Теми статей
Обрати теми

120 замість 90: НБУ — все ліберальніше!

Олексій Павленко, податковий експерт
Лист НБУ від 10.08.2016 р. № 22-0003/67025

висновок документа


За липень 2016 року банки не надають податковим органам інформацію у випадках, якщо протягом цього звітного місяця було встановлено перевищення 90-денного строку розрахунків без перевищення 120-денного строку

Лист, що коментується, роз’яснює, як банкам слід застосовувати постанову Правління НБУ № 361 від 28.07.2016 р. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 63, с. 3) у частині нового граничного строку розрахунків за зовнішекономопераціями — 120 днів замість колишніх 90.

Стара практика дій НБУ і податківців у подібних випадках (зі зміною граничних строків таких розрахунків) підводила до думки, що орієнтуватися слід на дату набуття цією постановою чинності — на 29.07.2016 р. Тобто на дату, з якої фактично й було встановлено новий граничний строк розрахунків. Очікувалося, що НБУ у «старому дусі» роз’яснить, як застосовувати цю зміну до незакритих («перехідних») зовнішекономоперацій. А саме: якщо 90 днів минули до 29 липня, то строк до 120-ти не продовжується, якщо не минули — то граничний строк розрахунків за такими операціями автоматично продовжується до 120 днів.

На диво, НБУ в листі, що коментується, підійшов до «перехідно-строкової» проблеми набагато ліберальніше!

«За звичкою» згадавши ст. 58 Конституції України (у тій її частині, що «нормо-пом’якшення» відповідальності можуть застосовуватися «заднім числом»), автори листа зазначають таке.

Банки за звітний місяць — липень 2016 року надають податковим органам інформацію про прострочення у зовнішекономрозрахунках*, якщо протягом цього місяця було встановлено перевищення 120-денного строку розрахунків. І — не подають податківцям таку інформацію у випадках, якщо протягом липня було встановлено перевищення 90-денного строку розрахунків без перевищення 120-денного строку!

* До 10 числа наступного за звітним місяця (п. 5.1 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. № 136). Тобто про лист, що коментується, банки, швидше за все, дізналися, коли така інформація податківцям уже була подана…

Із цього випливає: якщо за ЗЕД-операцією в липні — у тому числі і в будь-яку дату до 29 липня (!) — строк 90 днів було перевищено, але не було перевищено новий, 120-денний, строк, то банк фіскалів про такі факти не повинен повідомити. Отже, про випадки перевищення в липні 90, але не перевищення 120 днів, фіскали, можливо, й не дізнаються і пеню не нарахують. Ну що ж, не заглиблюватимемося в законність такого підходу банкірів, а просто їм подякуємо.

Проте зазначимо, що не все абсолютно тут залежить від НБУ. Адже за нарахування ЗЕД-пені відповідає ДФСУ, реакція якої на ці зміни нам наразі не відома. Сподіваємося, вона буде в тому самому ліберальному ключі, проте на практиці можуть бути й перекоси «генеральної лінії» НБУ.

Наприклад, у підприємства 90-денний строк було перевищено до 29 липня. Але розрахунки в серпні не провели, унаслідок чого «успішно» здолали також і 120-денну відмітку. За липень банк на порушника (згідно з листом, що коментується) фіскалам не «настукав», але за серпень про це порушення йому вже доведеться повідомити податківців. Ось тут і постає запитання: фіскали за актом нарахують пеню з 91-го чи зі 121-го дня? І, зауважимо, якщо пеня буде нарахована з 91-го дня, відбиватися (навіть у суді) буде складно. Адже в такій ситуації перше порушення граничного строку відбулося в липні до 29-го числа, тобто ще в періоді дії 90-денного обмеження…

Словом, на все — воля фіскальна, але сподіватимемося на краще ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі