Теми статей
Обрати теми

Повернення фіндопомоги, включеної до складу доходів

редактор Наталія Вороная та податковий експерт Максим Нестеренко
Як у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств відобразити повернення поворотної фінансової допомоги, що врахована до 01.01.2015 р. у складі доходу та повернена після 01.01.2015 р.?

Відповідно до п.п. 135.5.5 п. 135.5 ст. 135 ПКУ у редакції, що діяла до 01.01.2015 р., суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками цього податку (в тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно із ПКУ мають пільги з цього податку, при визначенні оподатковуваного прибутку враховувались у складі інших доходів. У разі повернення в наступних звітних податкових періодах такої суми поворотної фінансової допомоги (її частини) особі, яка її надала, такий платник мав збільшити суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини).

Підпунктом 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ у редакції, що діє з 01.01.2015 р., встановлено, що об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ.

Поряд з цим абзацом другим п. 18 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ у редакції, що діє з 01.01.2015 р., визначено, що за операціями, по яких витрати для цілей оподаткування податком на прибуток до 1 січня 2015 року визначалися за датою перерахування коштів на банківський рахунок або в касу контрагента платника податку, і станом на 1 січня у платника податку була наявна кредиторська заборгованість за такими операціями, при розрахунку об’єкта оподаткування сума коштів, що була перерахована на банківський рахунок або в касу контрагента платника податку після 1 січня 2015 року, зменшує фінансовий результат до оподаткування.

Отже, сума поверненої у 2015 році поворотної фінансової допомоги, отриманої до 01.01.2015 р. від осіб, які не є платниками податку на прибуток або мають пільги з цього податку, та включеної до складу доходу при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток до 01.01.2015 р., на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування, відображається у рядку 4.2.10 частини «Різниці, передбачені Перехідними положеннями Податкового кодексу України (підрозділ 4 розділу ХХ Податкового кодексу України)» додатка РІ до рядка 03 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої Міністерством фінансів України від 20.10.2015 р. № 897.

За матеріалами підкатегорії 102.23.02 БЗ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі