Теми статей
Обрати теми

«Бути чи не бути…» печатці на акті виконаних робіт

Амброзяк Наталя, юрист
Контрагент-юрособа відмовляється ставити печатку на акті виконаних робіт. Підкажіть, будь ласка, чи буде такий акт підставою для формування витрат як у бухгалтерському, так і в податковому обліку?

За загальним правилом печатка не є обов’язковим реквізитом для первинного документа. А якщо акт виконаних робіт — це первинка, то відсутність печатки контрагента не може ставити під сумнів його правомірність. І ось чому.

Погляньмо на ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV. Вона передбачає закритий перелік обов’язкових реквізитів первинного документа. Зверніть увагу: про печатку там — ані слова!

Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затверджене наказом Мінфіну від 28.05.1995 р. № 88, закріплює ще цікавішу норму ( п. 2.5): документ має бути підписано особисто, а підпис може скріплюватися печаткою. Тобто її відсутність допускається.

Проте з кожного правила є свої винятки.

У деяких випадках акти виконаних робіт мають законодавчо затверджену форму та є обов'язковими для певних суб’єктів. Якщо в затвердженій формі акта передбачене горезвісне «М. П.», печатка — обов’язковий реквізит.

Наприклад, у межах будівельного підряду форму акта виконаних робіт (№ КБ-2в) закріплено ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженими наказом Мінрегіону від 05.06.2013 р. № 293 (ср. ). Цей стандарт обов’язковий до використання при будівництві за бюджетні кошти, кошти державних та комунпідприємств, установ і організацій, а також за рахунок кредитів, виданих під державні гарантії (п. 1.2). Форма № КБ-2в містить ті самі заповітні букви «М. П.».

Висновок: за печатку на акті № КБ-2в варто поборотися.

Йдемо далі. В договорі прямо вказано на те, що акт виконаних робіт підписується та скріплюється печаткою сторін? Чи у формі акта, яку ним затвердили, є «М. П.»?

Якщо ви працюєте у межах такої угоди, а печатки на акті виконаних робіт не стоять, правомірність документа теж викликає cумніви. Його використовувати для бухгалтерського і, тим більше, податкового обліку теж не варто. Відповідно, й підставою для включення до витрат цей акт бути не може. Обов’язкова сила договору, нічого не вдієш... ☹

Звичайно, податківці скептично ставляться до відсутності печатки на первинних документах. Хоча судова практика на це дивиться інакше. Якщо фіскали і намагаються поставити під сумнів правомірність первинки в такій ситуації, то відсутність печатки йде просто «причепом». Та навіть це ще не гарантія того, що податківці зможуть довести нереальність операції. Суди оцінюють ситуацію в комплексі*. Та це вже зовсім інша історія…

* Див. ухвалу ВАСУ від 08.11.2016 р. № 816/4636/15 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 62592795).

До речі, підставою відсутності печатки в первинці, у тому числі акті виконаних робіт, може стати Закон України від 15.04.2014 р. № 1206-VI (детальніше про нього читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 40, с. 16), що дозволив «коммерсам» використовувати печатку за бажанням.

Підприємство мотивує своє небажання проставляти печатку на акті саме цим і може це довести? Усім обмеженням та обов’язковим формам тут «гріш ціна». Практики такого роду ще немає. Але, судячи з позиції суду, про яку ми говорили вище, шанс відбитися є.

В цілому, готуйтеся доводити, що ви «не верблюд», а ваші операції реальні.

Як бачите, тут усе не так однозначно, як здається. Дійте за ситуацією з урахуванням нюансів, які ми обговорили вище.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі