Теми статей
Обрати теми

Декларація-2015: на старті ФОП-єдиноподатник

Адамович Наталія, податковий експерт
Рік позаду і на носі звітність за відпрацьований період. Не відстають у «погоні за декларацією» і ФОП-єдиноподатники*. Тим більше що їм доведеться відзвітувати за підсумками минулого року за новою формою. Давайте розберемося з порядком її заповнення та строками подання.

* Про заповнення декларації про прибуток підприємцями-загальносистемниками детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, с. 32.

Для заповнення звітності за підсумками 2015 року ФОП — єдиноподатники групи 3 повинні скористатися вже новою формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. Стара форма декларації з ЄП** втратила чинність іще 28.07.2015 р. і абсолютно не підходить ФОП —єдиноподатникам групи 3.

** Затверджена наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688.

ФОП — єдиноподатники груп 1 і 2 мають право відзвітувати ще за старою формою декларації (посилаючись на норми п. 46.6 ПКУ). І ті, хто вирішить не ламати голову над новою формою, а заповнити стару, повинні діяти як і минулого року***. Єдиноподатникам груп 1 і 2 для звітності за 2015 рік податківці тільки рекомендують використовувати нову форму (див. лист ДФСУ від 15.10.2015 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14). Водночас, опиратися рекомендаціям податківців особливо не варто, тим більше заповнити нову форму великих труднощів не становитиме. Переконайтеся в цьому самі.

*** Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 5, с. 17.

Строки і способи подання

ФОП груп 1 і 2. Звітний період для таких платників — календарний рік ( п. 296.2 ПКУ), відзвітувати за який слід протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року.

Тому за 2015 рік ФОП — єдиноподатники груп 1 і 2 подати декларацію за 2015 рік повинні не пізніше 29 лютого 2016 року.

Виняток: ФОП групи 1 або 2, які перевищили протягом року допустимий обсяг доходу (для групи 1 — 300 тис. грн., для групи 2 — 1,5 млн грн.) та/або самостійно перейшли на сплату ЄП за ставками, установленими для старшої групи.

Такі платники декларацію з ЄП подають у строки, установлені для квартального звітного періоду, а від подання декларації у строк, установлений для річного періоду, звільняються ( п.п. 296.5.1 ПКУ).

Тобто якщо ви, наприклад, у IV кварталі 2015 року перевищили встановлений граничний дохід, то декларацію за 2015 рік повинні подати не в річний строк, а в квартальний — не пізніше 9 лютого 2016 року. А розраховану суму податку за ставкою 15 % доведеться сплатити не пізніше 19 лютого 2016 року.

ФОП групи 3. Звітний період для таких платників — квартал, тому подати декларацію за 2015 рік слід не пізніше 9 лютого 2016 року ( п. 296.3, п.п. 49.18.2 і п. 49.19 ПКУ). Відповідно суму нарахованого податку треба буде сплатити не пізніше 19 лютого 2016 року.

Важливо! Незважаючи на норми п. 49.2 ПКУ податківці хочуть бачити і безприбуткові декларації ФОП, які «простоюють», не тільки груп 1 і 2, а й групи 3 (див. підкатегорію 107.08 БЗ).

Подати декларацію ФОП-єдиноподатник може:

1) особисто або за допомогою уповноваженої особи.

Зверніть увагу! Нова декларація підлаштована тепер під можливість подання її уповноваженою особою. Інформація про уповноважену особу наводиться в кінці декларації у спеціальному полі: треба тільки зазначити її П. І. Б., податковий номер або серію та номер паспорта. Підписує декларацію з ЄП також уповноважена особа;

2) поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення — не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації ( п. 49.5 ПКУ);

3) в електронній формі (за наявності в підприємця ЕЦП). У цьому випадку декларацію необхідно надіслати не пізніше закінчення останньої години дня, в якому збігає граничний строк її подання ( п. 49.5 ПКУ).

Загальне про декларацію

Декларація складається з шести розділів, причому, як і раніше, вона універсальна, тобто підходить для ФОП-єдиноподатників усіх трьох груп. Розділи декларації, які повинен обов’язково заповнити ФОП-єдиноподатник залежно від обраної групи, див. у табл. 1.

Таблиця 1. Розділи декларації, які заповнюють ФОП-єдиноподатники

Група ЄП

Розділ декларації

Розділ I

Розділ II

Розділ III

Розділ IV

Розділ V

Розділ VI

Група 1

+

+

+

Заповнюють у разі виправлення помилок

Група 2

+

+

+

Група 3

+

+

+

Основні вимоги до заповнення «нової» декларації:

1) стара: як і раніше, мова заповнення — українська;

2) нова: «грошові» показники відображаються у гривнях з копійками.

Заголовна частина

Не говоритимемо про стандартні реквізити вступної частини декларації, що подається як «звітна» або «звітна нова» (до граничного строку подання декларації): П. І. Б., адреса підприємця тощо. Заповнюючи декларацію з періоду в період, ви їх повинні знати вже напам’ять, і, переконані, заповните без проблем.

Єдине, що хотілося б тут уточнити, це порядок заповнення нового поля 3. Заповнити його доведеться, якщо ви в поточній декларації вирішите самостійно виправити помилку минулого періоду (заповнюєте розділ VI). Тоді зазначте в цьому полі період, що виправляється. Заповнюється це поле і при поданні уточнюючої декларації.

Далі на черзі «загадкові» поля з розділу I, що іменуються як загальні показники.

Поле 08. Судячи з його назви, тут слід зазначити фактичну чисельність найманих працівників. Це поле «показове». Адже у ФОП — єдиноподатника групи 1 — воно в ідеалі має залишатися порожнім (ФОП групи 1 не має права наймати працівників), а у ФОП — єдиноподатника групи 2 — не повинне перевищувати показник 10. Вільні у виборі тільки ФОП на групі 3 — вони могли брати на роботу необмежену кількість найманих працівників.

У цьому полі ФОП-єдиноподатник повинен зазначити саме максимальну кількість працівників, що була в нього на будь-яку дату протягом звітного 2015 року. На це звертають увагу й податківці (див. підкатегорію 107.08 БЗ). Тобто дивимося, яка кількість працівників була день у день у кожному місяці звітного року, і з них обираємо найбільшу. До розрахунку не беремо працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років ( п.п. 291.4.1 ПКУ).

А ось інших, будь ласка, врахуйте. Це стосується і мобілізованих, навіть якщо така правда видасть порушення роботи на спрощенці у групах 1 і 2.

Поле 09. У цьому полі слід зазначити тільки ті види діяльності, якими підприємець фактично займався протягом 2015 року і від яких одержував оподатковуваний ЄП дохід (див. підкатегорію 107.08 БЗ).

Майте на увазі! Якщо ви здійснили заразом і діяльність (одержали дохід від неї), не зазначену в реєстрі платників ЄП або взагалі заборонену для спрощенців, її теж треба зазначити.

Дохідні розділи

Розділи II, III. Щомісячні авансові внески. Оскільки декларація заповнюється за звітний період 2015 рік, відповідно і суми щомісячних авансових внесків мають наводитися ті, що були нараховані у звітному 2015 році. Застереження про те, що ці суми наводяться з розрахунком на наступний звітний період, у декларації немає.

Але податківці хочуть бачити тут чомусь авансові внески на 2016 рік (див. підкатегорію 107.08 БЗ).

Не вважаємо це доречним. Бо в іншій консультації тієї ж підкатегорії 107.08 БЗ податківці радять в декларації відображати саме нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від факту сплати ЄП у вигляді внесків за звітний період. Тобто йдеться про авансові внески, нараховані саме у звітному періоді.

Відображати їх треба загальною сумою за квартал (у старій декларації було розбиття щомісячно). Розрахувати квартальну суму не важко:

щомісячний аванс (у 2015 році у групи 1 — не більше 121,80 грн., у групи 2 — не більше 243,60 грн. х 3

Рівномірно-квартальну суму щомісячних авансових внесків у декларації доведеться зазначити навіть тоді, коли, наприклад, підприємець сплачував аванс заздалегідь одразу за півроку, а то й більше.

Якщо ж в одному з кварталів 2015 року одноосібний єдиноподатник (без найманих працівників) був у відпустці або хворів більше 30 календарних днів* і підтвердив на один місяць звільнення від ЄП, то в такому кварталі, думаємо, слід зазначити суму авансових внесків тільки за 2 місяці ( п. 295.5 ПКУ).

* Ураховуючи «нездорову» пору року, нагадаємо, що детальніше про те, як ФОП групи 2 або 1 правильно захворіти, щоб за час хвороби не сплачувати ЄП, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 87, с. 36.

Рядки 01 (розділ II), 03 (розділ III). Величина одержаного доходу у ФОП груп 1 і 2 має відповідати підсумковому показнику гр. 6 (гр. 7 «старої» форми**) Книги обліку доходів.

** Старі форми Книг, затверджені наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637, можна використовувати до їх закінчення (див. підкатегорію 107.07 БЗ).

Розділ IV, рядки 05, 06. ФОП — єдиноподатники групи 3:

— на ставці 2 % (платники ПДВ) записують свій дохід у рядок 05 (підсумок за гр. 7 Книги обліку доходів і витрат);

— на ставці 4 % (неплатники ПДВ) — у рядок 06 (підсумок за гр. 6 (гр. 7 «старої» форми) Книги обліку доходів).

Рядки 02 (розділ II), 04 (розділ III) і 07 (розділ IV) заповнюються, якщо протягом звітного періоду ФОП-єдиноподатник порушив хоча б одну з умов роботи на спрощенці (див. у табл. 2).

Таблиця 2. Порушення, від яких одержаний дохід оподатковуватиметься за ставкою 15 %

Вид порушення:

Група 1 (ряд. 02)

Група 2 (ряд. 04)

Група 3 (ряд. 07)

Дохід понад допустимий для відповідної групи

Дохід від здійснення інших, ніж грошові, розрахунків

Дохід від здійснення видів діяльності, що не дають права на застосування спрощенки

Дохід від здійснення діяльності, не зазначеної в реєстрі платників ЄП

-

Дохід від видів діяльності, заборонених для роботи у групі 1 або 2

-

Коли у підприємця декілька видів порушень, то дохід від порушень підсумовуємо і до декларації вписуємо одним рядком: 02, 04 або 07 (залежно від групи). «Узагальнена» сума таких доходів і у Книгах (див. гр. 7 і 8 (8 і 9 «старої» форми) Книги доходів; гр. 8 і 9 Книги доходів і витрат).

Зробити висновки про те, яке порушення допустив платник (як у старій декларації), не вийде. Податківці тепер бачитимуть тільки сам факт порушення.

Зверніть увагу! Якщо підприємець протягом року переходив з групи у групу, то в декларації мають бути заповнені показники (дохідні розділи) про роботу в кожній із цих груп протягом звітного року.

Розрахунок податкових зобов’язань

Розділ V (рядки 08 – 14) декларації призначено для розрахунку податкових зобов’язань з єдиного податку. Тут передбачені строки для розрахунку єдиного податку за різними ставками.

ФОП груп 1 і 2 сплачують єдиний податок у фіксованому розмірі. І якщо протягом звітного року робота велася справно, без порушень умови роботи на спрощенці і відповідно без «неправильного» доходу або ж без уточнень минулих періодів, то в цьому розділі буде заповнено тільки рядок 08. Інші його рядки (рядки 09 — 14) залишаться без показників.

Якщо ж у рядку 08 зазначається загальна сума доходу за 2015 рік, у тому числі й одержаного з порушенням умов застосування спрощеної системи, то доведеться заповнити рядки 9, 12 і 14.

ФОП групи 3 цей розділ заповнити також нескладно, треба просто дотримуватися підказок-виносок, наведених у самій формі декларації, і формул, закладених для заповнення рядків.

Єдине, нагадаємо, що до рядка 13 (він без формули) слід перенести значення рядка 12 з «нової» декларації, поданої вами за три квартали 2015 року.

Якщо ж ви за три квартали відзвітували за старою формою, то до рядка 13 переносимо значення рядка 27 із «старої» (!) декларації. До цього рядка включають і уточнюючі показники у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущених у попередніх звітних періодах у межах поточного року. При цьому рядки, в яких були допущені помилки, заповнюють правильно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 5, с. 40).

А тепер розглянемо на прикладах порядок заповнення декларації з ЄП.

Приклад 1. У ФОП на ЄП групи 2 сума щомісячного авансового платежу протягом року становить 243,60 грн. (за квартал — 730,80 грн.). Дохід, одержаний за рік, становить 850000,00 грн. Як заповнити декларацію, див. рис. 1.

III. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДРУГОЇ ГРУПИ

Щомісячні авансові внески, грн, коп.

I квартал

II квартал

III квартал

IV квартал

730,80

730,80

730,80

730,80

Назва показника

Код рядка

Обсяг (грн, коп.)3

Обсяг доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)

03

850000,00

Обсяг доходу, що оподаткований за ставкою 15 відсотків (згідно з пунктом 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), у звітному (податковому) періоді4

04

<…>

V. ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ5

Назва показника

Код рядка

Обсяг (грн, коп.)3

Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07)

08

850000,00

<…>

Рис. 1. Фрагмент декларації за 2015 рік (ФОП групи 2)

Приклад 2. У ФОП — єдиноподатника групи 3, який працює на ставці 2 % (платника ПДВ), дохід за 2015 рік становить 1245346,45 грн. (без урахування ПДВ). За три квартали сплачено єдиний податок — 16906,93 грн. Уточнень у поточному році ФОП не проводив. Як заповнити декларацію, див. рис. 2 на с. 40.

IV. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ТРЕТЬОЇ ГРУПИ

Назва показника

Код рядка

Обсяг (грн, коп.)3

Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 2 %

05

1245346,45

Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 4 %

06

Обсяг доходу, що оподаткований за ставкою 15 відсотків (згідно з пунктом 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), у звітному (податковому) періоді4

07

V. ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ5

Назва показника

Код рядка

Обсяг (грн, коп.)3

Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07)

08

1245346,45

Сума податку за ставкою 15 % ((рядок 02 + рядок 04 + рядок 07) х х 15 %)

09

Сума податку за ставкою 2 % (рядок 05 х 2 %)

10

24906,93

Сума податку за ставкою 4 % (рядок 06 х 4 %)

11

Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 9 + рядок 10 + рядок 11)

12

24906,93

Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)

13

16906,93

Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 12 - рядок 13)

14

8000,00

Рис. 2. Фрагмент декларації за 2015 рік (ФОП групи 3)

Виправлення помилок

Якщо ФОП групи 3 надумає в поточній декларації за 2015 рік ще й відкоригувати помилку, допущену в минулих періодах (у періодах минулих років, або допущену в межах поточного року, що закривається), то для цього доведеться заповнити й розділ VI. Заповнення цього розділу особливих питань не викликає. Дійте за методикою, аналогічною тій, що була реалізована у старій декларації. Отже, детальніше про виправлення помилок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 5, с. 40.

ФОП — єдиноподатникам груп 1 і 2, які не порушили «єдиноподатні» правила роботи, як і раніше, не доведеться заповнювати розділ VI.

висновки

  • ФОП — єдиноподатники груп 1 і 2 подають декларацію з ЄП за 2015 рік не пізніше 29 лютого 2016 року, а ФОП — єдиноподатники групи 3 — не пізніше 9 лютого 2016 року.
  • Показники для заповнення прибуткової частини декларації — підсумкові дані Книги обліку доходів/обліку доходів і витрат.
  • ФОП-єдиноподатники, які змінили протягом року групу, у декларації заповнюють прибуткові розділи про роботу в кожній із цих груп.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі