Теми статей
Обрати теми

У ПН змінили слова в описі номенклатури. Виправляти?

Лариса Акімова, податковий експерт
Ми купили дизпаливо. У податковій накладній (ПН) постачальник у номенклатурі зазначив «Дизельне паливо». Ми ж, продаючи цю партію товару, у своїй ПН написали «Паливо дизельне». Чи є загроза для податкового кредиту (ПК) нашого покупця? Якщо це помилка, то як її виправити? (м. Миколаїв)

Перестановка слів, що не заважає ідентифікувати здійснену операцію і не змінює вид, розмір, модель, колір або будь-яку іншу ознаку асортименту товарів/послуг у номенклатурі на всіх етапах постачання, не є помилкою. А отже, виправляти нічого не потрібно. Подробиці — нижче.

Підставою для складання ПН є первинні документи, в яких зафіксовані факти постачань товарів. Тобто на всіх етапах постачання товарів/послуг до кінцевого споживача, у тому числі товарів, що імпортуються, або підакцизних, у ПН у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» продавець повинен зазначати дані, які відповідають документам, що підтверджують придбання цих товарів таким продавцем (див. БЗ 101.17). Це питання донедавна ретельно перевіряли контролери, і будь-яка невідповідність могла привести вас до судових розбирань. Тому чимало бухгалтерів, маючи сумний досвід за плечима, готові буквально під мікроскопом розглядати кожну вхідну ПН.

Згодні, помилка в ПН в описі (номенклатурі) товарів/послуг (цей реквізит п. 201.1 ПКУ називає серед інших обов’язковим реквізитом ПН), на перший погляд, виглядає досить страшною. Але чи завжди варто «дмухати на воду»? Давайте поглянемо.

З 01.01.2016 р. п. 201.10 ПКУ був доповнений останнім абзацом, що значно полегшує визнання ПК за ПН з дрібними недоліками. Згідно з цією нормою

ПН з помилками в обов’язкових реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару за УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товари/послуги, що поставляються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до ПК

Так-от, якщо переставили слова в номенклатурі товару в ПН, що це змінить? Та нічого, оскільки така перестановка слів у номенклатурі ПН не може перешкодити ідентифікувати здійснену операцію. Ми не вважаємо це помилкою. Тобто виправляти таку ПН немає необхідності. А оскільки так, то й покупець може не турбуватися про свій законний ПК. Про це недвозначно зазначається в останньому абзаці п. 201.10 ПКУ.

На завершення зазначимо, що з початком дії системи електронного адміністрування ПДВ ставлення податківців до помилок у ПН поступово і відчутно пом’якшується (детально про помилки в реквізитах ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 3). Тому сподіватимемося на їх лояльну позицію і в цьому питанні, адже, як-то кажуть, від перестановки доданків сума не змінюється…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі