Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна сплата ПДФО та ВЗ

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування ПДФО Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство не утримало в лютому 2016 року ПДФО та ВЗ з виплаченої фізособі орендної плати за нерухомість. Помилка виявлена та виправляється у березні 2016 року. Яка відповідальність загрожує за таке порушення&

Ненарахування, несправляння та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть накладення штрафу в розмірі 25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (50 % — за повторне, 75 % — за третє та наступні порушення протягом 1095 днів) ( п. 127.1 ПКУ).

Цей штраф не застосовують, якщо факт ненарахування, несправляння та/або несплати (неперерахування) ПДФО податковий агент самостійно виявляє під час проведення перерахунку за п. 169.4 ПКУ і виправляє в наступних податкових періодах протягом податкового року згідно з нормами ПКУ до моменту проведення перевірки.

Важливо! Є два види перерахунку з ПДФО: обов’язковий і добровільний.

Обов’язковий перерахунок проводять роботодавці: 1) за результатами кожного податкового року під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року; 2) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни платником податків місця застосування ПСП, а також у разі порушення ним порядку застосування ПСП; 3) під час проведення остаточного розрахунку з працівником, який звільняється ( п.п. 169.4.2 ПКУ).

Добровільний перерахунок можуть проводити усі податкові агенти за будь-який період і в будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування виплат.

Порядок проведення і обов’язкового, і добровільного перерахунку регулює п. 169.4 ПКУ. Тому під перерахунком, про який йдеться у п. 127.1 ПКУ, слід розуміти будь-який перерахунок, під час якого податковим агентом були самостійно виявлені та виправлені помилки з ПДФО.

Таким чином, якщо помилка виявлена підприємством під час добровільного перерахунку з ПДФО та буде виправлена в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року, штраф за п. 127.1 ПКУ не застосовуватиметься.

Аналогічні норми діють і стосовно військового збору (ВЗ).

Окремо зупинимося на порядку нарахування пені. Момент узгодження податкових зобов’язань з ПДФО (див. п. 54.2 ПКУ) фактично збігається з моментом виникнення податкового боргу, якщо вони визначені неправильно або сплачені не в повному розмірі. Податкові зобов’язання з ПДФО вважаються узгодженими в день виплати або нарахування доходу. Сплатити їх потрібно у разі виплати доходу у грошовій формі — у день такої виплати, якщо дохід надається в негрошовій формі або виплачується готівкою — протягом банківського дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання), а якщо дохід нарахований, але не виплачений — протягом 30 календарних днів, наступних за днем нарахування. Аналогічні правила діють і для ВЗ.

Якщо належна до сплати сума ПДФО та/або ВЗ у ці строки до бюджету не сплачена, то вона вважається податковим боргом з нарахуванням пені в порядку, визначеному п.п. 129.1.1 ПКУ, з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення його сплати ( п. 129.4 ПКУ).

Зверніть увагу: несправляння або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізичній особі доходів тягне накладення штрафу на посадових осіб підприємств (підприємців) у розмірі від 51 до 85 грн. ( ст. 1634 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі