Теми статей
Обрати теми

Послуги оренди: чи є ПДВ-пільга?

Наталія Адамович, податковий експерт
Наша фірма є підприємством організації інвалідів. При провадженні своєї діяльності ми користуємося пільгою з ПДВ, передбаченою п. 197.6 ПКУ. Чи можна спираючись на цю пільгову норму не обкладати ПДВ платежі за передане нами в оренду приміщення? (м. Київ)

Згідно з п. 197.6 ПКУ під дію ПДВ пільги потрапляють операції з (!) постачання товарів і послуг, безпосередньо виготовлених підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів.

Причому послуга вважається наданою платником безпосередньо тоді, коли сума витрат, понесених на переробку, обробку та інші види перетворення сировини, складових частин, інших купівельних частин товарів, що використовуються у процесі надання послуги, становить не менше 8 % ціни постачання такої послуги.

Одразу зазначимо, що в питанні, чи можуть підприємства та організації громадських організацій інвалідів користуватися пільгою з ПДВ при здаванні майна в оренду, податкове відомство займає жорстку негативну позицію. І в докодексні часи, і після прийняття ПКУ податківці послідовно дотримувалися думки, що орендні операції не передбачають для підприємства інвалідів здійснення витрат, пов’язаних з переробкою (обробкою чи іншими видами перетворення) майна. А тому послуги з оренди майна не є безпосередньо наданими платником і підлягають обкладенню ПДВ за основною ставкою (див., наприклад, підкатегорію 101.13, що на сьогодні, правда, розміщена в категорії нечинних).

Але ми геть не згодні з такими категоричними висновками податківців. Адже хіба операція з передачі в оренду майна не передбачає здійснення витрат?

Цілком можливо, що свого часу підприємство інвалідів здійснило витрати на придбання цього приміщення і зараз ці витрати амортизуються. Та й після придбання приміщення підприємство інвалідів може здійснювати витрати на його ремонт, а також нести поточні витрати, наприклад, з оплати комунальних послуг (світла, газу, тепло- і водопостачання), з обслуговування цього приміщення (наприклад, виплата заробітної плати працівникам, зайнятих на обслуговуванні). Усі ці витрати пов’язані з функціонуванням переданого в оренду майна, і якщо вони в сукупності перевищують 8 % ціни, виставленої підприємством інвалідів за послуги арени цього приміщення, то причин для незастосування пільги з ПДВ ми не бачимо.

До того ж до цього питання можна підійти і з точки зору судів. Судова практика на рівні ВСУ виходить з такої тези: під операціями з постачання товарів і послуг, що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, слід розуміти ті з них, що є результатом трудової діяльності працівників зазначених підприємств.

На цій підставі ВСУ, наприклад, відмовив підприємству в пільги щодо операцій із суборенди майна (див. постанову від 30.09.2009 р. у справі № 21-1300во09). Можливо, що його висновок залишився б таким самим у разі передачі в оренду власних основних засобів, але ми не знаходимо прямих підстав для такого жорсткого підходу.

На наш погляд, тут усе залежить від того, на яких умовах об’єкт передається в оренду. Якщо за умовами договору всі турботи про утримання об’єкта оренди покладено на орендаря, то, очевидно, в цьому випадку дійсно не буде трудової участі орендодавця в наданні такої орендної послуги.

Якщо ж договір зобов’язує орендодавця нести певні витрати з утримання об’єкту оренди, та ще й силами своїх власних працівників, то тут, безумовно, його трудова участь очевидна. Тому можна спробувати довести право на законну пільгу і за цією операцією.

Наталія Адамович, податковий експерт

Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі