Теми статей
Обрати теми

Знімаємо готівку з КПК: чи можна на зарплату?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Чи може працівник — користувач корпоративної платіжної картки (КПК) зняти з неї готівкові грошові кошти з метою отримання заробітної плати?

Ні, кошти з карткового рахунку підприємства/підприємця не можуть бути використані для отримання зарплати його працівниками. Зняту з КПК зарплату потрібно повернути як невикористані підзвітні кошти в установлені законом строки.

Заборону на «зарплатне» використання «корпоративно-карткових» засобів містить Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (далі — Інструкція № 492). Згідно з її п. 8.3 коштів з поточного рахунку юрособи або фізособи-підприємця не можуть бути використані за допомогою електронного платіжного засобу для:

отримання зарплати;

— отримання інших виплат соціального характеру;

— здійснення розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами);

— здійснення іноземних інвестицій до України та інвестицій резидентів за її межі.

Для зарахування зарплати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат банк відкриває фізособі або використовує вже відкритий для цих цілей окремий рахунок (п. 6.9 Інструкції № 492). Тобто

безготівкова заробітна плата працівнику може бути перерахована виключно на його окремий «зарплатний» рахунок

При цьому пам’ятайте: кошти, зняті готівкою з карткового рахунку підприємства, мають бути використані строго за цільовим призначенням ( п. 2.12 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637)). А зберегти цільову спрямованість при знятті зарплати не вийде, адже, як ми вже переконалися, перерахувати їх із «зарплатною» метою не можна.

Що ж робити, якщо зарплата вже знята?

Її необхідно повернути до каси підприємства як невикористані підзвітні кошти.

Нагадаємо: про готівку, зняту з карткового рахунку, працівник повинен відзвітувати в порядку та у строки, установлені для підзвітних осіб. Разом зі звітом він повинен надати підтвердні документи, документи про отримання готівки з поточного рахунку, а також невитрачений залишок знятих грошей ( п. 2.12 Положення № 637). Усі ці документи разом з грошима мають бути подані до бухгалтерії не пізніше третього банківського дня після завершення відрядження/п’ятого банківського дня після завершення виконання окремої цивільно-правової дії ( п.п. «б» п.п. 170.9.2, п.п. «а» п.п. 170.9.3 ПКУ).

Якщо працівник зняв з КПК зарплату і не повернув її в установлені строки, підприємству загрожує штраф за використання отриманих коштів не за цільовим призначенням — у розмірі витраченої «не туди» готівки (п. 1 Указу № 436)

Крім того, тут «світить» штраф за перевищення встановлених строків використання підзвітних коштів, а також за видачу готівкових коштів під звіт без повного звіту про раніше видані кошти — у розмірі 25 % виданих під звіт сум. Адже належним чином відзвітувати про зняту зарплату у працівника не вийде.

До того ж, знята з КПК і не повернена у строк сума потрапить до доходу працівника. Її доведеться обкласти ПДФО (уключивши до бази оподаткування із застосуванням натурального коефіцієнта) і ВЗ. У ф. № 1ДФ такий дохід показують з ознакою «118».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі