Теми статей
Обрати теми

«Перспективи» сільгосп-ПДВ

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Суб’єктом права законодавчої ініціативи — Кабінетом Міністрів України — внесено на розгляд до Парламенту законопроект від 15.09.2016 р. № 5132. Цим проектом передбачається внесення змін до ПКУ. Але найсумніше криється у самому ПКУ. Отже, що чекає аграрієв?

Згідно із Пояснювальною запискою до законопроекту прийняття таких змін «зумовлено необхідністю забезпечення збалансованості бюджету, адаптації до норм європейського законодавства».

Мета таких заходів — «створення умов для збільшення надходжень до бюджету і забезпечення збалансованості бюджету 2017 року, а також адаптації до норм європейського законодавства».

Змінами передбачається, зокрема, підвищення ставок акцизного податку і рентної плати, запровадження єдиної ставки акцизного податку на дизельне паливо (замість диференційованої ставки) і, що особливо важливо для сільськогосподарських підприємств, які обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, плануються зміни до порядку електронного адміністрування ПДВ і введення тимчасового мораторію на повернення сум бюджетного відшкодування.

Про плановані нововведення для сільгосппідприємств поговоримо детальніше.

Як зазначено в Пояснювальній записці до законопроекту, «з метою запобігання утворенню схем мінімізації податкових зобов’язань» з використанням сільськогосподарських підприємств, які обрали спецрежим з ПДВ, а також безпідставного бюджетного відшкодування ПДВ пропонується встановити такі зміни:

1. Відзначимо, що в початковій редакції законопроекту планувалося тимчасово, до 1 січня 2019 року, ввести мораторій на повернення сум бюджетного відшкодування, розрахунок яких було зроблено за рахунок від’ємного значення, що склалося за операціями з придбання сільськогосподарських товарів/послуг (визначених п. 209.7 ПКУ), що не були фактично одержані отримувачем.

Однак в доопрацьованій редакції законопроекту від 03.11.2016 р. були внесені поправки, згідно з якими від'ємне значення, сформоване сільгосппідприємствами за наслідками останнього звітного (податкового) періоду 2016 року, переноситься до податкової звітності наступного звітного (податкового) періоду, в якому відображаються розрахунки з бюджетом. Причому заборону на бюджетне відшкодування прибрали.

2. Рахунки в системі електронного адміністрування, що раніше були додатково відкриті сільгоспспецрежимникам (згідно з п. 2001.2 ПКУ), планується закрити з дня, що настає за граничним строком сплати ПЗ за грудень 2016 року, а для «квартальних» платників — за IV квартал 2016 року.

Причому реєстрація в ЄРПН податкових накладних (ПН) та/або розрахунків коригування (РК) до ПН, складених такими сільгосппідприємствами за операціями постачання сільськогосподарських товарів/послуг, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року. Реєстрація зазначених ПН та/або РК до ПН з порушенням здійснюватися не може ( п. 49 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Нагадаємо: з 2017 року ст. 209 ПКУ, що регулює спеціальний режим оподаткування, втрачає чинність (п.п. 4 п. 2 розд. XIX ПКУ). Про те, що 2016 рік стане останнім роком дії спецрежиму з ПДВ, було відомо ще з січня цього року, коли Закон № 909* уніс свої поправки до норм ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII.

Стаття законопроекту, що коментується, по суті, описує процес «згортання» спецрежиму: закриття спецрахунків і строки реєстрації останніх «спецрежимних» ПН.

Таким чином, за січень 2017 року позитивну різницю між ПЗ та ПК сільгосппідприємства перераховуватимуть до бюджету в загальному порядку. Щоб в останньому звітному періоді максимально скористатися нормою ПКУ, яка відходить у минуле, потрібно, по можливості, якомога більше операцій з постачання продукції встигнути провести ще до 01.01.2017 р., щоб перша подія пройшла в межах дії спецрежиму. Водночас вхідні ПН логічно притримати й показати вже після 2017 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі