображають з кодом «ІН» (цифровий код «22»). Оплату днів підвищення кваліфікації здійснюють відповідно до ст. 122 КЗпП у розмірі середнього заробітку.

Що стосується допомоги по тимчасовій непрацездатності, то згідно з п. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV вона надається у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату зарплати за період хвороби. Оскільки працівник не скорис­тався своїм правом перебувати на лікарняному, а розпочав виконання виробничих завдань, допомога по тимчасовій непрацездатності має бути виплачена тільки за дні фактичного перебування на лікарняному.

За дні хвороби, що збіглися з періодом підвищення кваліфікації, лікарняні працівнику не виплачуються. На це, зокрема, звертав увагу Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності в листі від 14.05.2015 р. № 5.2-32-846.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі