Теми статей
Обрати теми

«Зоряна криниця»* і спецводорента

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи є платником спецводоренти суб’єкт господарювання, який здійснює забір води із криниці, яка: (1) знаходиться у власності такого суб’єкта господарювання; (2) знаходиться у власності фізичної особи, якій суб’єкт господарювання сплачує за водозабір?

* І. Шинкарук. «Зоряна криниця» (див.: https://www.youtube.com/watch?v=gxW_QFNfvWU).

Оскільки у запитанні фактично міститься два запитання, розглянемо їх по черзі**.

** З приводу обох ситуацій у БЗ, підкатегорія 121.01, міститься консультація, у якій податківці відповідають на поставлене запитання аналогічно до викладеної тут позиції.

Криниця знаходиться у власності суб’єкта господарювання. У такому випадку суб’єкт господарювання є первинним водокористувачем у розумінні ст. 1 ВКУ та п. 255.1 ПКУ. З усіма наслідками, що з цього витікають. А саме:

(1) незалежно від того, куди використовується вода, забрана з криниці, необхідно отримати дозвіл на спецвикористання води ( ст. 49 ПКУ);

(2) якщо вода використовується для інших цілей, ніж власні санітарно-гігієнічні та питні цілі — такий суб’єкт господарювання є платником спецводоренти ( п. 255.2 ПКУ);

(3) якщо забір води з криниці здійснюється на виробничі потреби без спецдозволу — весь обсяг забраної води буде оподатковуватися як за понадлімітне використання ( п.п. 255.11.15 ПКУ). Тобто у п’ятикратному розмірі — до відповідної ставки застосовується підвищуючий коефіцієнт 5,0 ( п.п. 255.11.13 ПКУ).

Криниця знаходиться у власності фізичної особи. У цьому випадку водокористувачем є фізична особа — власник криниці. А оскільки спецводоренту згідно зі ст. 255 ПКУ сплачують виключно суб’єкти господарювання, ані фізособа (власник криниці), ані суб’єкт господарювання (який забирає воду з криниці) не будуть сплачувати спецводоренту.

Причому, на нашу думку, суб’єкт господарювання не буде платником спецводоренти навіть у тому випадку, якщо укладе з фізособою договір про оренду криниці. Адже навіть за умов такого договору суб’єкт господарювання не зобов’язаний отримувати дозвіл на спецводокористування. Відтак, водокористувачем все одно буде фізособа, а суб’єкт господарювання (орендар) — ні.

Тож для суб’єкта господарювання варіант із забором води з криниці фізособи є безпечним — отримуючи воду від такої фізособи, суб’єкт господарювання не потрапляє у коло платників спецводоренти.

А от про фізособу — власника криниці слід висловити деякі застереження. Дійсно, зі змісту ст. 255 ПКУ випливає, що фізичні особи не є платниками спецводоренти. Але «залізно» у цьому можна бути впевненим тільки тоді, коли фізична особа не зареєстрована як підприємець.

Якщо ж фізична особа (власник криниці) зареєстрована як суб’єкт господарювання — податківці можуть наполягати, що така фізична особа є платником спецводоренти за забрану з криниці воду. В тому числі й за ту воду, яку така фізособа передає суб’єкту господарювання для використання на виробничі цілі, отримуючи за це плату.

Принаймні раніше (в період, коли існував спецводозбір) податківці наполягали: якщо фізособа зареєстрована підприємцем, вона є платником спецводозбору. Навіть якщо договір на постачання води та дозвіл на її спецвикористання оформлені на фізособу як на громадянина (читайте про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 30, 28 с).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі