Теми статей
Обрати теми

Студенти та інваліди-пенсіонери: чи включати їх до розрахунку «інвалідного» нормативу?

Наталя Білова, експерт з питань оплати праці
На нашому підприємстві працюють студент денної форми навчання (на умовах неповного робочого дня), а також інвалід, який досяг пенсійного віку. Чи враховувати цих працівників при розрахунку «інвалідного» нормативу, якщо підприємство для них — основне місце роботи? (м. Херсон)

Так, ураховувати. Зараз пояснимо чому.

Вам уже відомо, що ст. 19 Закону № 875 установлює роботодавцям норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів (далі — «інвалідний» норматив). Його розмір дорівнює:

— 1 робочому місцю — якщо в роботодавця працевлаштовано від 8 до 25 осіб;

— 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (далі — СКШП) за рік — якщо працює 25 і більше осіб.

Механізм розрахунку СКШП облікового складу встановлено п. 3.2 Інструкції № 286.

При розрахунку цього показника враховують усіх найманих працівників, з якими укладено трудовий договір (контракт) та які виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день чи більше. Зрозуміло, якщо місце роботи на підприємстві для цих працівників є основним. Адже зовнішні сумісники з розрахунку випадають ( п.п. 2.6.1 Інструкції № 286).

Детальний перелік категорій працівників, які включаються до розрахунку СКШП облікового складу, ми навели на с. 37.

Ви можете легко помітити, що до цього переліку входять також студенти денних відділень навчальних закладів, аспіранти, учні професійно-технічних навчальних закладів, з якими укладено трудові договори.

Як правило, студенти, які навчаються на денній або вечірній формі, можуть виконувати свої трудові обов’язки тільки у вільний від навчання час (увечері/вранці або у вихідні дні, а також у період канікул). Тому в більшості випадків таких осіб відповідно до ст. 56 КЗпП приймають на роботу на умовах неповного робочого часу (неповного робочого дня, неповного робочого тижня, комбінації неповного робочого дня і неповного робочого тижня).

У вашому випадку студент прийнятий на роботу на умовах неповного робочого дня. Проте такий режим не впливає на розрахунок СКШП.

Оскільки працівник-студент перебуває з підприємством у трудових відносинах і це місце роботи є для нього основним, то ви враховуєте його щодня як цілу одиницю

До цього зобов’язує п.п. 2.4.3 Інструкції № 286. Він уточнює, що основні працівники, які працюють неповний робочий день і неповний робочий тиждень: (1) входять до розрахунку СКШП, (2) враховуються як цілі одиниці за кожен календарний день, уключаючи неробочі дні, обумовлені при зарахуванні на роботу.

До речі, той факт, що робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом, підтверджує і Мінпраці в листах від 26.10.2005 р. № 09-503, від 12.03.2007 р. № 66/06/186-07 і від 08.11.2010 р. № 214/06/187-10.

З працівником-інвалідом, який досяг пенсійного віку, теж усе просто. Оскільки місце роботи на вашому підприємстві є для нього основним, то ви продовжуєте враховувати його в розрахунку «інвалідного» нормативу як нічого не було і після отримання ним статусу пенсіонера.

Тож ані вік інваліда, ані його група інвалідності тут абсолютно не важливі (див. листи Фонду інвалідів від 08.08.2007 р. № 1/8-81 і від 08.09.2008 р. № 1/8-89/06).

Наталя Білова, експерт з питань оплати праці

Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі