Теми статей
Обрати теми

Не виконали норматив? Нарікайте на себе

Інесса Боярчук, експерт з питань оплати праці
Оплата за працю — основне джерело доходу і власне практично єдиний засіб для існування більшості громадян. Не всякий здоровий трудівник може похвалитися наявністю оплачуваної роботи. Що вже казати про людей з інвалідністю? Так, держава гарантує їм право на працю нарівні з іншими працездатними особами. Більше того, воно сприяє працевлаштуванню шляхом установлення нормативу робочих місць, які мають бути зайняті інвалідами. А якщо підприємство не виконає норматив? Тоді його очікує «покарання гривнею». У якій сумі? Зараз розповімо.

Роботодавець і покарання

Ви вже знаєте, що законодавець у ст. 19 Закону № 875 установив роботодавцям норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів. Його розмір дорівнює:

— 1 робочому місцю — якщо в роботодавця працевлаштовано від 8 до 25 осіб;

— 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік — якщо працює 25 і більше осіб.

За невиконання за підсумками звітного року «інвалідного» нормативу роботодавцю загрожують адміністративно-господарські санкції (далі — АГС), передбачені ст. 20 Закону № 875. Розмір таких санкцій залежить від кількості осіб, які працюють на підприємстві за основним місцем роботи. Так, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним, необхідно сплатити АГС у сумі, що дорівнює:

половині середньорічної зарплати штатного працівника, якщо на підприємстві працює від 8 до 15 осіб;

середньорічній зарплаті штатного працівника, якщо на підприємстві працює 15 і більше осіб.

Зауважимо, що

розрахунок АГС роботодавець здійснює самостійно і фіксує їх суму у Звіті про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ

Сплатити санкції необхідно до 15 квітня року, що настає за роком, у якому не було виконано норматив. Куди перераховувати? Відділенню Фонду інвалідів за місцем вашої реєстрації на рахунки, відкриті в органах Держказначейства (п. 2 Порядку сплати АГС та пені).

Вирішили не сплачувати АГС або забули про строк? Будьте ласкаві, сплатіть пеню. Розрахунок пені виконують виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати заборгованості, нарахованої на повну суму недоїмки за весь строк її існування (пп. 3.1, 3.6 наказу Мінпраці від 15.05.2007 р. № 223). Простіше кажучи, нараховуйте пеню на суму недоїмки починаючи з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати АГС, і по день фактичної сплати АГС включно.

Водночас, від сплати АГС та пені звільнені:

1) роботодавці, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (ст. 20 Закону № 875, лист Фонду інвалідів від 05.03.07 р. № 1/5-208);

2) неприбуткові організації (див. лист Фонду інвалідів від 26.04.2007 р. № 1/5-375 і від 06.07.2007 р. № 1/6-313).

Усі інші роботодавці з кількістю працівників 8 і більше осіб повинні розщедритися на сплату АГС за непрацевлаштування інвалідів і недотримання нормативу.

Контролює виконання «інвалідного» нормативу Мінсоцполітики (п. 8 ст. 19 Закону № 875). А ось спори, що можуть виникнути в разі невиконання «інвалідного» нормативу, вирішуються Фондом інвалідів або в судовому порядку (див. ч. 9 ст. 20 Закону № 875).

Причому якщо роботодавець відмовляється добровільно сплачувати санкції (пеню), Фонд повинен встигнути звернутися до адміністративного суду в 6-місячний строк з моменту виникнення підстав для пред’явлення вимог зі сплати (ч. 2 ст. 99 КАСУ). З роз’яснень ВСУ, наведених у постанові від 21.02.2011 р. № 21-9а11, випливає, що право на стягнення несплачених добровільно сум санкцій у судовому порядку виникає в контролюючого органу з 16 квітня відповідного року.

Виходить, що якщо «інвалідний» Звіт за 2015 рік було подано, але санкції не сплачено, з 16 квітня 2016 року розпочнеться шестимісячний строк, протягом якого Фонд інвалідів може звернутися до адміністративного суду з вимогою про стягнення з роботодавця суми санкцій.

А якщо взяти і не подати Звіт за формою № 10-ПІ з невиконаним нормативом? Не рекомендуємо так чинити. Річ у тім, що такі дії роботодавця є підставою для позапланової виїзної перевірки (п. 5 Порядку проведення перевірки).

Посадові особи роботодавця та покарання

Не тільки роботодавцю, а і його посадовим особам доведеться несолодко, якщо не буде виконано «інвалідний» норматив. Кого можуть покарати? Посадових осіб:

— які мають право приймати на роботу та звільняти з роботи — за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів;

— зобов’язаних подавати Звіт за формою № 10-ПІ — за його неподання/несвоєчасне подання.

Їм «світить» адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн. ( ч. 2 ст. 1881 КпАП). Зазначимо, що за такі «огріхи» можуть накласти адмінштраф і на підприємця-роботодавця (див. лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548).

Зазначені порушення можуть виявити фахівці Держпраці під час перевірки, які й зафіксують їх у протоколі про адміністративне правопорушення (лист Фонду інвалідів від 24.05.2013 р. № 1/3-59/68). А ось рішення про накладення штрафу приймає суд.

Зверніть увагу! Адмінштраф за невиконання «інвалідного» нормативу загрожує тільки в тому випадку, якщо АГС не були сплачені або сплачені з порушенням строків, установлених ст. 20 Закону № 875.

Якщо роботодавець своєчасно і в повному розмірі сплатив АГС, адмінштраф згідно зі ст. 1881 КпАП накладатися не повинен

У цьому випадку вимога ст. 20 Закону № 875 вважається виконаною.

Важливо! Неподання «інвалідного» Звіту і несплата санкцій належать до правопорушень, що тривають (див. лист Мін’юсту від 17.07.07 р. № 22-14-493). Тому адміністративний штраф за такі порушення може бути накладений у строк не пізніше ніж через 3 місяці з дня виявлення порушення ( ч. 2 ст. 38 КпАП).

Підіб’ємо підсумок?

висновки

  • За кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним, роботодавцю доведеться сплатити АГС у сумі, що дорівнює:
    — половині середньорічної зарплати штатного працівника, якщо на підприємстві працює від 8 до 15 осіб;
    — середньорічній зарплаті штатного працівника, якщо на підприємстві працює 15 і більше осіб.
  • За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання/несвоєчасне подання «інвалідного» Звіту за формою № 10-ПІ посадовим особам підприємства (ФОП) загрожує адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн.
Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі