Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник групи 3 на ставці 5 % «обов’язково» не ПДВшиться

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство працює на єдиному податку за ставкою 5 % (виконує будівельні роботи). У поточному періоді наші обсяги постачань перевищили 1 млн грн. Податківці вимагають зареєструватися платником ПДВ і перейти на ставку 3 %. Наскільки це правомірно?

Одразу зауважимо: вимоги податківців неправомірні. Пояснимо.

На сьогодні критерій для обов’язкової реєстрації платником ПДВ такий: проведення операцій постачання товарів (робіт, послуг) на суму, що перевищує 1 млн грн. Установлений він п. 181.1 ПКУ, який на єдиноподатників не поширюється. Про це прямо зазначено в цьому самому пункті.

Важливо! Право не сплачувати ПДВ за єдиноподатниками, які обрали безПДВшну ставку 5 %, зберігається протягом усього періоду перебування на спрощеній системі оподаткування і не залежить від того, досягнуто обсяг операцій постачання товарів (послуг) у розмірі 1 млн грн. чи ні.

Отже, платники єдиного податку, які працюють на ставці 5 %, при перевищенні сукупних обсягів постачання товарів (послуг) за останні 12 місяців (1 млн грн.) обов’язковій реєстрації не підлягають. На це свого часу звертали увагу й самі податківці (див. лист ДПСУ від 06.01.2012 р. № 432/6/15-2216є).

Для роботи на ставці 5 % (без сплати ПДВ) єдиноподатникам-юрособам головне — не перевищити гранично допустиму суму доходів — 5 млн грн., що призначена їм «рідним» п.п. 3 п. 291.4 ПКУ.

Крім того, якщо зазирнути до п.п. 14.1.139 ПКУ, що встановлює перелік осіб для цілей розд. V ПКУ, а також до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ, то можна зробити висновок, що зареєструватися платником ПДВ єдиноподатник, який працює на ставці 5 %, може тільки виключно (!) за умови добровільного переходу на сплату єдиного податку за ставкою 3 %. Тобто доки добровільно не зміните безПДВну ЄП ставку на ставку, що передбачає сплату ПДВ, зареєструватися платником ПДВ у вас навряд чи вийде.

Отже, якщо ПДВ-реєстрація вам не потрібна, то ви й далі можете продовжувати безперешкодно працювати на ставці 5 % без ПДВ.

У вашому випадку звертати увагу на вимоги місцевих податківців не варто, адже сам ПКУ говорить про те, що вони незаконні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі