Теми статей
Обрати теми

Поливати палісадник і… платити спецводоренту?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство має на своєму балансі палісадник (квітник). Чи потрібно сплачувати ренту за спеціальне використання води за полив цього палісадника?

Перш за все нагадаємо, що звільнення від спецводоренти поширюється на воду, використану для санітарно-гігієнічних потреб підприємства ( п. 255.2 ПКУ). Натомість тут має місце використання води в явно інших цілях.

Чи вийде тут застосувати інші випадки, коли вода звільняється від спецводоренти ( п. 255.4 ПКУ)? Зокрема, чи вдасться використати положення п.п. 255.4.3 ПКУ? Зазначена норма звільняє від спецводоренти воду, що використовується для потреб зовнішнього благоустрою територій міст та інших населених пунктів.

Території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору належать до об’єктів благоустрою населених пунктів (п.п. 4 п. 1 ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV). Тож треба думати, що благоустрій таких об’єктів (у тому числі полив, миття тощо) якраз і підпадає під звільнення від спецводоренти.

Проте, податківці у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 121.01, наполягають: зазначене звільнення розповсюджується лише на балансоутримувача об’єктів благоустрою. Тобто на суб’єктів господарювання, які мають на балансі об’єкти благоустрою міста або населеного пункту (майдани, вулиці, проїзди, парки, сквери, бульвари, кладовища).

Якщо такі суб’єкти господарювання використовують воду для потреб зовнішнього благоустрою території міста або іншого населеного пункту, то вони не сплачують ренту за спеціальне використання води.

Натомість якщо суб’єкт господарювання не є балансоутримувачем об’єктів благоустрою — він за обсяги використаної води для благоустрою власної території, що знаходиться у місті або іншому населеному пункті, сплачує спецводоренту на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі