Теми статей
Обрати теми

«Майнові» пільги для підприємств інвалідів

Ігор Хмелевський, податковий експерт
Які пільги з податку на майно передбачені для підприємств громадських організацій інвалідів? (м. Горішні Плавні)

Податок на майно у тому вигляді, в якому він зараз існує, — доволі молодий. Йому усього півтора рочки. ☺ Однак за цей короткий проміжок часу неодноразово змінювалися як правила стягнення його окремих складових, так і деякі пільги. Тож не дивно, що ви заблудилися у трьох соснах ☺ цього податку.

Чому у трьох соснах? Бо податок на майно, нагадаємо, має три складові:

(1) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

(2) транспортний податок;

(3) плата за землю, яка у свою чергу стягується у двох формах, а саме у формі (3.1) земельного податку або (3.2) орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної форми власності.

Так от, щодо складових під номерами (2) та (3.2) про пільги взагалі не йдеться. Чинним законодавством вони не передбачені. А щодо решти складових податку на майно вам варто знати таке.

(1) Податок на нерухомість. Об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств, не є об’єктом оподаткування. Така норма прописана у п.п. «з» п.п. 266.2.2 ПКУ. Причому жодних додаткових умов щодо «необ’єктності» таких об’єктів ПКУ не висуває. Тобто не має значення, користуєтесь нерухомістю ви безпосередньо чи здаєте її в оренду — «нерухомий» податок все одно можна не платити.

Ба більше! Як роз’яснюють податківці (див. БЗ 106.07), якщо суб’єкт господарювання має документальне підтвердження, що об’єкт нерухомості, власником якого він є, віднесений до категорій, визначених п.п. 266.2.2 ПКУ, він звільняється від обов’язку подавати податкову декларацію з податку на нерухоме майно. Для вас таким підтвердженням буде свідоцтво про право власності на нерухоме майно або виписка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з яких має вбачатися, що власником нерухомості є саме підприємство громадських організацій інвалідів.

(3.1) Земельний податок. Від сплати цього податку звільняються, зокрема, громадські організації інвалідів України, підприємства та організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів та спілками громадських організацій інвалідів і є їх повною власністю ( п.п. 282.1.2 ПКУ). Для набуття права на цю пільгу слід дотриматися таких умов:

— протягом попереднього календарного місяця кількість інвалідів, які мають основне місце роботи на підприємстві, що претендує на цю пільгу, становить не менш як 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу;

— фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 % суми загальних витрат на оплату праці.

У разі порушення цих умов пільговик зобов’язаний сплатити суми земельного податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством.

Але це ще не все. Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який надається уповноваженим органом відповідно до Закону № 875. Таким уповноваженим органом є Мінсоцполітики, обласні та Київська міська держадміністрації, а порядок надання відповідного дозволу затверджено постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1010.

Наостанок зауважимо, що юридичні особи, які мають право на пільги зі сплати земельного податку, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не справляється через застосування податкових пільг (див. БЗ 112.05).

І ще одне. Не забудьте належним чином відзвітувати щодо такої пільги. Її код згідно з останнім Довідником № 79/1 податкових пільг18010585. Звіт про суми податкових пільг подається щокварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду, за формою, затвердженою постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

Ігор Хмелевський, податковий експерт

Теги інваліди
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі