Теми статей
Обрати теми

Розрахунок аграрними розписками (чи приживеться?)

Павленко Олексій, податковий експерт
Проблеми з фінансами у аграріїв були завжди, оскільки дуже вже непроста і сезонна сфера їх госпдіяльності. Та і з важко передбачуваним результатом. Банки ж частують кредитами, як правило, тільки великих представників аграрного сектора (агрокорпорації-монстри, зернотрейдерів тощо). Та й відсотки за такими кредитами не дуже-то «підйомні», тому дрібнішим «сільгоспникам» звідти перепадає рідко. І ось, щоб решта могла хоч якось «підтримувати штани», наші законотворці «сплагіатили» механізм аграрних розписок.
img 1

Надихнувшись бразильським досвідом «функціонування» аграрних розписок (далі — АР), депутати ВРУ 6 листопада 2012 року ухвалили Закон «Про аграрні розписки» № 5479-VI ( Закон № 5479). Як ми вже натякнули, перевага АР передбачалася в можливості трудівників агросектору отримувати фінансування від різних кредиторів, а не тільки від банків, і — під нижчий відсоток. І, крім цього — заставляти «під» таке отримання не власне майно, а майбутній врожай.

Проте механізм застосування АР, запропонований зазначеним Законом, з певних причин на практиці впроваджується важко*. І кількість виданих в Україні аграрних розписок наразі невелика. Проте, сподіваємося, що в нього в нашій країні все ж таки є майбутнє, і при більш активному/широкому застосуванні цього інструмента розрахунків на практиці аграріям дихатиметься трохи легше. Народ просто ще не дуже збагнув корисність АР. Вносимо свою лепту на підтримку «АР-руху».

* У тому числі, внаслідок того, що банки наразі не практикують поруку за АР, прописану у ст. 14 Закону № 5479.

Загальні відомості про АР

Отже, Закон № 5479 визначає термін «аграрна розписка» як товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції** або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах.

** До неї Закон № 5479 відносить продукцію, перелік якої наведено у групах 01 — 14 розділів I і II УКТ ЗЕД.

«Боржником» за АР вважається аграрій, який її видав (з метою — оформити свої зобов’язання з постачання товарів або виплати грошових коштів на зазначених у розписці умовах).

«Кредитором» за АР є:

— фіз- або юрособа, яка надає грошові кошти, послуги, поставляє товари, виконує роботи, як зустрічні зобов’язання за договором, за яким боржник видає АР, що наділяє правом вимагати з нього виконання зобов’язань;

— фіз- або юрособа, яка отримала права кредитора за АР від іншого кредитора шляхом, не забороненим законом.

АР можуть видаватися тільки особами, які мають право власності або права користування земельними ділянками для виробництва заставної сільгосппродукції

АР складаються у письмовій формі на бланку*** у двох примірниках, один з яких зберігається у справах нотаріуса, який їх посвідчує та реєструє, а другий примірник передається кредитору за АР. (За бажанням боржника йому може бути надано посвідчену копію виданої ним аграрної розписки.) Нотаріус відомості про аграрну розписку у момент її посвідчення вносить до Реєстру аграрних розписок. Порядок ведення цього Реєстру затверджено постановою КМУ від 17.07.13 р. № 665. Розписка вважається виданою з моменту внесення відомостей про неї до зазначеного Реєстру.

*** Форма бланка — довільна. АР не можуть бути переведені в бездокументну форму.

Види АР. Залежно від виду зобов’язання боржника аграрні розписки діляться на товарні та фінансові.

За товарною АР боржник зобов’язується здійснити постачання погодженої сільгосппродукції, якість, кількість, місце і строк постачання якої визначено в АР.

За фінансовою АР боржник зобов’язується сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою з урахуванням цін на сільгосппродукцію певної кількості та якості. Виконання боржником зобов’язань за фінансовою аграрною розпискою здійснюється тільки в безготівковій формі!

Товарна АР видається окремо на кожен вид сільгосппродукції, визначений родовими або індивідуальними ознаками.

За версією фіскалів (див. лист ДФСУ від 06.10.2016 р. № 32818/7/99-99-15-03-02-15, далі —лист № 32818) АР виглядає як щось середнє між векселем і заставною.

І хоча спеціальні бланки для АР не запровадили, але обов’язкові реквізити, які вони повинні містити, та вимоги до їх форми зазначені у ст. 4 і 6 Закону № 5479.

Виконання АР-зобов’язань. АР діють до повного їх виконання.

Виконання зобов’язань за АР забезпечується боржником шляхом застави його майбутнього урожаю сільгосппродукції

Кредитор має право контролювати процес вирощування майбутнього врожаю (перевіряти дотримання технологій, мати доступ до сільгоспугідь, до місць зберігання заставної продукції). Про це див. детально у ст. 7 Закону № 5479 (ср. ). Таким чином, у день збору урожаю відповідна кількість сільгосппродукції стає предметом застави. Розмір застави має бути не менше розміру забезпечуваного ним зобов’язання, і такий врожай не може перебувати в інших заставах.

При виконанні боржником зобов’язань кредитор повинен протягом трьох днів зробити на АР напис «Виконано» і повернути АР боржнику.

У разі невиконання боржником своїх зобов’язань за АР задоволення вимог кредитора за АР здійснюється будь-яким не забороненим законом способом. Зокрема зазначеною ст. 7 передбачено можливість передання кредитору права на предмет застави, наділу кредитора правом доростити, зібрати, забрати та/або реалізувати заставлений врожай сільгосппродукції для погашення заборгованості боржника, оформленої АР. Для останнього випадку — дорощування та збору врожаю кредитором — ст. 7 передбачає компенсацію боржником кредитору витрат на таке «доведення/збір» у порядку, передбаченому законодавством для відшкодування майнових збитків****.

**** Про податкові наслідки у сторін при такому способі задоволення кредитором своїх вимог див. позицію фіскалів у листі № 32818.

Крім того, законодавством передбачено і примусовий варіант стягнення виконавчою службою зобов’язань за нотаріально посвідченими фінансовими і товарними АР — на підставі накладеного на АР виконавчого напису нотаріуса — див. п. 12 у Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, затвердженому постановою КМУ від 29.06.14 р. № 1172. За відсутності предмета застави (врожаю) стягненню підлягає інше майно боржника.

Заміна кредитора. Як ви вже зрозуміли з визначення кредитора за АР, Закон № 5479 допускає заміну кредитора (див. ст. 11). Передача прав кредитора за АР посвідчується нотаріально*****, при цьому на АР робиться передавальний напис «Відступлено» із зазначенням нового кредитора за АР.

***** І нотаріус відомості про це повинен занести до Реєстру АР.

Важливо! Якщо при цьому записі не буде зроблено також запис «Без поруки», то попередній кредитор зобов’язаний солідарно відповідати в разі стягнення боргу за АР. (Що дуже нагадує норми про вексельний індосамент...)

Умови такої заміни обов’язково повинні застерігатися в тексті самої АР (див. ст. 4 і 5 Закону № 5479). Можливо, боржнику не перешкодить записати в АР щось на зразок: «заміна кредитора здійснюється тільки з письмової згоди боржника», щоб не нарватися в майбутньому на «з'ясування відносин» з бандитами...☹

висновки

  • Аграрну розписку (АР) введено як інструмент у розрахунках — для можливості трудівникам агросектору отримувати фінансування від різних кредиторів, а не тільки від банків і під нижчий відсоток.
  • АР фіксує зобов’язання боржника, що забезпечується заставою, поставити сільгосппродукцію або сплатити гроші на визначених АР умовах.
  • Залежно від виду зобов’язання боржника АР діляться на товарні та фінансові. За товарними АР боржник повинен поставити сільгосппродукцію, за фінансовими — сплатити гроші.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі