Теми статей
Обрати теми

Відображаємо пільгу за операціями постачання ліків та медвиробів

редактор Наталія Вороная та податковий експерт Максим Нестеренко
Чи вважається сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв’язку з оподаткуванням операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів за нижчою від основної ставкою оподаткування, а саме — 7 %, податковою піль- гою, та який алгоритм розрахунку її суми?

Пунктом 30.1 ст. 30 ПКУ передбачено, що податковою пільгою є, зокрема, передбачена податковим законодавством сплата податку в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ст. 30 ПКУ.

Підпунктом «в» п. 30.9 ст. 30 ПКУ визначено, що податкова пільга надається шляхом встановлення зниженої ставки податку та збору.

Знижена ставка оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів у розмірі 7 % запроваджена п.п. «в» п. 193.1 ст. 193 ПКУ.

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. № 1233.

Враховуючи методику визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операція­ми, які здійснюються на митній території України, затверджену наказом ДПА України від 29.03.2011 р. № 167, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.04.2011 р. за № 483/19221, не внесені до бюджету суми податку на додану вартість через застосування оподаткування за ставкою 7 відсотків, яка є нижчою від основної, розраховуються за алгоритмом:

СП = (Vпост. - Vприд.) х (розмір основної ставки податку - розмір зниженої ставки податку), де:

Vпост. обсяги операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів на митній території України, оподаткованих за ставкою 7 відсотків, — з розділу І «Податкові зобов’язання» податкової декларації з податку на додану вартість;

Vприд. — обсяги операцій з придбання товарів/послуг, використаних в операціях з постачання лікарських засобів та медичних виробів (у т. ч. використаних для виготовлення таких засобів та виробів), оподаткованих за ставкою 7 відсотків.

Отже, суми ПДВ, не сплачені платниками до бюджету у зв’язку з оподаткуванням операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів за нижчою від основної ставкою оподаткування, а саме — 7 відсотків, є податковою пільгою та розраховуються за вказаною формулою.

За матеріалами підкатегорії 101.29 БЗ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі