Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо працю працівника-інваліда: особливості оподаткування

Інесса Боярчук, експерт з питань оплати праці
Ми з вами вже встигли поговорити про те, як створити робоче місце інваліда, які гарантії в частині прийняття/звільнення, режиму роботи встановлені чинним законодавством для такої особливої категорії працівників. Обговорили навіть відпускні та соцпільги! Час переходити до оподаткування трудових виплат, нарахованих працівникам-інвалідам. Чи є тут особливості? З’ясовуємо!

Єдиний соціальний внесок

Законодавець установив для роботодавців-юросіб пільгові ставки ЄСВ, які вони нараховують на трудові виплати (зарплату, лікарняні, декретні) працівників-інвалідів.

Їх розміри ми наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Ставки ЄСВ для роботодавців-юросіб

Категорії роботодавців

Ставка ЄСВ

зарплата, лікарняні та декретні

винагорода за ЦПД*

Підприємства, установи та організації, в яких працюють інваліди (за доходами інвалідів)

8,41 %

22 %

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ і УТОС** (за доходами всіх працівників)

5,3 %

Підприємства та організації громадських організацій інвалідів** (за доходами інвалідів)

5,5 %

22 %

* Цивільно-правовий договір. За винятком винагороди за ЦПД, нарахованої підприємцю, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців.

** У яких кількість інвалідів складає не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Важливо! Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Засвідчити копію цієї довідки повинен безпосередньо сам роботодавець інваліда.

Пільгові ставки ЄСВ застосовуйте з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання підприємством зазначеної довідки. Детальніше — на с. 20.

А що ж роботодавці-підприємці? Їм у питанні ставок ЄСВ не пощастило. Причина — невдале формулювання ч. 13 ст. 8 Закону № 2464. У ній зазначено, що ЄСВ у розмірі 8,41 % установлено для підприємств, організацій, установ, у яких працюють інваліди.

Аргументуючи тим, що в ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 нічого не сказано про підприємців, податківці (а раніше й пенсійники) наполягають, що такі роботодавці на базу справляння ЄСВ працівників-інвалідів нараховують внесок за загальною ставкою (у 2016 році — 22 %).

Як і щодо решти працівників, нарахування внеску на базу справляння ЄСВ працівників-інвалідів здійснюйте в межах її максимальної величини. У 2016 році вона дорівнює: у січні — квітні — 34450 грн., у травні — листопаді — 36250 грн., у грудні — 40000 грн. Для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ перехідні відпускні, лікарняні та декретні відносьте до місяців, за які їх нараховано.

А тепер давайте поговоримо про вимогу стосовно сплати ЄСВ виходячи з МЗП*, якщо база нарахування ЄСВ, визначена за основним працівником, менше МЗП (див. ч. 5 ст. 8 Закону № 2464). Так-от, у п. 8 розд. III Інструкції № 449 чітко прописано, що її не застосовують, якщо на базу справляння ЄСВ працівника нараховано ЄСВ за пільговими ставками — 8,41 %, 5,3 % і 5,5 %!

Що з цього випливає?

Роботодавець-юрособа нараховує ЄСВ на фактичну базу справляння ЄСВ, визначену за працівником-інвалідом, навіть якщо вона менше МЗП

А якщо інвалід працює у підприємця за основним місцем роботи? На жаль, якщо база справляння ЄСВ, визначена за таким працівником, буде менша МЗП, ФОП буде зобов’язаний:

а) розраховувати додаткову базу справляння ЄСВ;

б) нараховувати на неї ЄСВ за ставкою 22 %.

ПДФО і ВЗ

Трудові виплати, нараховані працівникам-інвалідам, обкладайте ПДФО і ВЗ у загальному порядку. Ставка ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %.

«Так що ж, зовсім жодних послаблень немає?» — запитаєте ви. Є! Але тільки для інвалідів I і II груп. Для таких осіб ПКУ передбачені спец-ПСП** (див. табл. 2). Наведемо їх.

Таблиця 2. Спец-ПСП для працюючих інвалідів

№ з/п

Категорія працівника (норма ПКУ)

Розмір ПСП, грн.

Документи для оформлення ПСП

1

Інваліди I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, зазначених у п. 2 цієї таблиці ( п.п. «ґ» п.п. 169.1.3)

1033,50

1. Заява про застосування ПСП*.

2. Копія пенсійного посвідчення або довідка МСЕК**

2

Інваліди I або II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551 ( п.п. «б» п.п. 169.1.4)

1378,00

1. Заява про застосування ПСП*.

2. Копія пенсійного посвідчення або довідки МСЕК**.

3. Копія посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами

* Для держслужбовців подання заяви не передбачено ( абз. 5 п.п. 169.1.4 ПКУ).

** Періодичність подання таких документів відповідає встановленим Міністерством охорони здоров’я строкам їх перегляду (п. 3 Порядку № 1227).

* Мінімальна зарплата, установлена на місяць, за який отримано дохід.

** Податкова соціальна пільга.

Урахуйте, що право на ПСП за підставами, переліченими в табл. 2, втрачається з місяця, що настає за місяцем, у якому платник податків втрачає свій статус, що дає право на таку пільгу.

Що стосується працівників — інвалідів III групи, то вони мають право на ПСП тільки на загальних підставах.

Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі