Теми статей
Обрати теми

Як додати документи до скарги на продавця

редактор Наталія Вороная та податковий експерт Максим Нестеренко
Як платником ПДВ мають подаватися скановані копії документів, що додаються до заяви зі скаргою про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування (Д8)?

Відповідно до абзацу сімнадцятого п. 201.10 ст. 201 ПКУ у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 15 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою контролюючий орган зобов’язаний провести документальну позапланову перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією (абзац вісімнадцятий п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

Форму податкової декларації з податку на додану вартість та Порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 р. за № 159/28289 (далі — Порядок № 21).

Згідно з п. 18 розд. ІІІ Порядку № 21 у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця за формою згідно з (Д8) (додаток 8 до податкової декларації з податку на додану вартість (далі — ПДВ)). Копії документів, передбачених п. 201.10 ст. 201 ПКУ, подаються до контролюючого органу за місцем обліку платника податків у строки, передбачені для подання податкової декларації.

У зв’язку з тим, що на сьогодні не реалізовано технічну можливість процедури подання в електронній формі разом з податковою декларацією з ПДВ сканованих копій документів, що додаються до заяви зі скаргою на постачальника про відмову надати податкову накладну (порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації податкової накладної в ЄРПН) (Д8) (додаток 8 до податкової декларації з ПДВ), то такі копії документів подаються платниками ПДВ до контролюючого органу за місцем податкового обліку на паперових носіях у термін, визначений для подання податкової декларації з ПДВ.

За матеріалами підкатегорії 101.20 БЗ

Теги скарга
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі