Теми статей
Обрати теми

РК до ПН, складеної на перевищення мінбазою договірної вартості

редактор Наталія Вороная та податковий експерт Максим Нестеренко
Чи може продавець при поверненні йому товарів (послуг) / отриманні коштів від покупця скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на суму перевищення ціни придбання товарів (послуг) / звичайної ціни самостійно виготовлених товарів (послуг) / балансової (залишкової) вартості необоротних активів над фактичною ціною?

Відповідно до п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 р. за № 137/28267 (далі — Порядок № 1307), у разі якщо база оподаткування визначається виходячи із ціни придбання товарів/послуг, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання / звичайна ціна / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною. Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається.

Згідно з п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо після пос­тачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

Розрахунки коригування, складені платником податку до податкових накладних, що, зокрема, не видаються отримувачу, підлягають реєстрації в ЄРПН таким платником податку.

Таким чином, продавець — платник податку на додану вартість (далі — ПДВ) при поверненні йому товарів (послуг) / отриманні коштів від покупця — платника ПДВ може скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена з фактичної ціни постачання і надана такому покупцеві, та другий розрахунок коригування до податкової накладної на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / собівартості / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною. Такий розрахунок коригування покупцю не надається та зберігається у продавця.

За матеріалами підкатегорії 101.07 БЗ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі