Теми статей
Обрати теми

Гроші на сільгосппотреби повидово не ділимо

Адамович Наталія, податковий експерт
Чи немає заборони на використання коштів із спецрахунку, що надійшли від одного виду сільгоспдіяльності, на закупівлю товарів для іншого виду сільгоспдіяльності?

Такої заборони немає. Кошти із спецрахунку можна витратити на виробництво будь-якого виду сільгосптоварів/послуг. Пояснимо.

У частині використання сільгосппідприємством коштів із спецрахунку п.п. 209.2.3 ПКУ пояснює, що використовувати їх можна у виробництві сільськогосподарських товарів/послуг.

Суми ПДВ, що підлягають перерахуванню на спеціальні рахунки, відкриті в банку, не сплачуються до бюджету і повністю залишаються у розпорядженні такого сільгосппідприємства для використання у виробництві сільгосптоварів/послуг (п. 4 Порядку № 11).

Тобто ключова умова для грошей на спецрахунку — використання їх у виробництві. При цьому податківці у своїх консультаціях (див. лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 22.02.2016 р. № 538/10/14-29-15-01-10, консультацію в БЗ 101.24), відповідаючи на запитання, куди можна витратити гроші із спецрахунку, орієнтують сільгоспників на виробничі фактори, перелічені в пп. «а» і «б» п.п. 209.15.1 ПКУ. Зокрема, це:

— товари/послуги та необоротні активи, що придбаваються для використання у виробництві сільгосппродукції;

— послуги, супутні постачанню сільгосппродукції, що вирощується/виготовляється.

Причому сільгосппідприємство-спецрежимник має право перерахувати кошти із спеціального рахунку на погашення вартості придбаних виробничих факторів, у тому числі й суми ПДВ, сплаченої при їх придбанні (БЗ 101.24).

Зауважимо: одні й ті самі «виробничі» фактори (товари/послуги необоротні активи) спецрежимник може використовувати як для здійснення одного виду операцій, так одразу і в декількох видах операцій. Жодної повидової спрямованості тут не передбачено.

До того ж спеціальний рахунок у сільгоспника один, і призначений він для надходжень абсолютно від усіх видів сільгоспдіяльності, які він веде на спецрежимі.

Отже,

на сільгосппотреби ви можете витрачатися із спецрахунку, не замислюючись про повидову спрямованість використання товарів/послуг, що придбаваються, або необоротних активів

Так само вважають і податківці (див. лист ГУ ДФС у Рівненській області від 26.04.2016 р. № 937/10/17-00-12-01-07): суми податку, акумульовані на спецрахунку, сільгосппідприємство може використати на витрати, безпосередньо пов’язані з веденням усієї сільгоспдіяльності.

Наприклад, кошти, що надійшли на спецрахунок від постачання продукції тваринництва, можуть бути використані сільгосппідприємством у виробництві продукції рослинництва (тобто при виробництві як зернових, так й інших сільгосптоварів/послуг)

І при такому «змішаному» сільгоспвикористанні коштів із спецрахунку відповідальність, передбачена за використання грошей зі спецрахунку не за цільовим призначенням відповідно до п. 30.8 ПКУ — спрямування витрачених коштів до бюджету з нарахуванням пені в розмірі 120 % річних облікової ставки НБУ, вам вже точно не загрожує.

А ось на загальні «несільгосппотреби», що не беруть участі у виробництві сільгосппродукції, витрачати гроші із спецрахунку не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі