Теми статей
Обрати теми

ПДВ-зобов’язання у разі продажу карток на пальне

редактор Наталія Вороная та податковий експерт Максим Нестеренко
Який порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання резидентом — платником ПДВ карток, які надають право покупцю-резиденту на заправку транспортних засобів пальним як на митній території України, так і за її межами?

Згідно з п.п. «а» п. 185.1 ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Пунктом 186.1 ст. 186 ПКУ встановлено, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (крім випадків, передбачених у підпунктах «б» і «в» цього пункту).

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Враховуючи зазначене, резидент — платник ПДВ на дату постачання карток, які надають право покупцю-резиденту на заправку транспортних засобів пальним як на митній території України, так і за її межами, повинен збільшити свої податкові зобов’язання з ПДВ.

За матеріалами підкатегорії 101.04 БЗ

коментар редакції

Продаж палива за смарт-картками: ПДВ-облік

Ідеться про операції з постачання паливних смарт-карток. Паливна смарт-картка — це пластикова картка із вбудованим чипом (мікропроцесором). Вона містить інформацію про кількість та асортимент сплачених покупцем нафтопродуктів, які можуть бути відпущені на АЗС. Зверніть увагу: ця картка є технічним засобом обліку відпуску наф­топродуктів на АЗС, а не засобом платежу чи різновидом кредитних карток.

Виникає запитання: яким чином обкладається постачання паливної картки, за якою покупець згодом заправлятиме автомобілі? Податківці відповідають: постачальник повинен збільшити податкові зобов’язання з ПДВ на дату постачання карток.

Проте згідно з п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання у продавця виникають на дату першої події — отримання оплати або відвантаження товару. Отже, у разі продажу паливних карток на умовах передоплати продавець зобов’язаний збільшити свої податкові зобов’язання з ПДВ на дату отримання грошових коштів, а не на дату постачання картки.

Зверніть увагу: вище ми сказали про оподаткування вартості власне картки. Що ж до палива, яке отримується за смарт-картками, то його відпуску, як правило, передує передоплата. А значить, при отриманні грошових коштів в оплату майбутнього постачання продавець зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. І тут важливо не забути про акцизний податок. Нагадаємо: він не включається до бази обкладення ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Про те, як правильно визначити суми ПДВ та акцизу у разі продажу палива на умовах передоплати, ви можете дізнатися з журналу «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 18, с. 42.

Детально про придбання ПММ за допомогою паливних смарт-карток читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 58, с. 38.

Теги пальне
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі