№73

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2015/№ 73 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Тут-тук. Хто там? Відкривайте, податкова... Суть справи Податківці провели дві документальні невиїзні перевірки на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ (за підсумками перевірок інших платників/отримання податкової інформації виявлено порушення платником законодавства, підконтрольного податківцям). За їх підсумками перевіряючі донарахували податкові зобов’язання і штрафні санкції. Платник, у свою чергу, не погодився з самою правомірністю проведення таких перевірок і оскаржив як наказ про їх проведення, так і відповідні податкові повідомлення-рішення (далі — ППР).
  • Сплата не на той код бюджетної класифікації: ВСУ ставить крапку Суть справи Платник перерахував суму для сплати податку/збору не на той казначейський рахунок. Замість рахунка для збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності сума потрапила на рахунок, призначений для сплати податку на прибуток. Цю помилку він потім виправив (надіслав лист для перекидання коштів на потрібний рахунок), але зробив це вже після закінчення граничного строку сплати. Податківці цей момент помітили і притягнули платника до відповідальності за несвоєчасну сплату. Сам платник з цим, щоправда, не погодився і оскаржив винесене йому податкове повідомлення-рішення (далі — ППР).
  • Помилковий КВЕД у декларації? Все одно мають прийняти! Суть спору Підприємство звернулося до суду з вимогою прийняти його декларацію з податку на прибуток і відмовити податковому органу у праві нараховувати штрафні санкції за несвоєчасне подання цієї декларації. Питання полягало в тому, що у декларації було невірно зазначено код КВЕД. Суди першої та апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовили. Підприємство подає касаційну скаргу з вимогою скасувати рішення судів попередніх інстанцій.
  • Хочеш бюджетне відшкодування? Плати! Можна і взаємозаліком... Суть спору Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення, яким йому зменшено суму бюджетного відшкодування, оскільки сума ПДВ, яку включено до відшкодування, не була сплачена постачальникам товарів (послуг) або до Державного бюджету у належній (на думку податківців) формі. Суд першої інстанції позов задовольнив, натомість апеляційний суд відхилив його і скасував рішення суду першої інстанції. Підприємство подає касаційну скаргу, у якій просить скасувати рішення апеляційного суду і залишити в силі рішення суду першої інстанції.
  • Податковий кредит і «безтоварні» угоди: позиція ВАСУ Суть спору Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення, за яким йому зменшили суму податкового кредиту. Суди першої і апеляційної інстанції позов задовольнили. Податковий орган подав касаційну скаргу з вимогою скасувати ці рішення і залишити позов без задоволення.
  • Рекламні роздачі для цілей ПДВ-обліку ≠ продаж?! Суть спору Підприємство звернулося до суду з позовом, у якому вимагало скасувати складені за результатами його перевірки податкові повідомлення-рішення, якими донараховано ПДВ з операції по рекламному розповсюдженню товарів. Суди першої та апеляційної інстанцій в задоволенні позову відмовили повністю. Підприємство звертається з касаційною скаргою, у якій вимагає скасувати рішення судів попередніх інстанцій і задовольнити позов. І хоча сама справа стосується червня 2009 року (тобто періоду, коли застосовувався Закон про ПДВ), ми все одно вирішили оприлюднити цю постанову ВАСУ, адже зважаючи на аргументацію суду, вона цікава і зараз.
  • ВСУ гірше за тещу: ПК за тимчасовою митною декларацією Суть справи Не в наших правилах публікувати негативні судові рішення. Та ще й ті, в яких аргументація суду не переконлива. Проте цей судовий прецедент ми вирішили поставити в номер. Річ у тім, що аж надто резонансна справа. А суть її в тому, що платник відобразив податковий кредит на підставі тимчасової митної декларації. Податківці при перевірці з таким підходом не погодилися і як результат донарахували йому ПДВ-зобов’язання та штрафні санкції. Платник, у свою чергу, оскаржив це податкове повідомлення-рішення.
  • Орендна плата за держкомземлю — рівняємося, на жаль, на ПКУ Перед тим як розпочати розмову по суті, доводиться констатувати прикрий факт: після знайомства з цим рішенням Верховного Суду України просто руки опускаються і все...
  • Обізвався грибом — лізь у кіш, або Хто платить за землю під багатоповерхівкою за версією ВСУ На відміну від попереднього рішення Верховного Суду України у «земельноподатковому» спорі (див. с. 34), де він, чесно кажучи, спасував перед податківцями (хоча цілком міг розсудити справедливо), тут, як нам здається, усе достатньо прозоро. Є пряма норма ПКУ (п. 287.8) — отже, усі повинні беззаперечно виконувати її. Незалежно від того, подобається вона комусь чи ні. Причому доти, доки така норма не буде або змінена законодавцем, або в установленому порядку визнана неконституційною. І як би нам самим у цій ситуації не хотілося стати на бік платників податків, змушені визнати: інший підхід веде до правового нігілізму.
  • Договір оренди недійсний: чи повертати орендну плату? Суть справи Зав’язка до болю банальна. Було укладено договір оренди приміщення. Сторони його виконували, а потім розірвали. Тут би і щасливий happy end... аж ні. Орендар звернувся до суду, щоб визнати такий договір неукладеним і повернути сплачені за ним гроші. Причину він бачив у тому, що в договорі не було істотної умови. Що з цього вийшло?
  • Середній заробіток за затримку зарплати при звільненні: укластися в 3 місяці Суть спору Під час проведення остаточного розрахунку при звільненні працівниці не були виплачені всі належні їй суми. Згодом за рішенням суду роботодавець повністю погасив заборгованість, що виникла за її зарплатою. Однак працівниця вважає, що на виконання норм ст. 117 КЗпП підприємство також повинне було нарахувати та виплатити їй середній заробіток за весь період затримки виплати зарплати. Причому строк звернення до суду для такого випадку, на її думку, не обмежений.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі