Теми статей
Обрати теми

Виправляємо старі ПДВ-помилки в сільгоспників

Дзюба Наталія, податковий експерт

висновок документа


Виправляючи в сільгоспдекларації помилки минулих років, до суми донарахованих ПЗ слід застосовувати нові правила розрахунку і сплати, що діють у 2016 році:

— донарахований ПДВ у відповідних відсотках сплачувати до бюджету і на спецрахунок;

— відсотки визначати згідно з нормами п. 209.2 ПКУ, що діють на дату подання УР (тобто визначати донараховану суму ПДВ повидово)

У цьому листі «головні» податківці пояснили, як сільгосптоваровиробники — суб’єкти спецрежиму з ПДВ повинні виправляти старі помилки з ПДВ (зокрема, ПДВ-недоплати).

Нагадаємо: до 01.01.2016 р. у сільгоспспецрежимників ПДВ обчислювався узагальнено за всіма видами операцій і повністю йшов на спецрахунок.

З 01.01.2016 р. ПДВ обчислюється окремо за трьома видами сільгоспоперацій (зернові, тваринництво та інші сільгосптовари/послуги) і у відповідній пропорції частина цієї суми перераховується до бюджету, а частина на спецрахунок.

Податківці в цій консультації дали вказівки при виправленні старих спецрежимних помилок чітко дотримуватися форми нової ПДВ-звітності: нового УР і додатка ДС10. Тобто не тільки частину недоплати автоматично декларувати до сплати до бюджету, а й неодмінно визначати відсоткове співвідношення такого розподілу — тобто виправляючи минулорічні помилки, судячи з усього, повидово (!)заповнити «уточнюючий» додаток ДС10.

На наш погляд, такий підхід неправомірний.

При виправленні помилок у старих сільгоспдеклараціях, що призвели до недоплати, застосовувати слід ті правила, що діяли якраз на момент недоплати, а не на момент виправлення (подання УР). Так було завжди! Пригадати хоча б щорічне зниження ставки з податку на прибуток: при виправленні старих помилок з податку на прибуток до недоплати за УР застосовували якраз ставку, що діє на момент недоплати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 47, с. 11).

А нарікати на нерозв’язну «автоматичність» сплати спецрежимного ПДВ не варто! Платежі за УР не йдуть через електронні ПДВ-рахунки (п. 25 Порядку № 569). А вирішити невідповідності нової та старої звітності в УР можна без проблем. Тим більше самі ж податківці, наприклад, при виправленні старих помилок з податку на прибуток (!), коли діяли «інші» податкові правила:

— рекомендували не заповнювати повністю новий УР;

— пропонували платнику скористатися правом на надання доповнень згідно з п. 46.4 ПКУ (див. лист ДФСУ від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17, консультацію в БЗ 102.23.02). Респект! Що зовсім не скажеш про цю консультацію!

Чинну форму УР цілком можна пристосувати і під старі правила, виконавши і вимоги п. 8 розд. VI Порядку № 21 у частині «уточнюючого» додатка ДС10. Наприклад: у додатку ДС10 заповнити тільки першу таблицю і, відключивши автоперерахунок, усю суму ПДВ помістити до рядка 13.2 (без розподілу для бюджету)).

А в гр. 4 УР навести показники з помилкової декларації, до гр. 5 перенести показники з «уточнюючого» додатка ДС10, тобто правильні показники. А у гр. 6, визначаючи суму недоплати, заповнити тільки рядки 18 і 18.2. Плюс обов’язково додати пояснення (зробивши позначку у спецполі УР).

Як і при виправленні сільгоспдекларацій цього року (див. БЗ 101.21 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 59, с. 4), донарахування за УР за минулорічними деклараціями — тільки на спецрахунок, ви без проблем можете зарахувати на спецрахунок повз СЕА рахунків. Єдине — до бюджету доведеться сплатити 3 %-штраф.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі