Теми статей
Обрати теми

Активна громадська позиція — запорука успішних реформ

Друзі, ми, як ніхто інший, розуміємо ситуацію, в якій сьогодні опинився практично кожен бухгалтер. Мало того, що доводиться пропускати через себе масу нової і, чого вже таїти, недосконалої «нормативки», так ще й чиновники підкидають дров у вогонь. Їх особливим підходом до прочитання норм законодавства вже нікого не здивуєш, але це півбіди. Гірше інше — як виявилось, деколи вони самі не готові застосовувати їх на практиці. Як тут не втратити голову?

Вихід один — знайти з держорганами спільний знаменник. Саме тому ми ведемо з ними (перш за все, з податківцями) активний діалог, причому на всіх рівнях. Один з таких рівнів — Громадська рада при ДФСУ. Так от: 08.09.2015 р. цей орган проводив спільне засідання Комітету з питань податкової політики, на якому розглядалися проблеми СЕА з ПДВ, злиття рахунків з податку на прибуток і авансових внесків, а також чергової податкової реформи. За його підсумками Комітет виніс рішення, що було направлене, у тому числі, й до ДФСУ. З декількома його тезами ми пропонуємо ознайомитися й вам.

1. Надати пояснення щодо порушення строків зарахування «мінуса» із ряд. 24 і 31 ПДВ-декларації за червень до реєстраційного ліміту (п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ). Це відома проблема, причому, як показала практика, комусь таку суму все ж таки додали (хоч і з запізненням), а хтось усе ще чекає. Очевидне пряме порушення чиновниками вимог ПКУ.

2. Припинити практику блокування реєстрації ПН і подання ПДВ-звітності. Пояснимо: йдеться про практику присвоєння податківцями «9-го стану», що призводить до неможливості реєстрації ПН, подання ПДВ-звітності та інших проблем. Але тут зауважимо, що сам по собі «9-й стан» не повинен призводити до подібних наслідків — принаймні, законодавством такого не передбачено. Інша справа, що податківці наполягають на зворотному — ось саме з цією позицією і потрібно боротися. Нагадаємо, що про цю проблему і способи її вирішення ви могли дізнатися у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 46, с. 4.

3. Припинити практику автоматичного нарахування в інтегрованій картці платника штрафів і пені за несвоєчасну реєстрацію ПН і несвоєчасне списання коштів з ПДВ-рахунка до бюджету. Нагадаємо, що ПКУ забороняє накладати такі штрафи*. Водночас через недоробки у програмному забезпеченні ДФСУ траплялося, що вони все ж таки відображалися в базах даних податківців. Сплачувати їх у такому разі не потрібно, але складнощі це в деяких випадках створює: зокрема, подібні платники можуть відображатися на сайті ДФСУ як боржники, що, у свою чергу, не додає впевненості їх контрагентам.

* У частині ПН це послаблення поширюється на ПН, складені до 01.10.2015 р.

4. Надіслати до Мінекономіки запит про проведення економічного аналізу впливу роботи ПДВ-рахунків на відвернення оборотних коштів і стан економіки в цілому.

5. Провести службове розслідування щодо фактів порушення роботи СЕА.

Як підсумок: колеги, проявляйте більшу активність в обговоренні податкових питань і проблем — як зазначених вище, так і інших. Причому використовуйте для цього всі можливі інформаційні джерела. Адже, зрештою, ці пропозиції/зауваження виносяться на обговорення з чиновниками і реально впливають на зміст майбутніх нормативно-правових актів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі