Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за неподання фінзвітності до органу ДФС

редактор Наталія Вороная та податковий експерт Максим Нестеренко
Чи передбачена відповідальність платників податку на прибуток за неподання або несвоєчасне подання фінансової звітності та чи складають у такому випадку контролюючі органи протоколи про адміністративні правопорушення?

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової політики, у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Згідно зі ст. 1642 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х, зі змінами та доповненнями (далі — КУпАП), внесення неправдивих даних до фінансової звітності, неподання фінансової звітності тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з зазначених порушень, тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

КУпАП не передбачено право органів ДФС складати протоколи про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання фінансової звітності, але положеннями ст. 2341 КУпАП встановлено, що органи державного фінансового контролю розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням законодавства з фінансових питань (ст. 1642 КУпАП), порушенням порядку припинення юридичної особи (частини третя — шоста ст. 1666 КУпАП).

З урахуванням викладеного, до платників податків у випадку неподання або несвоєчасного подання фінансової звітності передбачено адміністративну відповідальність.

Органи державного фінансового конт­ролю мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення на підставі ст. 1642 КУпАП у випадках неподання або несвоєчасного подання фінансової звітності.

За матеріалами підкатегорії 102.25 БЗ

коментар редакції

Чим загрожує неподання фінзвітності податківцям

Нагадаємо, що платники податку на прибуток зобов’язані разом з декларацією подавати до податкових органів фінансову звітність (п. 46.2 ПКУ). А що буде тим, хто цю фінзвітність не подасть?

Податківці змушені визнати, що спеціальної норми, яка дозволила б їм штрафувати за неподання (чи несвоєчасне подання) фінзвітності, на сьогодні не існує.

І дійсно, штрафи, встановлені п. 120.1 ПКУ за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності, в цьому випадку не можуть бути застосовані з огляду на те, що фінансова звітність не має статусу податкової декларації.

Єдине, що може загрожувати, — це адмінштраф згідно з п. 1642 КУпАП. Накладають його на посадовців підприємства у розмірі від 136 до 255 грн. (від 8 до 15 нмдг*). За повторне порушення протягом року розмір адмінштрафу буде вже від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг).

* Тут і далі — неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Причому складати протоколи про адміністративні правопорушення можуть лише органи державного фінансового контролю (ст. 2341 КУпАП). І накладати цей штраф зазначені органи зможуть тільки на посадових осіб тих установ, які їм підконтрольні (п. 9 ст. 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-ХІІ). Серед таких, зокрема, суб’єкти державного сектору економіки, а також підприємства, установи та організації, які отримують кошти з бюджетів, державних фондів, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або використовують державне чи комунальне майно. Тому ризик отримати штраф за неподану або подану із запізненням фінзвітність є тільки у посадових осіб вищезгаданих суб’єктів господарювання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі