Теми статей
Обрати теми

Прийшов, побачив і пішов... у відпустку

Костенко Ніна, податковий експерт
Кажуть, новачкам щастить. І це таки правда. Ось, наприклад, деякі категорії новоприйнятих працівників можуть запросто взяти повну щорічну відпустку хоч на наступний день після укладення трудового договору. Хто ж належить до таких щасливців? І як бути, якщо терміново відпочити захотів новачок-непільговик? Відповіді на ці запитання, друзі, — перед вами.

Хто з працівників має право на повну відпустку до закінчення 6-місячного строку роботи

Право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. Проте це загальне правило.

Керуючись ним, роботодавець має право «забити» на прохання працівника надати йому відпустку повної тривалості, якщо той пропрацював у нього менше 6 місяців. Однак прохання про надання повної відпустки, що прозвучало з вуст деяких категорій працівників-новачків, хоч-не-хоч, а виконати доведеться. Адже такий привілей їм гарантує ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки.

Ось ці категорії (див. рис. 1):

img 1

Як бачите, цей перелік пільгових категорій працівників не вичерпний — роботодавець має право розширити його. Для цього потрібно тільки закріпити «пільгово-відпускну» норму в колективному договорі або в індивідуальному трудовому договорі, укладеному з працівником.

Є ще одна пільгова категорія працівників. Про неї говорить ч. 8 ст. 10 Закону про відпустки. Це працівники, чиї діти віком до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості. Таким батькам, за їх бажанням, роботодавець надає щорічну відпустку (або її частину тривалістю не менше 12 календарних днів) для супроводу дитини до навчального закладу і назад додому також до закінчення 6 календарних місяців роботи на цьому підприємстві. Якщо дітей зазначеного віку двоє або більше, відпустку (її частину) надають окремо для супроводу кожної дитини.

А що із щорічною відпусткою у новачка-непільговика в перший рік роботи?

Відпустка в перший рік роботи для новачка-непільговика

Припустимо, що працівник-новачок, який не належить до перелічених пільгових категорій, бажає відпочити до закінчення шестимісячного періоду роботи, а роботодавець нічого не має проти. У цьому випадку

тривалість відпустки новачка-непільговика розраховують пропорційно відпрацьованому ним часу на цьому підприємстві

Дивіться на рис. 2, який порядок розрахунку тривалості відпустки у цьому випадку.

img 2

Викладене закріпимо на прикладі.

Приклад. Працівника прийнято на підприємство 07.12.2015 р. У квітні 2016 року він подав заяву з проханням надати йому щорічну основну відпустку з 04.05.2016 р.

Тривалість щорічних основних відпусток, що надаються працівникам підприємства за відпрацьований робочий рік, становить 24 календарні дні.

На підприємстві для працівників установлено п’ятиденний робочий тиждень.

Працівник пропрацював на підприємстві менше шести місяців, тому тривалість його щорічної основної відпустки розраховуємо пропорційно відпрацьованому часу.

Визначимо стаж роботи на підприємстві, що дає право на щорічну відпустку.

Кількість календарних днів, фактично відпрацьованих працівником (з 07.12.2015 р. по 03.05.2016 р. включно):

— у грудні 2015 року — 25 к. дн.;

— у січні 2016 року — 31 к. дн.;

— у лютому 2016 року — 29 к. дн.;

— у березні 2016 року — 31 к. дн.;

— у квітні 2016 року — 30 к. дн.;

— у травні 2016 року — 3 к. дн.

Усього до дня виходу у відпустку працівник відпрацював 149 к. дн.

Отриману кількість календарних днів зменшимо на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на цей період (5 днів — 1 і 7 січня, 8 березня, 1 і 2 травня 2016 року):

149 - 5 = 144 (к. дн.).

Розрахуємо кількість днів відпустки, що припадає на кожен календарний день робочого року з 07.12.2015 р. по 06.12.2016 р. (див. формулу на рис. 2):

24 к. дн. : (366 к. дн. - 10 к. дн.) = 0,0674.

Визначимо кількість календарних днів відпустки, що може бути надана працівникові:

144 к. дн. х 0,0674 = 10 к. дн.

Таким чином, роботодавець може надати працівнику щорічну відпустку з 4 травня 2016 року на 10 календарних днів. Причому оскільки на період відпустки припадає один святковий день — 9 травня, то на цей день відпустка подовжується, але не оплачується. Виходить, що до роботи працівник повинен стати 16 травня 2016 року, оскільки 15 травня — вихідний.

Ну а із щорічною відпусткою за другий та наступні роки роботи все набагато простіше. Її надають працівнику повної тривалості у будь-який час відповідного робочого року.

висновки

  • Право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи. Але є винятки.

  • Роботодавець має право розширити перелік «пільгово-відпускних» категорій працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі