Теми статей
Обрати теми

«Натуральний» коефіцієнт: виправляємося і не застосовуємо*

Філіповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство не нарахувало, не утримало та не сплатило до бюджету ПДФО і ВЗ з виплаченого фізособі — непрацівнику підприємства доходу у вигляді додаткового блага. Помилка виявлена і виправляється самостійно. Чи потрібно при визначенні бази обкладення ПДФО застосовувати «натуральний» коефіцієнт, установлений п. 164.5 ПКУ?
img 1

* Див. також матеріал на с. 34. — Прим. ред.

Згідно з п. 127.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі:

— 25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету;

— 50 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету, якщо такі дії вчинено повторно протягом 1095 днів;

— 75 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету, якщо такі дії вчинено протягом 1095 днів втретє та більше.

Важливо! Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, і обов’язок з погашення такого податкового боргу покладаються на осіб, визначених ПКУ, у тому числі на податкового агента. Тобто саме податковий агент за свій рахунок повинен сплатити «забуті» суми ПДФО і ВЗ до бюджету з цих доходів. А ось платник податку — отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, прямо установлених розд. IV ПКУ.

Установлені п. 127.1 ПКУ штрафи не застосовуються, якщо факт ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) ПДФО самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку згідно з п. 169.4 ПКУ і виправляється податковим агентом до моменту проведення перевірки контролюючими органами. Майте на увазі: під перерахунком слід розуміти будь-який перерахунок, під час якого були виявлені та виправлені помилки з ПДФО.

При цьому базою обкладення ПДФО і ВЗ буде виплачена сума доходу платнику податку. Застосування коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ, у цьому випадку не передбачено**.

** «Натуральний» коефіцієнт застосовують при визначенні бази оподаткування доходів, нарахованих (наданих) у натуральній формі, а також коштів, надміру витрачених на відрядження та/або під звіт і не повернених у встановлені строки ПКУ ( п. 164.5 ПКУ). — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі