Теми статей
Обрати теми

Як розповісти про любов у Новий рік

Зімовін Олексій, практикуючий психолог
Скоро Новий рік. Таке особливе, тепле, родинне свято, адже збираються разом кохані, родичі, друзі... Як показати їм, що ви всіх їх любите й цінуєте? Що вони важливі для вас? А як побачити, що й ви для них не байдужі, відчути їхні теплі почуття? Поговоримо про мови любові. Ця тема, животрепетна завжди, напередодні свят (а в ці дні прояви людських емоцій особливо відчутні) стає ще актуальнішою...
img 1

Г. Чепмен говорить про п’ять мов любові: слова схвалення, якісний час, отримання подарунків, акти служіння, фізичний дотик. При цьому в кожної людини якась із них є провідною: та, що дається їй найлегше. Як визначити цю основну мову? Коли ви використовуєте її, людині особливо приємно, вона посміхається вам, відповідає вам, вірить. Якщо ви раптом не знаходите таку правильну мову, то людина або просто ніяк не реагує на вас, не розуміє, про що йдеться, що це ви таким чином виявляєте свої почуття, говорите про свою любов, або взагалі дратується і навіть засмучується. Отже, метод підбору простий — перебираємо і спостерігаємо за реакцією... Як зрозуміти вашу мову? Зверніть увагу на те, без чого з цього списку ви не можете? Відсутність якої мови засмучує вас найсильніше?

Слова схвалення

«Доброе слово и кошке приятно» — є така російська приказка. Людина, для якої провідною стає мова любові «слова схвалення», розуміє, що її люблять, коли чує на свою адресу слова цієї мови. Не обов’язково саме: «Я кохаю тебе…». Тут можуть бути і слова захвату: «Ти прекрасна!», «Тобі дуже пасує ця сукня», «Мені вельми приємно, що ти зробив це». А також слова підбадьорливі і слова підтримки: «У тебе все вийде!», «Ти молодчина!».

Якщо ви бачите, що для близької вам людини важливі теплі слова, не бійтеся говорити їх, не соромтеся виглядати недоладним чи занадто улесливим, недорікуватим, адже якщо ви говорите від щирого серця, це напевно буде помітно.

Часто дружини користуються мовою вимог і нескінченних причіпок. Але ж стосункам це тільки шкодить! Дружина, яка говорить: «Якщо ти не полагодиш цю бісову люстру, вона впаде нам на голову!» — не любить, вона намагається правити, мов шалена імператриця. Дружина ж, яка говорить: «Любий, мені було б дуже приємно, якби ти полагодив цю люстру. Як гадаєш, у тебе вийде до вихідних?» — виявляє свою любов. Любов просить, а не вимагає!

Якісний час

«Якісний час» — це час, коли ви приділяєте людині цілковиту увагу.

Г. Чепмен стверджує, що в ресторані дуже легко відрізнити сімейні пари від закоханих, які прийшли на побачення. Закохані не зводять очей один з одного, подружжя — видивляються на всі боки.

Ви дивитеся на нього, ви говорите з ним, ви слухаєте його, не відволікаючись більше ні на що. Проводити якісний час — це означає дарувати своє життя у даний момент коханій людині. При цьому ви можете просто посидіти мовчки або вести діалог, обмінюватись почуттями, думками, бажаннями, мріями. Адже якісний час завжди відвертий. Проводити його можна за будь-яким заняттям, яке вас об’єднує: похід по магазинах, прибирання, виїзд на природу, прогулянка. Головне, щоб ці заняття підходили під ваші інтереси.

Іноді, той, хто кохає, може піти навіть туди, де йому нецікаво, тільки для того, щоб побути разом з коханою людиною. Тоді йдеться про якісний час!

Отримання подарунків

У всіх культурах і навіть у деяких тварин дарування подарунків є проявом любові. По суті, подарунок — це те, що ми можемо потримати в руках і зрозуміти, що хтось думав про нас, пам’ятав... Подарунок — це речове втілення, символ виявлення любові. Кожна мама пам’ятає ту кособоку листівку, яку подарувала їй дитина, навіть якщо та листівка була вирізана з важливих документів, — мати все одно почувається улюбленою.

Одній моїй знайомій її коханий освідчився в своїх почуттях і подарував дуже дорогу каблучку. Але батько дівчини забороняв донці носити її, тому що боявся, що таку коштовну річ украдуть! Не аналізуватимемо поведінку батька. Зауважимо тільки, що дівчина зазнала справжніх страждань: адже ця обручка була для неї не просто річчю, а підтвердженням почуттів.

Насправді, мова любові «отримання подарунків» — одна з найпростіших. І якщо ви розумієте, що це провідна мова близької вам людини, то вам пощастило. Варто тільки уважно стежити за тим, що їй подобається, з приводу чого вона виражає або висловлювала захоплення, і дарувати їй це або щось подібне, щоб показати свою любов.

Акти служіння

Під актами служіння Г. Чепмен розуміє виконання тих дій, яких жадає ваш партнер. Ви шукайте спосіб зробити приємність для нього... Це може бути приготування обіду, чищення килима, прибирання в шафі, зміна пелюшок, витирання пилу, прибирання в гаражі, прогулянка з собакою. Усе, що завгодно. Головне — щоб це було саме те, чого хоче ваш партнер, а у вас вистачило сил, щоб робити це з радістю, ну або, в усякому разі, не дратуючись.

Якщо ви критикуєте чоловіка за те, що він нічого не робить для вас, то, можливо, вашою мовою любові є акти служіння.

Потужну ілюстрацію вираження любові через акт служіння бачимо на прикладі Ісуса Христа, який омивав ноги своїм учням.

Фізичний дотик

Дотики слугують вираженню любові: ми тримаємося за руки, обіймаємося, цілуємося, кохаємося... Іноді люди намагаються звести усю любов до останнього, тобто задоволення сексуальних бажань. Але від цього мало пуття. А шкоди багато... Насправді, фізичні дотики є основною мовою для багатьох людей, адже з народження ми починаємо пізнавати світ саме через доторкання.

Для людини з такою мовою любові важливі погладжування, обійми, і кожен з дотиків вона сприймає яскравіше, ніж інші люди.

Нехай цей Новий рік стане не формальністю, традицією і даністю, а часом, коли можна показати свою любов близьким і викупатися самому в тих теплих переживаннях, які вони дарують. Говоріть і слухайте приємні слова, проводьте разом цікавий час, розмовляючи з іншим, даруючи йому безроздільну увагу, співпереживаючи йому, знайдіть цікаві подарунки, які сподобаються йому, зможуть продемонструвати ваше щире ставлення, робіть щось приємне спеціально для близьких, обіймайтеся і цілуйтеся.

З прийдешніми святами вас!

P. S. Хвилює якесь психологічне запитання? Поставте його практикуючому психологу й прочитайте відповідь на сторінках газети «Податки та бухгалтерський облік». Пишіть на e-mail: a.zimovin@id.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі