Теми статей
Обрати теми

«Неналежний» первинний документ не надає права на витрати з податку на прибуток

Лист ДФСУ від 21.01.2016 р. № 1081/6/99-95-42-03-15

висновок документа

Формування витрат для розрахунку фінансового результату до оподаткування при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток не може здійснюватися на основі неналежно оформлених первинних документів

Увага податківців до бухгалтерських правил оформлення первинних документів в умовах діючих правил визначення об’єкта обкладення податком на прибуток зрозуміла. Тим паче, що для такої уваги в них є всі законні підстави.

Але слід зазначити, що крім первинних документів, у листі податківці згадують і про регістри бухгалтерського обліку. І для цього в них теж є законні підстави. Адже згідно з абз. 1 п. 44.1 ПКУ регістр бухгалтерського обліку також уключений до переліку документів, які платник податків зобов’язаний вести для обліку доходів і витрат. А п.п. 20.1.6 ПКУ дозволяє вимагати як надання первинки, так і надання регістрів при проведенні перевірок.

У листі, що коментується, податківці підкреслюють: несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, а також недостовірність відображених у них даних призводить до відображення недостовірної інформації у фінансовій та податкової звітності.

Нагадаємо, що первинний документ має бути складений під час здійснення господарської операції або одразу після її закінчення ( п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік).

Що ж до регістра бухгалтерського обліку, єдину вимогу до дати його складання містить п. 3.5 Положення № 88, згідно з яким перенесення інформації з первинних документів до облікових регістрів необхідно здійснювати в міру надходження таких документів у місце обробки, але не пізніше строку, що забезпечує своєчасну виплату заробітної плати, складання бухгалтерської та статистичної звітності, декларацій та розрахунків. Якщо цю вимогу враховано, говорити про «несвоєчасність» регістра недоречно. А ось для того, щоб дані регістра були достовірними, слід урахувати вимоги п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік, згідно з яким господарські операції мають бути відображені в обліковому регістрі в тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Крім того, нагадаємо: податківці наполягають на тому, що первинні документи та регістри бухгалтерського обліку мають бути складені українською мовою (БЗ 102.17). І хоча, на наш погляд, тут з ними можна посперечатися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70, с. 40), неохочим цього робити слід цю вимогу виконувати.

висновок документа

Виправлення помилок, допущених у фінансовій звітності, необхідно здійснювати одночасно з відповідним коригуванням податкової звітності

У межах цього листа, помилкою, що підлягає виправленню, податківці називають відображення в обліку «дефектного» первинного документа. А виправляти таку помилку вони рекомендують з урахуванням вимог гл. 4 Положення № 88, П(С)БО 6 (М(С)ФЗ 8), при виправленні податкової звітності — ст. 50 ПКУ.

З цим висновком також немає підстав сперечатися. Адже в ситуації, коли дані податкових декларацій ґрунтуються на даних фінансової звітності, очевидно, що в разі коригування останнього, першу також слід відкоригувати, але за умови, що помилки призвели до викривлення фінрезультату. Тут важливо пам’ятати, що:

1) якщо помилку виявлено (чи доставлено первинний документ) після закінчення звітного періоду, але до граничного терміну подання фінзвітності, то виправити її (врахувати первинний документ) можна ще в цьому звітному періоді. Тобто тут викривлення фінрезультату не буде, а отже й помилки в розрахунку податку на прибуток.

2) якщо помилку виявлено (чи доставлено первинний документ) після закінчення квартально-прибуткового звітного періоду, і минули строки подання квартальної фінзвітності, то:

— це не призведе до спотворення об’єкта обкладення податком на прибуток помилкового кварталу, за умови, що помилку виявлено в межах поточного року. Адже правила бухобліку не вимагають у цьому випадку коригування фінрезультату.

— це вимагатиме виправлення в податковому обліку об’єкта оподаткування, за умови, що помилка належить до минулого року*. Адже за правилами бухобліку минулорічні помилки виправляються через коригування фінрезультату (якщо звичайно, вони його зачепили).

* Нюанси виправлення помилок 2014 року див. у«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 9, с. 9

3) якщо помилку виявлено (чи доставлено первинний документ) після закінчення річно-прибуткового звітного періоду, і минули строки подання річної фінзвітності, то це вимагатиме виправлення в податковому обліку об’єкта оподаткування. Адже помилки минулого року виправляються через коригування фінрезульту (якщо звичайно, вони його зачепили).

Податкові помилки виправляються шляхом подання уточнюючих декларацій з податку на прибуток або у складі поточної, а ось щодо фінзвітності не передбачено уточнюючих форм, алгоритм виправлення ми описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 42, с. 26.

Ольга Ольховик, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі