Теми статей
Обрати теми

Торгівля з машини: як проводити готівкові розрахунки?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Продаємо сільгосппродукцію на ринку з машини. Чи потрібно застосовувати РРО? КОРО? РК?

Правила здійснення готівкових розрахунків регулюються нормами Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. 265/95-ВР (далі — Закон про РРО).

За загальним правилом згідно зі ст. 3 Закону про РРО усі розрахункові операції в готівковій формі повинні здійснюватися із застосуванням РРО, за винятком операцій, передбачених ст. 9 і 10 цього Закону.

Так, згідно з п. 1 ст. 9 Закону про РРО не застосовуються реєстратори розрахункових операцій (РРО) та розрахункові книжки (РК) при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами й організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування. При цьому обов’язковою умовою є проведення готівкових розрахунків у касах цих підприємств, установ й організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Тобто, у разі дотримання згаданих вище умов, готівкові розрахунки проводяться без застосування РРО, РК і КОРО, але з оформленням касових документів.

У той же час постановою КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» від 23.08 2000 р. № 1336 (далі — постанова № 1336) затверджено перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з обов’язковим використанням РК і КОРО ( ст. 10 Закону про РРО).

До цього переліку, зокрема, входять:

(1) роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), розташовані за межами стаціонарних приміщень ( п. 2 постанови № 1336);

(2) роздрібна торгівля сільськогосподарськими товаровиробниками на території села ( п. 4 постанови № 1336).

Причому в першому випадку ( п. 2 постанови № 1336) здійснювати торгівлю без РРО, але з РК і КОРО суб’єкту господарської діяльності можна до тих пір, поки обсяг розрахункових операцій за всіма об’єктами виїзної торгівлі протягом року не перевищить 200000 грн.

У разі роздрібної торгівлі (у тому числі з автомобіля) сільгоспвиробником на території села такий граничний річний обсяг розрахункових операцій становить 75000 грн. й обчислюється окремо на кожний конкретний пункт продажу.

Отже, при дотриманні встановлених граничних обсягів розрахункових операцій торгівля сільгосппродукцією на ринку з машини здійснюється без застосування РРО, але з використанням РК і КОРО.

Урахуйте: у разі перевищення граничного річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт господарювання зобов’язаний у місячний строк з дати такого перевищення зареєструвати РРО і проводити розрахунки вже з його застосуванням (п. 2 додатка до постанови Кабінету Міністрів України «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 р. № 121).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі