Теми статей
Обрати теми

Договір оренди недійсний: чи повертати орендну плату?

Смердов Віталій, податковий експерт
Суть справи
Зав’язка до болю банальна. Було укладено договір оренди приміщення. Сторони його виконували, а потім розірвали. Тут би і щасливий happy end... аж ні. Орендар звернувся до суду, щоб визнати такий договір неукладеним і повернути сплачені за ним гроші. Причину він бачив у тому, що в договорі не було істотної умови. Що з цього вийшло?

Вирішення справи судом

Суди в думках розійшлися. У першій інстанції постановили: оскільки договір сторонами виконувався (орендар користувався майном і перераховував орендну плату), підстав для визнання його неукладеним немає.

Суд апеляційної інстанції підійшов до цієї справи з іншого боку. Він знайшов підставу для недійсності цього договору (непроведення обов’язкової оцінки об’єкта оренди) і визнав його таким*. Крім того, як результат такої недійсності, він стягнув з орендодавця суму отриманої ним орендної плати за весь період користування приміщенням.

* Господарським судам подібне право дає п. 1 ч. 1 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України від 06.11.91 р. № 1798-XII.

ВГСУ цей висновок підтримав. А ось ВСУ був не настільки простий. Він не погодився ані з недійс­ністю договору, ані з думкою апеляції та ВГСУ щодо стягнення орендної плати з орендодавця.

Думка редакції

У цьому рішенні ВСУ є кілька реально корисних висновків. Але перш ніж перейти до них, нагадає­мо: правові позиції ВСУ, у загальному випадку, обов’язкові для всіх суб’єктів владних повноважень (зокрема, для податківців), а також судів. А це означає, що, якщо в майбутньому з цих питань виникне спір, вам буде досить послатися на таке рішення суду. Тепер же поглянемо, власне, на правові позиції, викладені в цьому рішенні.

Найголовніше: фактичне користування майном на підставі договору оренди не дозволяє в разі його недійсності здійснити двосторонню реституцію**, а тому такий договір повинен визнаватися судом недійсним і припинятися тільки на майбутнє, а не з моменту укладення. У перекладі людською мовою  це означає: якщо договір оренди буде визнано недійсним, орендар не має права вимагати від орендодавця повернення сплаченої за таким договором орендної плати. Від себе додамо, що орендодавець, у свою чергу, теж не має права вимагати від орендаря відшкодувань, пов’язаних з такою недійсністю. Причому, що важливо: позиція ВСУ, судячи з усього, поширюється не тільки на господарські, а й на цивільні договори.

** Зауважте, що суд вказує саме на двосторонню реституцію — тобто сторони повинні повернути одна одній все отримане за правочином.

Ми підтримуємо ВСУ — його підхід справедливий, правильний ідеологічно і дозволяє уникнути багатьох проблем (у тому числі облікових). І ось чому. Кожен з вас, швидше за все, пам’ятає, що за наявності певних підстав правочини можуть визнаватися недійсними (у тому числі нікчемними). Причому недійсний договір вважається таким з моменту укладення, а тому не створює жодних правових наслідків, крім тих, які пов’язані з такою недійсністю. Це, у свою чергу, означає, що в загальному випадку його сторони повинні провести реституцію: повернути одна одній те, що отримали на виконання такого договору ( ч. 1 ст. 216 ЦКУ).

Логіка в цьому є. Тільки що робити, якщо повертати нічого? Узяти, наприклад, нашу ситуацію: орендар користувався приміщенням і сплачував за це орендну плату. Хто, що і кому повинен у такому разі повертати? Якраз для таких випадків є спеціальні правила. Причому в ЦКУ і ГКУ вони відрізняються:

— згідно з ч. 1 ст. 216 ЦКУ у разі неможливості зазначеного вище повернення, зокрема, якщо отримане полягає в користуванні майном, виконанні роботи, наданні послуги, кожна зі сторін повинна відшкодувати те, що отримане (за цінами, діючими на момент відшкодування);

— згідно з ч. 3 ст. 207 ГКУ, якщо згідно зі змістом зобов’язання воно може бути припинене тільки на майбутнє, таке зобов’язання визнається недійсним і припиняється лише на майбутнє.

Зрозуміло, що в цьому ключі найбільше запитань викликає перший варіант — відшкодування. Як показує практика (у тому числі рішення судів у цій справі), його реально застосовують. Причому у цьому випадку суди тлумачили це правило так, що орендодавець повинен повернути все, що він отримав від орендаря. У свою чергу, орендар повертати нічого й нікому нібито не зобов’язаний. Зрозуміло, що такий підхід є незаконним, адже чорним по білому написано: кожна зі сторін зобов’язана відшкодувати (як ми вже зазначали, реституція має бути двосторонньою). Тому, суворо кажучи, орендар теж повинен був перерахувати орендодавцю суму за користування майном. І виходить, що сторони проганяли б між собою, по суті, одну й ту саму суму. Цілковита нісенітниця... може, саме тому ВСУ взагалі не згадав про це?

Він просто повідомив, що фактичне користування майном на підставі договору оренди не дозволяє в разі його недійсності провести двосторонню реституцію,

а тому такий договір повинен визнаватися судом недійсним і припинятися тільки на майбутнє, а не з моменту укладення

Це, у свою чергу, означає, що повертати ніхто нічого не повинен*. Тепер зверніть увагу ще на декілька моментів:

* До речі, це означає, що і в обліку жодних коригувань відображати не доведеться.

— незважаючи на те що ця правова позиція ВСУ стосується тільки договорів оренди, вона справедлива і для інших ситуацій — зокрема, при наданні будь-яких послуг**;

** Нагадаємо, що послуга споживається в момент її надання, а тому повернути її не можна.

— у цьому рішенні спір вирішувався щодо господарського договору (він укладений між двома суб’єктами господарювання). Водночас такий підхід повинен застосовуватися і в інших ситуаціях;

— повертати нічого не доведеться тільки в тому випадку, якщо користування майном вже відбулося і було оплачене. Якщо ж орендар перерахував аванс наперед, після чого договір було визнано недійсним, він може вимагати повернення цієї суми на підставі ст. 1212 ЦКУ.

Крім того, як ми вже зазначали, у цьому рішенні ВСУ є ще декілька корисних висновків:

— якщо договір уже було розірвано у минулому, визнати його недійсним на майбутнє вже не можна. Тут усе логічно та правильно;

— договірний характер правовідносин унеможливлює стягнення суми на підставі ст. 1212 ЦКУ (тобто як майно, придбане та збережене без достатніх правових підстав). У цій ситуації такий вис­новок дійсно обґрунтований, тим більше що договір так і не визнали недійсним. Водночас зауважте: у загальному випадку, недійсність договору може дати підстави для стягнення майна згідно з цією нормою — навіть незважаючи на те, що на момент виконання договору сторони вважали, що правові підстави для цього були наявні***. Про це свідчить, зокрема, постанова ВСУ від 03.06.2015 р. у справі № 6-100цс15. Прикладом слугує вже зазначена ситуація з поверненням орендодавцем отриманого авансу.

*** Адже, як ми вже зазначали, за загальним правилом недійсним договір визнається з моменту його укладення.

 

ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 1 липня 2015 року

Судова палата у господарських справах і Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України <...>, розглянувши у відкритому спільному судовому засіданні справу за заявою приватного акціонерного товариства «ІРПТ» про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого господарського суду України від 18 лютого 2015 року у справі № <...> за позовом державного підприємства «ІЦ» Міністерства юстиції України до приватного акціонерного товариства «ІРПТ» про стягнення суми; за зустрічним позовом приватного акціонерного товариства «ІРПТ» до державного підприємства «ІЦ» Міністерства юстиції України про тлумачення умов договору, встановили:

У грудні 2013 року державне підприємство «ІЦ» Міністерства юстиції України (далі — ДП «ІЦ» МЮ України) звернулося до господарського суду міста Києва із позовом до закритого акціонерного товариства «ІРПТ» (далі — ЗАТ «ІРПТ»), правонаступником якого є приватне акціонерне товариство «ІРПТ» (далі — ПрАТ «ІРПТ»), про стягнення <...> грн.

Позовні вимоги мотивовано тим, що підписаний 12 січня 2006 року між позивачем і відповідачем договір оренди № <...> (далі — договір № <...>) є неукладеним, оскільки сторонами не було погоджено істотні умови договору — предмет оренди та розмір орендної плати, а тому сплачені ДП «ІЦ» МЮ України (орендарем за договором) грошові кошти у сумі <...> грн. за оренду приміщення підлягають поверненню на підставі статті 1212 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України) як безпідставно одержані.

У січні 2014 року ПрАТ «ІРПТ» звернулося до господарського суду міста Києва із зустрічним позовом до ДП «ІЦ» МЮ України про тлумачення умов договору № <...> у частині погодженого сторонами в протоколі узгодження договірної ціни розміру орендної плати у спосіб, викладений позивачем за зустрічним позовом.

Зустрічні позовні вимоги обґрунтовано тим, що сторони по-різному розуміють зміст протоколу узгодження договірної ціни до договору № <...>.

<...>

Згідно з частиною 2 статті 4 ГК України особливості регулювання майнових відносин суб’єктів господарювання визначаються цим Кодексом.

Відповідно до частини 7 статті 179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Таким чином, при розгляді питання недійсності господарських договорів необхідно керуватись нормами ГК України, які стосуються особливостей правового регулювання господарських договорів, відповідними нормами ЦК України й інших законів.

За змістом частини 1 статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1 — 3, 5 та 6 статті 203 ЦК України.

Крім того, згідно з частиною 1 статті 207 ГК Украї­ни судом може бути визнане недійсним повністю або частково господарське зобов’язання, що не відповідає вимогам закону, або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб’єктності).

Визнавши недійсним договір № <...>, Київський апеляційний господарський суд, із висновками якого погодився Вищий господарський суд Украї­ни, стягнув з орендодавця на користь орендаря <...> грн. сплаченої орендної плати на підставі статті 216 ЦК України.

За змістом статті 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов’язані з його недійсністю. Способами захис­ту прав при цьому є двостороння реституція або, у разі її неможливості, відшкодування вартості того, що одержано (частина 1), відшкодування заподіяних збитків та моральної шкоди (частина 2).

Згідно з частиною 1 статті 236 ЦК України нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, вважається таким з моменту його вчинення.

Разом із тим частиною 3 статті 207 ГК України передбачено, що господарське зобов’язання, визнане судом недійсним, також вважається недійсним з моменту його виникнення. Якщо ж за змістом зобов’язання воно може бути припинено лише на майбутнє, таке зобов’язання визнається недійсним з моменту його виникнення і припиняється на майбутнє, а не з моменту укладення.

Фактичне користування майном на підставі договору оренди унеможливлює у разі його недійсності проведення між сторонами двосторонньої реституції, тому такий договір повинен визнаватися судом недійсним і припинятися лише на майбутнє, а не з моменту укладення.

Виходячи із викладеного, Київський апеляційний господарський суд, ухваливши рішення про визнання недійсним договору № <...> з моменту укладення та повернення орендарю суми, сплаченої ним за договором оренди нежилого приміщення за весь час дії цього договору, на підставі частини 1 статті 216 ЦК України, та Вищий господарський суд України, погодившись із таким висновком, допус­тили порушення наведених норм матеріального права, а відтак постанова Вищого господарського суду України від 18 лютого 2015 року та постанова Київського апеляційного господарського суду від 3 грудня 2014 року підлягають скасуванню.

Договір № <...>, який визнано судом недійсним, розірвано сторонами угодою від 20 жовтня 2011 року з 31 жовтня 2011 року, тому визнавати цей договір недійсним на майбутнє немає підстав.

Разом із тим суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про відмову у задоволенні позовних вимог ДП «ІЦ» МЮ України щодо стягнення <...> грн. сплаченої ним за договором № <...> орендної плати на підставі статті 1212 ЦК України, оскільки договірний характер правовідносин виключає можливість застосування до них судом положень статті 1212 ЦК України; та про відмову у задоволенні зустрічних позовних вимог ПрАТ «ІРПТ» стосовно тлумачення договору № <...>, який у частині сплати орендної плати виконувався упродовж тривалого часу та на час звернення сторін до суду був розірваний.

З огляду на викладене, рішення господарського суду міста Києва від 18 квітня 2014 року у справі № <...> підлягає залишенню без змін як помилково змінене судом апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 11116, 11123,11124, 11125 Господарського процесуального кодексу України, Судова палата у господарських справах і Судова палата у цивільних справах Верховного Суду Украї­ни постановили:

Заяву приватного акціонерного товариства «ІРПТ» задовольнити частково.

Постанову Вищого господарського суду України від 18 лютого 2015 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 3 грудня 2014 року у справі № <...> скасувати.

Рішення господарського суду міста Києва від 18 квітня 2014 року у справі № <...> залишити без змін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі