Теми статей
Обрати теми

ПН на неплатника: чи реєструвати в ЄРПН?

Акімова Лариса, податковий експерт
Податкова накладна (ПН) на неплатника ПДВ не була зареєстрована в ЄРПН. Податкові зобов’язання (ПЗ) у декларації відображені в повному обсязі. Чи обов’язково реєструвати таку ПН чи можна обійтися й без цього?

img 1

Зареєструвати таку ПН формально потрібно. Але, як завжди, є важливі деталі, які ми вам зараз і відкриємо.

Обов’язок скласти і зареєструвати у встановлений термін ПН, у тому числі і на неплатника ПДВ, закріплений в п. 201.10 ПКУ.

Штрафні санкції за невчасну реєстрацію ПН застосовані не будуть. У п. 1201.1 ПКУ штрафи прописані для порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН тих ПН, що підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ. А якщо не треба надавати покупцю ПН, тоді немає й штрафу за її нереєстрацію в ЄРПН. Не сперечаються з цим і контролери (див. лист ДФСУ від 16.03.2016 р. № 5733/6/99-99-19-03-02-15).

Більше того,

якщо недостатньо регліміту, то можна його зекономити і зареєструвати ПН на платників ПДВ

Їм такі ПН потрібніші. Принаймні, зі зменшенням регліміту можна потягнути до подання декларації з ПДВ за поточний період. А ось після подання звіту, коли будуть показані всі ПЗ, у системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ виникнуть розбіжності. Потрапить така розбіжність до рядка 6 Витягу з реєстру (показник ∑Перевищ). Таким чином, сума перевищення ПЗ, показаного в декларації з ПДВ, над сумою зареєстрованих ПН у результаті зменшить регліміт в ЄРПН (детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 24).

На що ще може вплинути нереєстрація ПН на неплатника? На складання розрахунку коригування (РК). Якщо надалі ви змінюватимете суму компенсації вартості поставленого товару/послуги, то РК не зареєструєте. Ураховуючи це, ви можете захотіти (нехай і з запізненням), але все ж таки зареєструвати таку ПН. Якщо після спливу строків її реєстрації та після подання звітності ви зареєструєте ПН в ЄРПН, то ∑Перевищ перерахують. Тому ліміт двічі не зменшиться (збільшиться ∑НаклВид, але зменшиться ∑Перевищ).

Насамкінець декілька слів про адмінвідповідальність. Ідеться про горезвісний п. 1631 КУпАП. За ним штрафують за порушення порядку ведення податкового обліку. Але оскільки відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН за умови відображення ПЗ за такою ПН не впливає на задекларовану суму ПДВ, та відсутність реєстрації ПН — не підстава для застосування адмінштрафу (див. БЗ 101.30).

Підіб’ємо підсумки:

— за порушення строків реєстрації ПН на неплатника штрафні санкції згідно з п. 1201.1 ПКУ не передбачені;

— є можливість тимчасово «врятувати» реєстраційний ліміт;

— може виникнути необхідність у реєстрації ПН, щоб надалі зареєструвати РК;

— адмінштрафу за порушення порядку ведення податкового обліку не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі