Теми статей
Обрати теми

Відпустки та соцвиплати для працівника-інваліда

Працівників-інвалідів відносять до однієї із соціально незахищених верств населення. Кому, як не їм, потрібно більше часу на відпочинок і лікування. Це враховано на законодавчому рівні. Дивіться самі.

img 1

Відпустки

Тривалість. У загальному випадку тривалість щорічної основної відпустки становить не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік. А ось тривалість такої відпустки для працівника-інваліда залежить від установленої йому групи інвалідності і регулюється ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки. Вона становить:

— для інвалідів I і II груп — 30 календарних днів;

— для інвалідів III групи — 26 календарних днів.

А якщо на підприємстві тривалість щорічної основної відпустки окремих категорій працівників, до яких належить і працівник-інвалід, перевищує ту, що встановлена ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки для інвалідів? Тоді надайте йому відпустку тієї самої тривалості, що й іншим працівникам цієї категорії. Це узгоджується з вимогами ч. 10 ст. 6 Закону про відпустки.

Порядок надання. За загальним правилом піти у щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи працівник може тільки після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві. Проте для інвалідів із цього правила зроблені винятки ( п. 2 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки). У перший рік роботи на цьому підприємстві за бажанням інваліда

щорічна відпустка повної тривалості має бути надана йому до закінчення 6-місячного строку безперервної роботи

Додамо до цього, що працівники-інваліди мають право піти в щорічну відпустку у зручний для них час. Проте дата виходу і тривалість відпустки обов’язково мають бути погоджені з роботодавцем. Інакше «відпускна самоволка» може бути розцінена як порушення трудової дисципліни.

Розрахунок відпускних працівнику-інваліду здійснюють у загальному порядку.

Відпустка без збереження зарплати. Якщо працівнику не вистачає щорічної відпустки, він може піти у відпустку «за свій рахунок». Тривалість такої відпустки — 15 календарних днів. Надається вона за угодою сторін (див. ст. 26 Закону про відпустки).

Але! У працівника-інваліда і тут переваги! Крім відпустки без збереження заробітної плати, передбаченої ст. 26 Закону про відпустки, він може скористатися відпусткою «за свій рахунок», установленою ст. 25 цього Закону. Чому дорівнює її тривалість? Для:

— інвалідів I і II груп — до 60 календарних днів щороку ( п. 7 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки);

— інвалідів III групи — до 30 календарних днів щороку ( п. 6 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Такі «інвалідні» відпустки «за свій рахунок» надають за бажанням працівника-інваліда в обов’язковому порядку у зручний для нього час.

Додаткова відпустка на лікування. Ні для кого не секрет, що інвалідність працівника може бути результатом нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Так-от, якщо такому працівнику ФНВ* надає путівку на санаторно-курортне лікування, а він уже використав щорічну відпустку до отримання путівки, то роботодавець зобов’язаний надати йому додаткову відпустку на лікування (ч. 4 ст. 42 Закону № 1105). За період такої відпустки за працівником-інвалідом зберігають (на його вибір):

* Фонд соцстрахування від нещасних випадків на виробництві. До завершення процесу злиття Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) і ФНВ функції з виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг:

— за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання виконує ФНВ;

— за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими похованням, — ФТВП.

— середньомісячний заробіток, який він мав до ушкодження здоров’я,

або

— заробіток, що склався перед відпусткою.

Допомога з ФТВП

Лікарняні. Працівникам — інвалідам 1 — 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, лікарняні розраховують виходячи зі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу (п. 8 ст. 20, п. 1 ст. 21, п. 1 ст. 22 Закону № 796, п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105).

Крім того, інвалідам-чорнобильцям 1 категорії листок непрацездатності, що оплачується за рахунок ФТВП, видають на весь період лікування в санаторно-курортних закладах з урахуванням часу проїзду в обох напрямах (п. 16 ст. 20 Закону № 796). Причому зауважте: такий лікарняний лист оплачується за рахунок коштів ФТВП починаючи з першого дня.

Інвалідам, які працюють на підприємствах або в організаціях товариств УТОГ і УТОС, допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФТВП виплачують починаючи з першого дня хвороби. Інвалідам, які працюють в інших роботодавців, лікарняні виплачують у загальному порядку.

Допомога на поховання. Якщо інвалід, який працює на вашому підприємстві, помер, не кваптеся подавати заявку на отримання допомоги на поховання до ФТВП. Порадьте родичам померлого, які здійснили поховання, звернутися до Пенсійного фонду. Навіщо? Річ у тім, що

допомогу на поховання інваліда виплачує Пенсійний фонд

Розмір допомоги дорівнює двомісячній пенсії по інвалідності, яку отримував померлий на момент смерті (ст. 53 Закону № 1058).

висновки

  • Тривалість щорічної відпустки працівника-інваліда I або II групи не може бути менше 30 календарних днів, а працівника-інваліда III групи — 26 календарних днів.
  • Право на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи в інваліда виникає до закінчення 6-місячного строку безперервної роботи у цього роботодавця.
  • Допомогу на поховання в разі смерті працівника-інваліда виплачує Пенсійний фонд.
Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі