Теми статей
Обрати теми

Показники для декларування є навіть тоді, коли їх немає!

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист ДФСУ від 01.02.2016 р. № 1987/6/99-99-19-01-01-15

висновок документа


Платники єдиного податку третьої групи повинні подати податкову звітність, навіть якщо немає доходу за податковий (звітний) період.

Платники податку на прибуток повинні подати декларацію за наявності будь-яких показників, що підлягають декларуванню (у тому числі показників, які мають нульове значення)

Лист, що коментується, складається з двох частин.

У першій фіскали стверджують: обсяг доходу для платника ЄП третьої групи є показником, що підлягає декларуванню, навіть якщо такий дохід відсутній. Обґрунтували таке твердження вони тим, що норми гл. 1 розд. XIV ПКУ не дають можливості не подавати податкову звітність у разі відсутності доходу за податковий звітний період. А ось п. 49.2 ПКУ, що дозволяє не подавати податкову декларацію в разі відсутності показників, що підлягають декларуванню, на думку податківців, до єдиноподатників не застосовний.

Таку свою позицію фіскали висловлюють не вперше. БЗ у категорії 108.05 вже давненько містить аналогічний висновок (про що ми попереджали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 9, с. 24).

Проте, на наш погляд, законодавчо він не обґрунтований. Адже для того, щоб стверджувати, що п. 49.2 ПКУ щодо платників ЄП не діє, потрібно, щоб гл. I розд. XIV ПКУ містила норму, що «перекриває» цей пункт. А ось відсутність у ній жодних спеціальних правил з цього питання якраз підтверджує те, що єдиноподатники тут орієнтуються на загальну норму з п. 49.2 ПКУ. Адже ні в кого не викликає сумнівів той факт, що платники ЄП мають право подавати звітність усіма способами, передбаченими п. 49.3 ПКУ, просто тому, що «спеціальна» гл. I розд. XIV ПКУ не містить цьому підтвердження? Чому ж до п. 49.2 ПКУ таке «особливе» ставлення?

Утім, якщо дотримуватися логіки податківців з другої частини листа, що коментується, то застосування п. 49.2 ПКУ теж не звільнить платника єдиного податку від необхідності задекларувати відсутній дохід. Адже в ній щодо суб’єктів малого підприємництва — платників податку на прибуток фіскали роблять ще цікавіший висновок: декларацію таким платникам потрібно подавати в разі наявності будь-яких показників, що підлягають декларуванню, у тому числі показників, які мають нульове значення.

Тобто тут податківці вже говорять про те, що відсутні показники зовсім навіть не відсутні, а присутні в сумі «нуль». У зв’язку з чим у цьому випадку п. 49.2 ПКУ від подання звітності не звільняє! І це «ноу-хау», мабуть, припало їм до смаку, адже аналогічна позиція ще раз озвучена в листі ДФСУ від 26.02.2016 р. № 4307/6/99-99-19-02-02-15. Причому в цьому листі йдеться вже про всіх платників податку на прибуток.

Якщо дотримуватися такої логіки, то обов’язок подання звітності у платника виникає щодо всіх податків, платником яких він є, незалежно від того чи виникає об’єкт оподаткування і чи є показники, що підлягають декларуванню. Адже виходить, що і об’єкт оподаткування, і показники, що підлягають декларуванню, є навіть тоді, коли їх немає! Щоправда, єдину позицію з цього питання податківці ще не виробили. Деякі їх чинні роз’яснення все ж підтверджують можливість не подавати звітність у разі відсутності показників (див., наприклад, роз’яснення з БЗ у категорії 101.19, лист ДФСУ від 24.11.2015 р. № 25043/6/99-99-19-03-02-15). Хоча не виключено, що ці роз’яснення найближчим часом буде переглянуто. Ну а поки що, як бачимо, податківці самі собі суперечать. Що дає платнику податків можливість відстояти зручну йому позицію, посилаючись на презумпцію правомірності ( п.п. 4.1.4, п. 56.21 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі