Теми статей
Обрати теми

БВ з ПДВ у рахунок податку на прибуток — можна чи зась?

Наталія Дзюба, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11353/6/99-99-15-03-02-15

висновок документа


У разі відсутності податкового боргу з ПДВ сума ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню, може бути задекларована платником у рахунок сплати грошових зобов’язань з податку на прибуток приватного підприємства. Причому навіть тих, які виникнуть у наступних періодах

Один зі шляхів отримання платником суми бюджетного відшкодування (БВ) з ПДВ — її зарахування в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника за іншими платежами, що сплачуються до держбюджету (п. 200.12 ПКУ). У декларації з ПДВ сума такого БВ відображається в рядку 20.2.2, а також у першій частині додатка Д4 розшифровується її спрямування за відповідними платежами (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 14).

Як випливає з листа, що коментується, ДФСУ абсолютно не проти зарахування суми БВ з ПДВ у рахунок сплати грошових зобов’язань з податку на прибуток, які можуть виникнути у приватного підприємства. Адже податок на прибуток належить до загальнодержавних податків (п.п. 9.1.1 ПКУ) і перелічений у складі платежів, що формують доходи загального фонду Державного бюджету України (п.п. 2 ч. 2 ст. 29 БКУ).

Додамо, що для цього потрібно тільки правильно у гр. 2 «розподільно-інформаційної» таблиці додатка Д4 зазначити код відповідного платежу (див. наприклад, лист ГУ ДФС у м. Києві від 03.06.2016 р. № 12305/10/26-15-12-02-14).

На підтримку цього підходу можна взяти консультацію податківців у відповідь на запитання, про те, куди можна спрямувати БВ, заявлене в ряд. 20.2.2 декларації з ПДВ (див. підкатегорію 101.20 БЗ). Так-от, у ній чітко зазначено, що з метою визначення платежів, що зараховуються до Держбюджету України, необхідно користуватися ст. 29 БКУ. Виняток тільки ті платежі — доходи бюджетів, які згідно зі ст. 64, 66, 69, 69l і 71 БКУ закріплені за місцевими бюджетами.

А оскільки податку на прибуток для недержпідприємств немає серед винятків, і він при цьому точно згаданий у ст. 29 БКУ, то чому б і не зарахувати його сумою БВ з ПДВ?

Проте деякі питання все ж таки є. Річ у тім, що у ст. 29 БКУ визначено: податок на прибуток підприємств та організацій, які перебувають у державній власності, зараховується до загального фонду Державного бюджету України в повному обсязі. А ось податок на прибуток, що сплачує решта підприємств, у тому числі й приватні, зараховується до загального фонду держбюджету в розмірі 90 %.

І податківці на місцях (див. лист ГУ ДФС в Харківській обл. від 13.07.2016 р. № 4009/10/20-40-12-02-16, а також консультацію ГУ ДФС у Сумській обл.*) чіпляються за цей аргумент, роблячи висновки, що суперечать позиції головного відомства. На їх думку, сума ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню, може бути зарахована в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з податку на прибуток лише підприємствами державної власності.

* http://sumy.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69228.html

Проте, на наш погляд, заборона на зарахування приватним підприємствам їх суми БВ до рахунку грошових зобов’язань з податку на прибуток не законна. Адже левова частка платежу з податку на прибуток у недержавних підприємств усе одно надходить до державного бюджету. А умов про повне його зарахування в ПКУ немає.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі