Теми статей
Обрати теми

Виконуємо «інвалідний» норматив за себе та за філії

Анастасія Богданова, податковий експерт
У нашого підприємства є декілька філій. Кількість працівників у них варіюється від 8 до 12 осіб. Чи обов’язково працевлаштовувати по одному інваліду до кожної філії? (м. Київ)

Ні, не обов’язково.

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів ст. 19 Закону № 875 установлює для підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та господарювання, тобто для юридичних осіб (фізосіб-роботодавців зараз залишимо «за кадром»).

Ну а оскільки йдеться про підприємство в цілому, то дотримуватися виконання нормативу, сплачувати в певних випадках адміністративно-господарські санкції за його невиконання, а також подавати Звіт про працевлаштування і зайнятість інвалідів за місцем своєї реєстрації з урахуванням даних філій зобов’язане саме підприємство — юридична особа.

Тому, яким чином буде виконано норматив — за рахунок головного підприємства, за рахунок його відокремлених підрозділів чи порівну, — юрособа вирішує самостійно. Головне, щоб у цілому по підприємству (уключаючи його відокремлені підрозділи) «інвалідний» норматив було виконано*.

* Зауважимо, що аналогічну думку з цього питання висловлював свого часу Фонд інвалідів у листі від 14.08.2007 р. № 1/6-367.

Логічно, що і для визначення необхідної кількості інвалідів, яких потрібно забезпечити робочим місцем, до розрахунку потрібно брати загальну кількість штатних працівників у цілому по підприємству.

Як розподілити кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів між головним підприємством і його філіями, ви теж вирішуєте самі. Можливо, ви надумаєте зробити це пропорційно чисельності працівників ваших філій у загальній чисельності штатних працівників підприємства за рік. Тут — діло хазяйське. ☺

Повторюємо: важливо тут тільки одне — щоб у цілому по підприємству (з урахуванням працівників головного підприємства та філій) норматив було виконано. А де фактично працює інвалід, не має значення.

Анастасія Богданова, податковий експерт

Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі